Pressmeddelande -
Mastceller möjlig måltavla vid behandling av inflammation
Vid skadlig inflammation, till exempel vid allergi eller reumatism, vore det bra att kunna minska antalet mastceller. Jessica Alfredssons avhandling, som hon försvarar den 1 april vid Uppsala universitet, beskriver mekanismer som reglerar antalet mastceller. Hennes förhoppning är att resultaten i förlängningen kan leda till nya behandlingar mot inflammationer.
Jessica Alfredsson
Molecular Studies of Mast Cell Migration and Apoptosis
ISBN: 91-554-6160-3
Abstract
Mastceller deltar i immunförsvaret genom att frigöra ämnen som orsakar inflammation. På det sättet spelar mastcellerna en viktig roll för kroppens försvar mot bakterier, virus och parasiter.
I många situationer är dock inflammation skadlig för kroppen. Några exempel är allergi, astma, reumatism, multipel skleros, åderförkalkning och en del sorters hjärtattacker. Man tror också att mastceller ofta kan främja tumörtillväxten vid många sorters cancersjukdomar.
Vid inflammation brukar man se en ansamling av mastceller. Jessica Alfredssons avhandling handlar om hur man kan minska antalet mastceller på ställen i kroppen där man vill stoppa inflammationen.
I avhandlingen beskrivs mekanismer som är inblandade i mastcellernas vandring i kroppen mot ställen med inflammation. Dessutom beskriver den mekanismer som styr cellernas programmerade celldöd.
Jessica Alfredsson har bland annat upptäckt att proteinet p38 är viktigt för att mastceller ska kunna vandra mot ämnet SCF, som utsöndras vid en inflammation. Dessutom har hon kommit fram till att SCF är viktigt för att mastcellerna ska överleva, eftersom det hindrar celldödsproteinet Bim från att verka.
- Det lättaste sättet att minska antalet mastceller är sannolikt att hitta ett sätt att föra in den aktiva delen av Bim i mastcellerna. Svårigheten blir att bara föra in Bim i mastcellerna och inte i några andra celler, säger Jessica Alfredsson.
Hennes studier omfattar dock inte några sådana försök. Hon har samlat grundkunskapen som framtida forskning kan använda sig av i ansträngningarna att hitta botemedel mot skadliga inflammationer.
Bildtext: Jessica Alfredsson. Foto: Thomas Regnéll.
Kontaktperson: Jessica Alfredsson, tel: 018-611 02 60, hem: 018-24 15 31, mobil: 0737-14 80 16, e-post: jessica.alfredsson@genpat.uu.se
Länk till bild
http://info.uu.se/press.nsf/270378044BBDC01EC1256FCE004CCA97/$File/Alfredsson.jpg