Pressmeddelande -
Radikalt förslag för delning av pensionsrätt vid skilsmässa
Hur ska pensionsrättigheterna fördelas vid upplösningen av ett äktenskap? Ska värdet delas rakt av, inte alls, eller ska kvinnan kompenseras för att hon ofta väljer att arbeta deltid för barnens skull? Margareta Brattström presenterar ett förslag på uppdelning i sin avhandling, som läggs fram fredagen den 3 december.
Margareta Brattström
Makars pensionsrättigheter
ISBN: 91-7678-576-9
Abstract
Jag fastnade för det här forskningsområdet när jag undervisade, eftersom det inte gick att förklara reglerna om hur makarnas pensionsrättigheter ska behandlas vid en bodelning. Juridik handlar om rättvisa, men här var det stor risk att kvinnan drabbades negativt, berättar Margareta Brattström, doktorand på juridiska institutionen.
Hon talar om att kvinnan kan missgynnas av det nuvarande uppdelningssystemet av pensionsrättigheter, eftersom kvinnan vanligtvis väljer att arbeta deltid ända upp i barnens tonårstid.
Huvudregeln vid upplösning av ett äktenskap är att makarnas tillgångar, efter avdrag för skulder, ska delas lika mellan dem genom en bodelning. Om pensionsrättigheterna ska ingå i en bodelning avgörs dock av särskilda regler.
Vanligtvis ingår enbart privat pensionsförsäkring och individuellt pensionssparande i bodelningen. Intjänad rätt till allmän pension och tjänstepension undantas, och dessa är vanligtvis av större ekonomisk betydelse än de privat tecknade pensionerna. Hur mycket en individ kommer att erhålla i pension är i hög grad beroende av tidigare förvärvsinkomster.
Bättre möjligheter att utjämna makars pensionsrättigheter har diskuterats, både i Sverige och utomlands. Olika länder har infört olika lösningar för att utjämna makars pensionsrättigheter. I sin avhandling undersöker Margareta Brattström dessa lösningar.
Hon kommer fram till att den bästa modellen skulle vara att dela de pensionsrättigheter som har intjänats under äktenskapet.
I samband med en äktenskapsskillnad kan man lägga ihop kvinnans och mannens intjänade pensionsrättigheter och sedan dela på två. På så sätt delar paret bördan och kvinnan missgynnas inte av sitt deltidsarbete, säger Margareta Brattström.
I Sverige har frågan om möjligheterna att utjämna makars pensionsrättigheter fått förnyad aktualitet efter de pensionsreformer som genomförts under det senaste decenniet. Reformerna har fått till följd att det numera ställs betydligt högre krav för att någon ska erhålla en pension som motsvarar tidigare inkomst.
Margareta Brattström kan nås på tel 018-471 16 23 eller via e-post margareta.brattstrom@jur.uu.se
Linda Nohrstedt