Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Forskare har identifierat gen som ger hundar eksem

    En ny gen som är inblandad i utvecklandet av sjukdomen atopisk dermatit (eksem) hos hund har beskrivits i ett forskningssamarbete vid Uppsala universitet och SLU. Genen bildar ett protein, plakophilin 2, som är viktigt för hudens bildande och dess barriärfunktion. Fyndet visar att förändringar i hudbarriären är en bidragande orsak till förhöjd risk att utveckla atopisk dermatit.

  • Vernissage: Ulla Viottis utställning i Botaniska trädgården

    Uppsala universitet bjuder in till vernissage av ”Tegel – Trädgård” där den internationellt erkända tegelkonstnären Ulla Viotti med platsspecifika installationer bland annat hyllar Carl von Linné och Elias Fries med stor värme och historiska anspel.

  • Raoul Wallenbergs öde diskuteras av experter

    På senare år har endast ett fåtal nya uppgifter rörande den svenske diplomaten Raoul Wallenbergs öde framkommit ur f.d. sovjetiska arkiv. På torsdag den 9 maj samlas därför internationell expertis till ett seminarium i syfte att diskutera de alltjämt obesvarade frågorna kring hans öde.

  • Den blomstertid - sommaravslutning för alla

    Uppsala universitet bjuder in anställda och allmänhet till sommaravslutning i universitetshuset som ger inspiration för både hjärta och hjärna. Evenemanget "Den blomstertid" den 12 juni innehåller både musik och en rad spännande föreläsningar.

  • Kolloider och nanopartiklar kan rädda konst- och kulturskatter

    Genom att använda sig av avancerad vetenskap har den italienske kemiprofessorn Piero Baglioni hittat sätt att rengöra och bevara konstverk som tidigare varit mycket svåra att hantera. Den 13 maj besöker han Uppsala universitet där han kommer att hålla en öppen föreläsning om kolloider, nanopartiklar och vårt kulturarv.

  • Bättre prognos än väntat för extremt tidigt födda

    I Sverige föds varje år drygt 250 barn mer än 14 veckor för tidigt. Överlevnaden har ökat de senaste åren, men kunskapen om deras fortsatta utveckling har varit ofullständig. Idag publiceras en ny studie i den ansedda vetenskapliga tidskriften JAMA, som visar att tre av fyra extremt för tidigt födda barn var normalt utvecklade eller endast hade lätta funktionshinder vid 2½ års ålder.

  • Medicinen, juridiken och debatten bakom könsbyten på barn

    Forskaren Milton Diamond har i decennier varit en av de största kritikerna av könskorrigerande kirurgi på barn innan dessa är stora nog att ge sitt medgivande. I Sverige är könstillhörighetslagen under fortfarande under reform. Den 6 maj finns möjlighet att lyssna på och prata med Milton Diamond då han talar vid Uppsala Forum Lectures.

  • Nya rön om insulinets frisättning kan ge bättre diabetesmediciner

    I en artikel i nästa nummer av den vetenskapliga tidskriften Science Signaling presenterar forskare från Uppsala universitet nya rön om mekanismerna bakom bukspottskörtelns insulinfrisättning. Resultaten kan underlätta utvecklingen av nya läkemedel som förstärker insulinsekretionen hos diabetespatienter.

  • EU-projekt ska öka forskares tillgång till biobanker

    Vi har alla nytta av resultaten av stora europeiska hälsostudier, men det är inte alltid lätt för forskarna att samarbeta över landsgränser. Nu startar BBMRI-LPC, ett EU-projekt som under fyra år ska arbeta för att öka forskarnas tillgång till prover och data. Forskare vid Uppsala universitet har en nyckelroll i projektet.

  • Tarja Halonen årets Dag Hammarskjöldföreläsare

    Kvinnors deltagande i en hållbar värld är temat när Tarja Halonen, Finlands president 2000-2012, håller årets Dag Hammarskjöldföreläsning i universitetsaulan den 6 maj.

  • Sista april-firande med traditioner

    Nu startar nedräkningen inför Valborgs-firandet i Uppsala på allvar. Den digitala klockan finns återigen på plats på universitetsbiblioteket CarolinaRedivivas balkong för att räkna ned till mösspåtagningen den sista april klockan 15.00.

Visa mer