Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Ny avhandling om moderering och faktagranskning i ett digitalt nyhetslandskap

    Via snabba digitala kanaler kan elaka inlägg i nyhetsartiklars kommentarsfält och falska påståenden få stor spridning. I en ny avhandling i biblioteks- och informationsvetenskap har Amalia Juneström undersökt hur moderering av kommentarer och granskning av påståenden påverkat journalisters arbetssätt och metoder.

  • Nyupptäckt coronavirus vanligt hos skogssorkar

    Ett nytt coronavirus har identifierats av forskare vid Zoonosis Science Center, ZSC, vid Uppsala universitet. Deras studie, som är gjord på drygt 260 skogssorkar fångade runt Grimsö i Örebro län, visar att viruset är väl etablerat hos svenska skogssorkar. Resultatet publiceras i tidskriften Viruses.

  • Genvariant påverkar risken för blodproppar hos covidpatienter

    En genvariant i det medfödda immunförsvaret påverkar risken för blodproppar i lungorna hos svårt sjuka covid-19-patienter. Det visar en ny studie av forskare vid Uppsala universitet och Karolinska Institutet, som publiceras i Nature Immunology.

  • 2022 års pedagogiska pristagare utsedda

    Årets pedagogiska pristagare vid Uppsala universitet undervisar i ämnen kopplade till teologi, psykologi, forensisk vetenskap och elektronik. Det fria pedagogiska priset har i år temat ”Kritiskt förhållningssätt i en polariserad värld” och det tilldelas professor Thomas Nygren vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier.

  • Barnmorskor vill ha kontinuitet för gravida

    Över hälften av barnmorskorna ser positivt på att arbeta kontinuerligt med gravida kvinnor, och kunna följa samma kvinna under graviditeten, förlossningen och första tiden med barnet. Det visar en ny studie där över 2 000 barnmorskor har besvarat ett frågeformulär. Resultaten tyder på att viljan är tillräckligt stort för att kunna möta upp gravidas intresse av att vårdas av en känd barnmorska.

  • Flying Seeds - japansk landart i Botaniska trädgården

    Sex individuella landartverk och ett gemensamt uppförs just nu i Botaniska trädgården i Uppsala. Det är en grupp inbjudna japanska konstnärer som inspirerats av trädgården och även av forskaren Carl Peter Thunbergs resor till Japan under slutet av 1700-talet. Under en dryg veckas tid skapas den platsbyggda konsten till årets sommarutställning Flying Seeds i området runt Linneanum.

  • Historiska patent blir tillgängliga för forskare och allmänhet

    Nu blir det lättare att leta information om historiska personers patent. Alla beviljade patent från 1746-1945 har digitaliserats i en öppen sökbar databas i ett samarbete mellan Företagsekonomiska institutionen vid Uppsala universitet och Patent- och registreringsverket, PRV. Den 20 maj invigs databasen.

  • Ny avhandling i arkeologi beskriver utvecklingen på Ajvide

    I en ny avhandling behandlar arkeologen och osteologen Alexander Sjöstrand vid Uppsala universitet utvecklingen av boplatsen och gravfältet Ajvide på Gotlands sydvästra kust. Avhandlingen beskriver hur Ajvide genomgick en stor förändring från jaktstation till gravplats, vilket pekar på att gropkeramiska lokaler kan vara långt mer komplexa än de ofta ger sken av.

  • Sällsynta genetiska varianter inte huvudsakliga orsaken till folksjukdomar

    Även om vissa sällsynta varianter kan öka sjukdomsrisken markant för ett fåtal individer, beror den största delen av det genetiska bidraget till folksjukdomar på en kombination av många vanliga genetiska varianter med små effekter. Det visar forskare från Uppsala universitet och SciLifeLab i en ny omfattande studie som publiceras i tidskriften Nature Communications.

  • Bättre vaccineffekt vid fler B-celler hos MS-patienter

    MS-patienter behandlade med rituximab får bättre effekt av covid-19-vaccin om halten av B-celler är högre. Det visar en ny studie från Uppsala universitet som publiceras i tidskriften JAMA Network Open. Hos patienter med B-celler på 40/µL (mikroliter) eller mer, bildade 9 av 10 patienter en skyddande nivå av antikroppar, medan det var betydligt färre bland dem som hade lägre nivåer.

  • Sömnbrist gör att vi uppfattar andra annorlunda

    En ny studie från forskare vid Uppsala universitet visar att unga vuxna som lider av sömnbrist uppfattar arga ansikten som mindre trovärdiga och hälsosamma. Neutrala och rädda ansiktsuttryck uppfattades av samma grupp som mindre attraktiva. Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature and Science of Sleep.

Visa mer