Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Fem unga Ångströmforskare belönas för innovationer

    Idag offentliggjorde Ångström Academy vid Uppsala universitet vilka som får årets innovationsstipendier för doktorander och examensarbetare som bedriver naturvetenskaplig forskning tillsammans med industrin, eller utvecklar forskningsidéer med kommersiell potential. I år heter stipendiaterna Sara Frykstrand, Maria Pettersson, Sandra Feldt, Frida Riddar och Hauke Carstensen.

  • Mysterium med promiskuöst enzym löst

    De flesta enzymer verkar mycket specifikt, men det finns undantag. Så kallade avgiftningsenzymer har märkligt nog en förmåga att inaktivera ett tjogtal läkemedel samtidigt. Nu kan ett svensk-amerikanskt forskarteam visa mekanismen bakom detta mysterium. Studien publiceras i den ansedda biokemiska tidskriften Journal of Biological Chemistry.

  • Panelsamtal: Är en demokratisk revolution på väg i Azerbajdzjan?

    Förra året stod Azerbajdzjan i det mediala ljuset med anledning av melodifestivalen, men hur ser utvecklingen ut idag? Sedan början av detta år ökar antalet protester i landet och en yngre generation demokratiska aktivister växer fram. Under ett panelsamtal den 21 maj diskuteras Azerbajdzjans situation och fortsatta utveckling.

  • Konferens om religion och samhälle i en globaliserad värld

    Mellan den 20 och 22 maj möts 160 forskare från stora delar av världen vid Uppsala universitet för att diskutera sociala, politiska – och framför allt – religiösa förändringar som äger rum runt om i världen.

  • Synlighet viktig drivkraft för svenska myndigheter

    Att synas och skapa igenkänning och på så vis förbättra sitt anseende står i centrum när svenska myndigheter planerar sitt kommunikationsarbete. I vissa fall beskrivs synlighet som nödvändigt för att myndigheter ska kunna utföra sina uppgifter men synlighet har även kommit att bli ett mål i sig självt. Det visar en ny forskningsrapport.

  • Fokus på kompetens – inte ämne – i universitetets nya rekrytering

    För att kunna rekrytera de allra bästa forskarna till teknisk-naturvetenskapliga fakulteten drar Uppsala universitet igång en rekrytering som skiljer sig från det vanliga. Utan att specificera något ämne söker man morgondagens forskningsledare och lärare på hög internationell nivå till 10 tjänster som biträdande universitetslektorer.

  • Föreläsning: Hur kan demokratiska värden i Europa värnas?

    Händelser i Ungern och Rumänien under senare tid har väckt frågan om och vad EU bör göra för att värna den demokratiska friheten i medlemsstaterna. Den 20 maj diskuteras detta under ledning av professor Jan-Werner Mueller från Princeton University vid en föreläsning som arrangeras av Uppsala Forum för Demokrati, Fred och Rättvisa vid Uppsala universitet.

  • Alumnföreläsning med Stefan Swartling Peterson

    Den 23 maj är det dags för ytterligare en alumnföreläsning vid Uppsala universitet - denna gång med Stefan Swartling Petersons, professor i global hälsa och en av initiativtagarna till den svenska sektionen av Läkare utan gränser.

  • Effektiva celler behöver bromsa lagom

    Hur cellerna reglerar sin egen funktion genom att ”gasa och bromsa” är viktig grundkunskap när nya smarta mediciner ska utvecklas, eller växtceller förmås att producera mer bioenergi. I en studie som publiceras i den ansedda tidskriften Nature Communications den 14 maj visar forskare vid Uppsala och Umeå universitet en modell över hur cellernas styr- och reglersystem fungerar.

  • Nyfödda överlever när lokalsamhället samverkar

    När personer från lokala politiska grupper, hälsovårdsorganisationer och kvinnoorganisationer arbetade tillsammans mot samma mål halverades dödligheten för nyfödda. Det visar en studie som idag publiceras i den ansedda tidskriften PLoS Medicine.

  • Curlingstenens exakta rörelser kartlagda

    Nu kan Uppsalaforskare avslöja mekanismen bakom curlingstenens rörelse. I en artikel som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Wear beskriver forskarna, som vanligen studerar nötning och friktion med industriella tillämpningar, stenens rörelser i detalj.

  • Reduktionen förändrade kvinnans förhållande till kronan

    När svenska kronan i början av 1500-talet avlönade och belönade familjer i statlig tjänst hade både kvinnor och män möjlighet att förhandla med kronan. Det visar historikern Cristina Prytz i en ny avhandling. Hennes undersökning visar också kvinnor efter reduktionen fick mindre inflytande inom detta område eftersom kronan inte längre talade till hushållen på samma sätt som tidigare.

Visa mer