Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Upptäckt kan leda till att fler läkemedel kan tas via munnen

Många läkemedel kan inte ges via munnen eftersom de inte kan tas upp från tarmen. Alla försök att lösa detta problem har hittills resulterat i oacceptabla risker för biverkningar, huvudsakligen för att tarmbarriären påverkats så kraftig att inte bara läkemedlet, utan även andra ämnen, som exempelvis toxiner, kan tas upp.

Kommunsammanslagningar försämrar demokratin

När två kommuner slås ihop till en påverkas demokratin negativt. Den optimala indelningen består istället av små och enkärniga kommuner. Det konstaterar Peder Nielsen i en avhandling av hur kommunindelning påverkar demokratin.

Martin H:son Holmdahls stipendium till lärare i Östeuropastudier

Sofia och Martin Uggla har utsetts till årets mottagare av det nyinrättade Martin H:son Holmdahl-stipendiet. De arbetar båda som lärare vid institutionen för Östeuropastudier parallellt med ett outtröttligt engagemang för mänskliga fri- och rättigheter i Östeuropa.

Tredje gymnasieår ökar chanserna till högskolestudier

Ett tredje gymnasieår på ett yrkesinriktat program skulle ge fler möjligheten att fortsätta till högskolan. Så har också blivit fallet. Erika Ekström visar i sin avhandling att de som har läst ett treårigt yrkesinriktat program är mer benägna att läsa vidare än de som läst två år.

Tjugo år efter den svenska modellens fall

Tjugo år efter den svenska modellen etableras en ny arbetsmarknadsregim som kännetecknas av en tilltagande europeisering. Sofia Murhem har i sin avhandling studerat utvecklingen av den så kallade svenska modellen och dess omformulering till en ny arbetsmarknadsregim.

Manligt läkarskap och kvinnliga läkare

Män är "läkare", medan kvinnor är "kvinnliga läkare" och exceptionella men samtidigt bristfälliga kvinnor. Kristina Eriksson visar i sin avhandling hur kulturella föreställningar om kön bidrar till att kvinnor och män också i dagens jämställda Sverige möter olika villkor och möjligheter i samhälls-, arbets- och familjeliv.

”TWAR-bakterier” vanliga hos förskolebarn

Bakterien Chlamydia pneumoniae, även kallad TWAR, blev för tjugo år sedan delvis felaktigt utpekad för att orsaka den så kallade orienterarsjukan. Erik Normann konstaterar i sitt avhandlingsarbete att C. pneumoniae är relativt vanlig hos förskolebarn. Oftast orsakar dock bakterien bara lindrig sjukdom utan ytterligare hälsoeffekter de närmst följande åren. Ny avhandling: Chlamydia pneumon

Mjukvara för snabb och enkel jämförelser mellan webbplatser

Vilket internetföretag säljer boken du vill ha billigast? Att ta reda på det kräver att man själv jämför flera olika webbplatser. Timour Katchaounov har i sin avhandling analyserat och utvecklat programvara, så kallade mediatorer, som kan hjälpa användaren att få ett snabbt svar. Tänk er alla webbplatser som säljer CD och böcker liksom alla de datorsystem som används i företag, universitet oc

Ny kunskap om spridning av parasitsjukdom

Chagas sjukdom är obotlig och orsakar stort lidande bland de fattiga i Latinamerika. Vaccin saknas och behandlingen inriktas främst på bekämpning av de skinnbaggar som överför smittan. Carlota Monroys avhandling ger ny kunskap som förbättrar möjligheterna att begränsa sjukdomens spridning. Chagas sjukdom, som är besläktad med den mer kända sömnsjukan i Afrika, är en av de vanligaste insektsöv

Mutation i icke-kodande DNA gör tamgrisen mer muskulös och mindre fet

Forskare vid Uppsala universitet och SLU rapporterar i senaste numret av Nature att de har identifierat en regulatorisk mutation i en gen för en känd tillväxtfaktor som gör att tamgrisen får mer muskler och ansätter mindre fett än vad vildsvinet gör. De flesta egenskaper, liksom vanliga sjukdomar som diabetes, har en multifaktoriell bakgrund vilket innebär att de påverkas av många olika gener

Visa mer

Uppsala universitet - kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477.

Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi är ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhällsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet är återkommande rankat som ett av världens främsta universitet, med målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Uppsala universitet

Segerstedthuset, Dag Hammarskjölds väg 7
752 36 Uppsala
Sweden