Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Hur hitta en datormodell som ger träffsäkra prognoser?

    Börsens utveckling är inte lätt att förutsäga, vilket oftast är fallet när många faktorer styr. Erik Larsson har i sin avhandling studerat hur experimentella data kan användas för att bäst beskriva ”verkligheten” i en datormodell.

  • Hämning av protein kan minska tumörtillväxt

    För att en tumör ska växa och sända ut metastaser måste nya blodkärl bildas. Kristina Holmqvist har i sin avhandling studerat proteinet Shb som spelar en viktig roll i denna process. Resultaten skulle kunna leda till bättre metoder för att hämma tumörtillväxt.

  • Föreläsning: Om antisemitismen i dagens Europa

    Wolfgang Benz, professor i historia och chef för Zentrum für Antisemitismusforschung vid Tekniska universitetet i Berlin, håller torsdagen den 5 februari den tredje årliga Hugo Valentin-föreläsningen vid Uppsala universitet.

  • Bodil Jönsson till IT-institutionens 5-årsjubileum

    Författaren till Tio tankar om tid, Bodil Jönsson, är en av de inbjudna gäster som föreläser när Uppsala universitets IT-institution firar fem år den 4 februari. Hon kommer att berätta om design och funktionsperspektiv på IT. IT-institutionen bildades för fem år sedan och bedriver utbildning och forskning inom matematik, fysik och data. Under ledning av professor Håkan Lanshammar inleds progr

  • Fyrbent förfader till landdjuren funnen i Europa

    På 1800-talet hittades i Belgien ett fossil av vad man trodde var en fiskkäke. Nu har en forskargrupp visat att det i själva verket handlar om ett fossil från en förfader till alla nu levande landdjur. Det är det första fyndet av en s k tetrapod från devontiden i kontinentala Europa, vilket kan väcka intresse för nya studier av museiföremål. Per Ahlberg, professor i evolutionär organismbi

  • Uppsalaforskare i Nature

    På 1800-talet hittades i Belgien ett fossil av vad man trodde var en fiskkäke. Nu har en forskargrupp visat att det i själva verket handlar om ett fossil från en förfader till alla nu levande landdjur. Det är det första fyndet av en s k tetrapod från devontiden i kontinentala Europa, vilket kan väcka intresse för nya studier av museiföremål.

  • Körmusik i fokus under två dagar

    I morgon och på lördag samlas hela ''Körsverige'' i Uppsala för att lyssna, debattera och lära under Körforum 2004. Fredagskvällen bjuder på en spännande konsert som utforskar musikens landskap och ''vita fläckar''.

  • Europaperspektiv 2004: EU, skatterna och välfärden

    Skatterna och välfärden påverkas i allt större utsträckning av Sveriges medlemskap i EU. Samtidigt vill medborgarna att skatteuttaget och de sociala rättigheterna ska beslutas nationellt och inte överstatligt. I årsboken Europaperspektiv, som diskuteras vid ett seminarium den 4 februari, presenteras aktuell svensk forskning om den europeiska integrationens inverkan på skatte- och välfärdssystemen.

  • Numerisk analys ger säkrare flygplan

    Hur påverkas den elektromagnetiska miljön i ett flygplan av en påslagen mobiltelefon? Eller av ett blixtnedslag? Martin Nilsson presenterar i sin avhandling en generell metod för att beräkna hur elektromagnetisk strålning påverkar omgivningen.

  • Arvet efter apartheid hämmar bostadsbyggande i Sydafrika

    Utfallet av den stora bostadsreform som Sydafrikas regering sjösatte efter de första demokratiska valen 1994 har delvis varit en besvikelse. Speciellt på landsbygden har frånvaron av starka offentliga eller privata aktörer medfört att tusentals medborgare trots löftena står utan egna bostäder.

  • Ny biologisk metod underlättar analys av miljögifter i fisk

    Maria Jönsson har i sitt avhandlingsarbete utvecklat en ny metod för att mäta fiskars exponering för vissa miljögifter. Den är enklare, snabbare och kan mäta lägre halter av vissa ämnen än traditionella metoder som används för miljöövervakning.

Visa mer