Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Ryggraden hos de tidigaste ryggradsdjuren dokumenterad

    Genom att bombardera 360 miljoner år gamla fossil med högenergetisk synkrotronstrålning har ett internationellt forskarteam för första gången lyckats dokumentera ryggradens komplexa struktur hos de tidigaste ryggradslanddjuren, tetrapoderna. Studien publiceras idag i tidskriften Nature.

  • En majoritet accepterar olika aktörer bakom välfärden

    Svenskar är övervägande positiva till att ideella eller kommersiella aktörer erbjuder välfärdstjänster, särskilt om de riktar sig till hemlösa, arbetslösa, sjuka och äldre. Det visar en attitydundersökning som genomförts av Centrum för forskning om religion och samhälle vid Uppsala universitet på uppdrag av Svenska kyrkan.

  • Fredsforskare oroade: allt färre fredsavtal

    Under de senaste åren har det blivit allt ovanligare med fredsavtal i väpnade konflikter samtidigt som antalet konflikter ökat. Detta beskrivs av fredsforskare vid Uppsala Konfliktdataprogram (UCDP) i den senaste rapporten om stater i väpnad konflikt, States in Armed Conflict 2011. Det ses av forskarna om klart oroande.

  • Carin Görings kvarlevor identifierade av forskare vid Uppsala universitet

    De möjliga kvarlevorna efter Carin Göring, hustru till nazistledaren Herman Göring, hittades 1991 på en plats i närheten av där hon begravdes. I en artikel publicerad i den vetenskapliga tidskriften PLoS ONE presenterar Maria Allen, professor i genomik vid Uppsala universitet, och hennes medarbetare bevis som stödjer att det är Carin Görings kvarlevor som identifierats.

  • Olle Jansson blir rektorsråd för Uppsala universitet Campus Gotland

    Idag beslutade rektor att utse Olle Jansson, nuvarande tillförordnad prorektor vid Högskolan på Gotland, till rektorsråd vid Campus Gotland. Det nya rektorsrådet kommer att ha en strategisk roll samt fungera operativt och samordnande för Campus Gotland.

  • Immunceller kan hjälpa till att bilda nya blodkärl

    Vårt immunförsvar är specialiserat på att upptäcka och bekämpa inkräktare såsom bakterier och virus. Men forskning visar att immunceller även har flera andra uppgifter. Forskare vid Uppsala universitet har nu sett att vissa immunceller är särskilt förberedda för att ta sig till syrefattiga delar av kroppen för att hjälpa till med nybildningen av blodkärl.

  • En Linnémedaljör och tre Rudbeckmedaljörer utsedda

    Linnémedaljen i guld 2012 tilldelas Per Ahlberg, professor i evolution och utvecklingsbiologi vid Uppsala universitet. Dessutom utldelas Rudbeckmedaljen till tre andra forskare vid universitetet: Anders Bäckström, Anders Hallberg och Svante Jansson. Medaljerna överlämnas vid promotionen den 25 januari 2013.

  • Biokemiska markörer kan avslöja havandeskapsförgiftning tidigt

    Preeklampsi, eller havandeskapsförgiftning, kan i svår form leda till livshotande tillstånd för mor och barn. Om sjukdomen upptäcks tidigt finns möjligheter att förhindra eller modifiera utvecklingen av sjukdomsförloppet. I en ny avhandling från Uppsala universitet visar doktoranden och överläkaren Marie Bolin att olika biokemiska markörer tidigt i graviditeten kan visa vem som kommer att drabbas.

  • Rymdteknologi gav Fredrik Bruhn årets Hjärnäpple

    Hjärnäpplet, Ångströminnovationernas Oscarstatyett, tilldelas i år forskaren Fredrik Bruhn för bildandet och utvecklandet av rymdteknikföretaget ÅAC Microtec. Företaget utvecklar miniatyriserad och robust elektronik för exempelvis flyg- och rymdtillämpningar. Priset delades ut i dag av prorektor Anders Malmberg.

  • Campus Gotland infört i universitetets verksamhet

    Vid dagens konsistoriesammanträde blev Campus Gotland formellt en del av Uppsala universitets budget och verksamhetsplan för 2013. Samtidigt inrättades en ny institution för speldesign vid universitetet.

Visa mer