Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Bröstcancerpatienter som fått rehabilitering drabbas mer sällan av hög ångest

    Bröstcancerpatienter som deltagit i grupprehabilitering under en vecka med bland annat kurators- och läkarsamtal drabbades inte av hög ångest i samma utsträckning som andra patienter. Det visar överläkaren och doktoranden Helena Granstam Björneklett i sin avhandling där hon studerat vilken effekt rehabilitering hade på kvinnornas ångest, depression och hälsorelaterade livskvalitet.

  • Pressinbjudan: Informationsträff om nya byggnaden i Blåsenhus

    Byggplanerna i kvarteret Plantskolan engagerar många. Den 14 november är allmänheten välkomna till ett informationsmöte där förslaget presenteras av arkitekten. På plats finns bland andra universitetet, Akademiska hus och lokala politiker.

  • Pressinbjudan: En dag om Sverigebilden i världen

    Vad vet man om Sverige i andra länder? Vad uppfattas som typiskt svenskt och hur har denna Sverigebild uppkommit och förändrats? Den 17 november finns forskargrupper från flera olika områden vid Uppsala universitet på plats på Museum Gustavianum för att berätta om och diskutera Sverigebilden i världen. Programmet bjuder på aktiviteter för hela famljen.

  • Även obehandlad bipolär sjukdom ökar risken för graviditetskomplikationer

    Barn till mödrar med bipolär sjukdom löper högre risk att födas för tidigt oavsett om mamman behandlats med stämningsstabiliserande läkemedel eller om hon står utan behandling. Det har forskare vid Uppsala universitet och KI sett i en ny studie. Om modern har en obehandlad bipolär sjukdom har barnet också en högre risk att drabbas av tillväxthämning under fosterlivet.

  • Sveriges första professor i islamisk teologi på plats i Uppsala

    Den första november tillträdde Mohammad Fazlhashemi som professor i islamisk teologi och filosofi vid teologiska institutionen vid Uppsala universitet. Professuren är den första i sitt slag i Sverige och ett viktigt led i en ny utbildningssatsning vid universitetet.

  • Innovativ historiestuderande utsedd till Årets Uppsalastudent

    Årets Uppsalastudent 2012 är historiestudenten Johan Gärdebo. Han får utmärkelsen för sitt brinnande engagemang för att förbättra utbildningen och tillvaron för studenterna vid Uppsala universitet. Utmärkelsen delas ut i samband med dagens Anders Wall-föreläsning i universitetsaulan.

  • Genetiska förändringar identifierar leukemipatienter med sämre prognos

    Kronisk lymfatisk leukemi är en sjukdom med mycket varierande prognos. Vissa patienter blir mycket sjukare än andra. Forskare från Uppsala universitet presenterar nu nya resultat som tyder på att mutationer i två specifika gener skulle kunna användas för att avgöra vilka behandlingar som passar bäst för enskilda patienter.

  • DNA-studier avslöjar genetiska skillnader mellan sill och strömming

    Forskare vid Uppsala universitet och Stockholms universitet har gjort en omfattande genetisk studie av sill och strömming runt våra kuster. Forskningen visar att det finns relativt få men mycket tydliga genetiska skillnader mellan sill och strömming och att dessa skillnader måste bero på genetisk anpassning till lokala miljöförhållanden. Studien publiceras idag i tidskriften PNAS.

  • Från TV-spelskonsert till Animekonsert

    Efter succéerna med TV-spelskonserterna Level UPPsala och Level 2 kommer nu nästa stora satsning - Anime The Concert. Symfoniorkestern Kungliga Akademiska kapellet kommer, under ledning av dirigent Stefan Karpe, att framföra en konsert i Universitetsaulan i Uppsala och en konsert i Berwaldhallen, den 15:e och 16:e mars 2013.

  • De franska debatterna om slöjor och sekularism

    I en ny avhandling från Uppsala universitet analyserar religionshistorikern Per-Erik Nilsson de politiska debatter som omgärdat lagarna om bärandet av islamska sjalar som instiftades i Frankrike 2004 och 2010. Han visar bland annat hur politikers fokus på sekularism och den muslimska kvinnans klädeslplagg öppnat upp för en illiberal politik och aggressiv nynationalism.

  • Inventering av äldre medicinska preparat överlämnas till regeringen

    Uppsala universitet har gjort en noggrann inventering av medicinska preparat, inklusive mänskliga kvarlevor, som finns kvar som ett arv från äldre tiders forskning och utbildning. Sammanställningen överlämnas nu till utbildningsdepartementet som hanterar eventuella anspråk från organisationer.

Visa mer