Pressmeddelande -
Finlandssvenskar flyttar gärna till Sverige
Många Finlandssvenskar väljer att flytta till Sverige - de känner samhörighet med Sverige samtidigt som de kan ha vissa svårigheter som minoritet i Finland. Men även om man anpassar sig lätt blir första tiden i Sverige ibland en besvikelse.
Det visar Charlotta Hedbergs avhandling i kulturgeografi som hon försvarar vid Uppsala universitet den 14 januari.
Charlotta Hedberg
The Finland-Swedish Wheel of Migration
ISBN: 91-506-1788-5
Abstract
Vi finlandssvenskar har ett land, Finland, men vi har kulturen efter ett annat land, Sverige. Så Sverige var på något sätt det självklara andrahandsvalet för mig. Så här beskriver en ung finlandssvenska sin flytt till Sverige från Jakobstad i Österbotten 1999. Den finlandssvenska minoritetsgruppen har fortsatt att flytta till Sverige efter avklingandet av de stora migrationsvågorna under 1960- och 1970-talen, även om en viss avmattning skett. Men trots att de är knappt sex procent av den finländska befolkningen utgjorde finlandssvenskarna vid 1990-talets slut hela 25 procent av den totala migrationsströmmen till Sverige. Charlotta Hedberg visar i sin avhandling att migrationen ytterst handlar om etnisk identitet. Samhörigheten med Sverige är en viktig orsak att man flyttar, liksom minoritetssituationen i Finland.
För den enskilda individen är beslutet att flytta ett livsavgörande beslut. Anledningen är ofta kopplad till den fas i livet man befinner sig i, exempelvis att man flyttar hemifrån och ska studera, eller att man vill göra yrkeskarriär i Sverige.
Bakom de individuella skälen finns orsaker som är kopplade till den finlandssvenska identiteten. Starka sociala, kulturella och ekonomiska kontakter, samt en språklig närhet, gör att samhörigheten med Sverige känns stor. Minoritetssituationen i Finland har också betydelse. Det finns fortfarande många svenskspråkiga i Finland som inte kan bemöta kraven på perfekt finska på den finländska arbetsmarknaden, eller som skyr den finska språkmiljön i huvudstadsregionen där jobben finns. Finlandssvenskar känner också att inställningen mot det svenska i Finland ibland kan vara fientlig. Det finns dock regionala skillnader.
Den känsla av närhet som fanns före flytten tenderar emellertid att avmattas när man anländer till Sverige. Många blir besvikna över att kunskapen om finlandssvenskar i Sverige är liten. Många förstärker därför inledningsvis sina band till Finland och många väljer att flytta tillbaka inom några år. För dem som stannar minskar dock avståndet till svenskarna snabbt, och man känner sig hemma i Sverige.
För mer information kontakta Charlotta Hedberg på 018-471 6356, 070-376 4976 eller via e-post: Charlotta.Hedberg@kultgeog.uu.se