Pressmeddelande -
Immunförsvarets roll vid kronisk ledgångsreumatism
Kollagen inducerar en viss typ av ledgångsreumatism hos möss via immunförsvaret. Maria Andrén har i sin avhandling undersökt mekanismerna bakom detta. Resultaten kan på sikt leda till bättre behandling - eller bot - mot kronisk ledgångreumatism.
Maria Andrén
The Role of Fc Gamma Receptors in Experimental Arthritis
ISBN: 91-554-6123-9
Abstract
Kronisk ledgångsreumatism (RA) är en autoimmun sjukdom vars orsak är okänd. För att få reda på vad som orsakar RA är det viktigt att förstå mekanismerna bakom sjukdomen. Det är känt att en viktig del för sjukdomsförloppet vid RA är att antikroppar attackerar kroppens egna vävnader.
- Antikroppar med denna förmåga finns hos nästan alla friska personer, men normalt kontrolleras de av speciella mekanismer i kroppen så att de inte gör någon skada, berättar Maria Andrén.
I vissa fall fungerar dock inte denna mekanism och då uppstår autoimmuna sjukdomar. Antikroppar finns i flera olika varianter och den vanligaste är IgG, som finns i fyra sorter. Antikropparna aktiverar immunsystemets celler genom att binda till receptorer på ytan av dessa celler. Maria Andrén har studerat de så kallade Fc-gamma-receptorerna och vad de har för betydelse för utvecklandet av en RA-liknande sjukdom i möss, kollageninducerad artrit. Denna sjukdom kan framkalls med kollagen typ II, men även av antikroppar mot kollagen.
Maria Andrén visar att hos möss som utvecklade sjukdomen var framför allt en av de tre olika typerna av Fc-gamma-receptorerna nödvändig. Denna receptor fanns desutom i olika varianter, som kunde relateras till olika mottaglighet för sjukdomen. Hon visar också att sjukdomens svårighetsgrad var beroende av vilken sort av IgG som producerades.
Resultaten från denna avhandling kan i framtiden eventuellt leda till nya behandlingar mot RA.
- Om man kan förhindra att antikropparna binder till den aktuella receptorn kan man minska immunsystemets aktivering och på så sätt hämma sjukdomen, eller i alla fall lindra den, säger Maria Andrén.
Maria Andrén kan kontaktas på 018-471 4004, 611 1175 eller via e-post maria.andren@genpat.uu.se