Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Dokumentationskrav osynliggör förskolebarn

    Dokumentationskraven inom förskolan skapar fokus på produktion och prestation medan omsorg och lek hamnar i skymundan. Det här påverkar barnens egna berättelser om sig själva och strider även mot läroplanens intentioner. Det visar en ny avhandling från Uppsala universitet.

  • Handfallenhet präglade tiggeridebatten

    Det var de båda politiska blockens oförmåga att se och ta ansvar för systemfelen i välfärdssamhället som blev avgörande för den sk tiggeridebatten i början av 2010-talet. Oförmågan innebar att de lämnade walkover till SD som ensamma fick formulera både problemet och en lösning. Det bäddade för SD:s stora framgångar i riksdagsvalen, skriver Erik Hansson, kulturgeograf, i en nyutkommen monografi.

  • Samband mellan övervikt och cancerrisk olika beroende av cancertyp och kön

    Det är känt sedan tidigare att övervikt ökar risken för vissa typer av cancer. I en ny studie drar forskare från Uppsala universitet och SciLifeLab nu slutsatsen att inte bara mängden fett utan också fördelningen av fett i kroppen påverkar risken för cancer. Risken skiljer sig även åt mellan män och kvinnor och mellan olika typer av cancer. Resultaten presenteras i tidskriften Cancer Cell.

  • Ny studie visar samband mellan p-piller och depression

    Kvinnor som använde kombinerade p-piller hade en högre risk att utveckla depression jämfört med kvinnor som inte använde. P-piller ökade kvinnornas risk med 73 procent under de första två åren av användning. "Eftersom vi bara undersökte kombinerade p-piller i denna studie kan vi inte dra slutsatser om andra alternativ" säger Therese Johansson, en av forskningsledarna, kopplad till WomHer.

  • Högt BMI ökar risken för flera reumatiska sjukdomar - men inte lika för alla

    En ny studie från Uppsala universitet visar att ett högre kroppsmasseindex (BMI), ökar risken för fem olika reumatiska sjukdomar; ledgångsreumatism, artros, gikt, psoriasisartrit samt inflammatorisk spondylit. Forskarna kunde också se att BMI var en starkare riskfaktor för kvinnor jämfört med män när det gällde sjukdomarna gikt och psoriasisartrit. Studien presenteras i Arthritis och Rheumatology.

  • UCDP: Dubbelt så många dödade i väpnade konflikter

    Minst 237 000 människor i världen dog i organiserat våld under 2022. Det är en ökning med 97 procent jämfört med året innan och den högsta siffran sedan folkmordet i Rwanda 1994. Det visar en ny rapport från Uppsala Conflict Data Program vid Uppsala universitet. UCDP är världens mest använda datakälla när det kommer till organiserat våld och äldsta pågående projektet samlar data på inbördeskrig.

  • Informationen från de över 200 primatarternas arvsmassa kan bland annat lära oss mer om vilka mutationer som kan leda till sjukdomar hos människor. Här en svartmössmarkatta, eller Allochrocebus lhoesti. Foto: Tharcisse Ukizintambara

    233 primaters arvsmassa ger insikter om evolution, mänskliga sjukdomar och biologisk mångfald

    I ett specialnummer av tidskriften Science presenteras studier där forskare från 24 olika länder jämfört genomen från över två hundra arter av primater. Resultaten utgör den mest kompletta katalogen av genomisk information för primater någonsin. Forskare vid Uppsala universitet har bidragit till arbetet som bland annat ger nya insikter i genetiska orsaker till mänskliga sjukdomar.

  • Skräpmat kan försämra vår djupsömn

    Skräpmat kan försämra vår djupsömn

    I en ny studie har forskare vid Uppsala universitet undersökt hur onyttig mat påverkar sömnen. Friska deltagare fick i slumpmässig ordning äta både en onyttigare och en nyttigare kost. Efter den onyttigare kosten var deltagarnas djupsömn ytligare, jämfört med efter den nyttigare kosten. Resultaten publiceras i tidskriften Obesity.

  • Mia Phillipson i labbet tillsammans med delar av sin forskargrupp. Foto: Mikael Wallerstedt

    Ny typ av läkemedelskandidat accelererar sårläkning effektivt i klinisk studie

    Svårläkta sår är ett växande medicinskt problem och det finns idag bara två läkemedel godkända med dokumenterad effekt. Forskare vid Uppsala universitet visar i en ny studie utförd på människor att behandling med en särskild sorts modifierade mjölksyrebakterier fungerade bra och ger goda effekter på sårläkningen.

  • Martha Finnemore och Alexander Wendtprisas för sitt bidrag till forskningen om internationella relationer. Illustration: Anna Ileby

    Alexander Wendt och Martha Finnemore tilldelas Skytteanska priset i statsvetenskap

    Skytteanska stiftelsen har nöjet att meddela att Alexander Wendt och Martha Finnemore tillsammans tilldelas det 29:e Skytteanska priset i statsvetenskap. Priset innebär ett erkännande av deras exceptionella bidrag till området, särskilt genom att främja det konstruktivistiska tillvägagångssättet i studiet av internationella relationer.

  • Dammen i Linnéträdgården. Fotograf: Lotta Sturesson Saetre

    Linnéträdgården 100 år som besöksträdgård

    I år firar Linnéträdgården hundra år som besöksträdgård och hundra år som äreminne över Carl von Linné. Det firas bland annat med en fotoutställning och med en kunskapsdag i trädgårdens orangeri, lördag 27 maj, kl 11-17.

Visa mer