Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Universitetets alumner ger inspiration

    Den 28 november går startskottet för en ny föreläsningsserie där alumner från Uppsala universitet berättar om ämnen de brinner för. Först ut är justitiekansler Anna Skarhed, som studerat vid universitetet.

  • Så kan studenter bidra till bättre utbildning

    Universiteten kan bli bättre på att ta vara på studenterna som resurs i utbildning och lärande. Det är en av slutsatserna i en ny antologi om studentmedverkan som nu ges ut av Uppsala universitet. Förhoppningen är att sprida goda exempel till andra.

  • Mångfald, svampar och artprojekt på årets Systematikdagar

    Den 26-27 november går de åttonde Systematikdagarna av stapeln i Uppsala. Forskare och andra intresserade av taxonomi och systematik samlas för att lyssna på varandra, diskutera och utbyta erfarenheter. Även den som inte har så djupa kunskaper i ämnet kan hitta intressanta föreläsningar om bland annat det Svenska artprojektet och om hur det gick till att skapa ”appen” Svampguiden.

  • Torgny Segerstedt-medaljörer utsedda

    Merja Kytö, professor i engelska vid Uppsala universitet, får Torgny Segerstedt-medaljen för sin framstående insats inom engelsk lingvistik.

  • Könsdiskriminering redan vid förlossningen – mindre resurser till flickor

    Det saknas over 100 miljoner flickor i världen på grund av könsselektiva aborter, framför allt i Indien, Kina och Sydostasien. Nu visar forskning från Vietnam att flickor inte bara riskerar att aborteras på grund av sitt kön men att de i större utsträckning än pojkarna förlöses hemma, utan kvalificerade barnmorskor eller möjligheter till akutsjukvård.

  • Årets Björkénska pris till forskare från Uppsala och Lund

    Bengt Mannervik, seniorprofessor i biokemi vid Uppsala universitet, och Anders Lindroth, professor i naturgeografi vid Lunds universitet, tilldelas Uppsala universitets finaste vetenskapliga belöning; Björkénska priset.

  • Ny bok om religion och konfliktlösning i inbördeskrig

    Det finns ett utbrett antagande om att religiösa konflikter i grunden är olösliga. Men i sin nya bok visar Isak Svensson, forskare vid Institutionen för freds- och konfliktforskning, Uppsala universitet, att konflikter kring religiösa frågor faktiskt går att lösa genom förhandlingar. I boken lyfts olika exempel på hur sådana lösningar sett ut.

  • Ny avhandling: Vem fick jobba med vad i Sverige på 1500-talet?

    I en ny avhandling från Uppsala universitet om arbete i 1500-talets Sverige visar historikern Christopher Pihl hur bland annat kön tillsammans med civilstånd, ålder och social tillhörighet var mycket betydelsefulla faktorer för vem som kunde få vilka arbeten. I en jämförelse med idag har mycket förändrats medan flera betydelsefulla likheter kvarstår.

  • Ny avhandling om det karaimiska språket

    För första gången sedan 1971 har en ny avhandling om ett turkiskt språk lagts fram vid Uppsala universitet. Zsuzsanna Olach har i avhandlingen analyserat en karaimisk bibelöversättning skriven med det hebreiska alfabetet. Den Halich-karaimiska dialekten är idag är praktiskt taget utdöd och avhandlingen utgör därför en viktig dokumentation som bidrar till bevarandet av det karaimiska kulturarvet.

  • Uppsala samlar till möten om life science-forskningens samhällsnytta

    Nästa vecka blir Uppsala magnet för forskare, industriledare och beslutsfattare inom hälso- och sjukvård. Första dagen arrangeras av den brittiska tidskriften The Economist, medan SciLifeLab Uppsala är värd för konferensen dag två, med fokus på infektionssjukdomar och antibiotikaresistens.

  • Äntligen! Grisens arvsmassa kartlagd

    I en stor internationell studie har grisens arvsmassa kartlagts. Forskare från Uppsala universitet och SLU har bidragit till studien genom att analysera de gener som haft störst betydelse inom tamgrisens utveckling samt genom att kartlägga grisens uppsättning av endogena retrovirus (ERV). Resultaten publiceras nu i de vetenskapliga tidskrifterna Nature och PNAS.

  • Arkitekt presenterar Uppsala universitets nya byggnad

    Ikväll presenterar det danska arkitektkontoret 3XN tankarna bakom det hus för universitetsledning och förvaltning som planeras i Blåsenhusområdet bakom Uppsala slott. Det sker vid ett offentligt möte i Universitetshuset, vid vilket även nya bilder presenteras.

Visa mer