Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • En laser installerades nära ett telekommunikationstorn på berget Säntis i nordöstra Schweiz som träffas av blixten omkring hundra gånger per år. Foto: Prof. Dr. Jean-Pierre Wolf at University of Geneva, Switzerland

    Laserstrålar kan leda bort åsknedslag

    En kraftfull laser riktad mot himlen kan skapa en virtuell åskledare och leda bort blixtnedslag, det visar experiment som forskare genomfört på ett berg i Schweiz. Resultaten publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Nature Photonics och kan komma att breda väg för bättre åskskyddsåtgärder för kritisk infrastruktur så som kraftverk och flygplatser.

  • Hugo Valentin-föreläsning med Renée Poznanski

    Hugo Valentin-föreläsning med Renée Poznanski

    Renée Poznanski, professor emerita och verksam vid Ben-Gurion Universitet i Negev, Israel, håller Uppsala universitets nittonde Hugo Valentin-föreläsning. Under föreläsningen kommer Poznanski att diskutera och problematisera en av teorierna kring varför fler av Frankrikes judar undkom förintelsen jämfört med judar i grannländerna.

  • Uthålliga bakterier försvårar antibakteriell behandling

    Bakteriell uthållighet är ett nytt fenomen som kan förklara hur bakterier anpassar sig för att överleva antibiotikabehandlingar. En grupp forskare vid Uppsala universitet har studerat hur enskilda bakterier reagerar när de utsätts för olika antibakteriella preparat. Resultatet understryker vikten av att inte slarva med antibiotikakuren.

  • En del av Theewaterskloof-dammen 2018, nästan tom. Foto: Zaian, CC-BY SA

    Torka i Maputo drabbar ojämlikt

    Om torkan i Maputo fortsätter att öka, kommer vattenransoneringen stramas åt och ojämlikheterna i samhället att växa sig starkare. Fattiga hushåll kommer att påverkas mest och risken för vattenburna sjukdomar kommer att bli mycket större. Det är effekterna i ett framtidsscenario för Maputo, som tagits fram av forskare vid Uppsala universitet och Manchester University.

  • Immunofluorescensfärgning av en human lymfkörtel med tidig lipomatos (fett) lokaliserad till medullära delen av lymfkörteln. Bild: Tove Bekkhus

    Så tar fett över lymfkörtlarna när vi åldras

    En ny studie från forskare vid Uppsala universitet presenterar nya resultat om varför människans lymfkörtlar förlorar sin funktion med åldrande och vad detta får för konsekvenser för hur vårt immunförsvar fungerar. Artikeln publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Journal of Pathology.

  • Skandinaviska vargar bär på många skadliga mutationer

    En skandinavisk varg bär på ungefär 100 000 skadliga mutationer i sin genuppsättning. Det visar forskare vid Uppsala universitet i en ny vetenskaplig studie. Så länge de skadliga mutationerna kan kompenseras av en frisk genetisk variant så behöver det inte vara ett problem. Men eftersom vargstammen är mycket inavlad så har förekomsten av dubbla skadliga varianter ökat med varje generation.

  • Y-kromosomförlust kan kopplas till mäns ökade risk för allvarlig covid-19

    Män har en ökad risk att drabbats av svår covid-19 jämfört med kvinnor. Forskare vid Uppsala universitet har nu visat att det kan bero på förlust av Y-kromosomen i en del av deras vita blodkroppar. Fynden skulle på sikt kunna användas till att bedöma risken att utveckla allvarlig covid-19 och kanske även till förbättrad behandling.

  • Labrador retriever med atopiskt eksem. Bild: Kerstin Bergvall

    Hundars allergiska eksem kan kopplas till vissa delar av arvsmassan

    Nya genmappningsmetoder har hjälpt forskare att, hos hundar, hitta samband mellan allergiskt eksem och flera regioner i arvsmassan. Några av de identifierade generna stämmer överens med gener som kopplats till samma sorts problem hos människor. Till exempel har filaggrinkomplexet, (riskfaktor för atopiska eksem hos människor), nu också kopplats till sjukdomen hos hundrasen Labrador retriever.

  • Rekonstruktion av området Kap København på Grönland för två miljoner år sedan. Konstnär: Beth Zaiken

    Världens äldsta dna upptäckt - slår gamla rekordet med en miljon år

    För första gången har två miljoner år gammalt dna identifierats, vilket öppnar ett helt nytt och tidigare outforskat kapitel i evolutionens historia. En forskare vid Uppsala universitet ingick i teamet som har hittat mikroskopiska fragment av miljö-dna i sediment på norra Grönland. Forskningen presenteras nu i tidskriften Nature.

  • I år blir det tre dagar av Nobelpristagarbesök vid Uppsala universitet.

    Nobelpristagare föreläser vid Uppsala universitet

    Årets medicinpristagare Svante Pääbo håller tillsammans med pristagare i kemi och fysik öppna föreläsningar i Uppsala den 13 december. Dagen innan hålls ett panelsamtal med pristagare från tidigare år och den 14 december föreläser Sasha Romantsova, mottagare av 2022 års fredspris.

  • Hanna Liljefors avhandling om hur Gamla testamentet framställts i svenska dagstidningar under 30 år. Omslag (beskuret) Artos & Norma bokförlag.

    Mediebilden av Gamla och Nya testamentet

    Gamla testamentet beskrivs som mörkt och dåligt, medan Nya testamentet framställs som ljust och glatt. Det är mycket förenklat hur den kristna bibelns båda testamenten framstår i tre mycket uppmärksammade mediedebatter under åren 1987-2017. En analys av dessa presenteras nu i en ny avhandling i bibelvetenskap från Uppsala universitet.

  • Regulatoriskt dna-sekvens som finns bevarad i käkförsedda ryggradsdjur märker käkledscellerna (magenta) i bakgrund av brosk och blodkärl (grönt) i huvudet hos levande zebrafiskyngel, sett underifrån. Foto/bild: Laura Waldmann

    Dna-sekvens hjälper förståelse för uppkomsten av käkar

    Forskare vid Uppsala universitet har upptäckt och karakteriserat en dna-sekvens som finns hos ryggradsdjur med käkar, till exempel hajar och människor, men som saknas hos käklösa ryggradsdjur, till exempel nejonögon. Det här dna:t är viktigt för utformningen av käkledsytorna redan under embryoutvecklingen.

Visa mer