Pressmeddelande -
Pressinbjudan: Instrument från Uppsala skjuts iväg mot komet
På torsdag kl. 08.36 är det dags för uppsändningen av det europeiska rymdorganet ESA:s rymdsond Rosetta mot kometen Churyomov-Gerasimenko. Raketen lyfter från Kourou i Franska Guyana och med på färden finns instrument som utvecklats i Uppsala.
Två forskargrupper på Ångströmlaboratoriet i Uppsala har bidragit till Rosetta: Institutet för rymdfysik (IRF) står för ett instrument för mätningar i gashöljet runt kometkärnan, och Astronomiska observatoriet vid Uppsala universitet (UAO) har bidragit med optiska filter till kameran ombord. I åtta år har de designat, byggt och testat sina instrument.
Nu på torsdag ska instrumenten upp i rymden ombord på ESA:s kanske mest ambitiösa projekt någonsin ? man ska inte bara jaga ifatt en komet, man ska också följa den på nära håll i mer än ett år, och till och med sätta ned en landare på dess kärna! Uppsändningen med en Arianeraket från Franska Guyana är förstås det mest spännande och kritiska enskilda momentet i projektet.
I Uppsala visas uppsändningen i Siegbahnsalen på Ångströmlaboratoriet i Uppsala, med start klockan 8:00 och slut senast 10:00. Här kommer de flesta forskare och tekniker som byggt Uppsalainstrumenten att beskåda den direktsända uppsändningen på storbilds-TV samt ge korta populära presentationer till övrig publik. Alla forskare, studenter och övriga vid Ångströmlaboratoriet har inbjudits att delta.
Representanter för media hälsas välkomna!
Mer information: http://www.space.irfu.se/rosetta/index_sv.html.
Skicka gärna intresseanmälan till Anders.Eriksson@irfu.se (tel:018-471 59 45).
Uppsändningen bevakas också i Stockholm, där Rymdstyrelsen anordnar en pressinformation på Observatoriemuséet (det officiella Rosettaevenemanget i Sverige, med representanter för Rymdstyrelsen, ESA, IRF och UAO närvarande), samt på IRF i Kiruna.
Eventuella ändringar till uppskjutningsdatum (exempelvis pga dåligt väder) hittas lättast på ESA:s Rosettasidor, http://www.esa.int/rosetta
Kontaktpersoner:
Anders Eriksson, forskare, IRF Uppsala, 018-471 5945, 0701-713029, Anders.Eriksson@irfu.se. Ansvarig för instrumentet från IRF Uppsala. Finns under uppskjutningen på pressinformationen i Stockholm.
Mats André, professor, IRF Uppsala, 018-471 5913, Mats.André@irfu.se. Värd för evenemanget på Ångströmlaboratoriet, chef för forskningsprogrammet som bygger instrumentet från IRF Uppsala. Ej anträffbar 23-24/2.
Hans Rickman, professor, Astronomiska observatoriet, Uppsala universitet, 018-471 5971, Hans.Rickman@astro.uu.se. Finns under uppskjutningen på pressinformationen i Stockholm. Ej anträffbar 23-25/2.
Mer information om Rosetta:
http://www.space.irfu.se/rosetta/ (engelska)
http://www.space.irfu.se/rosetta/index_sv.html(svenska)
http://www.esa.int/rosetta