Pressmeddelande -
Rätt placering av våtmarker håller problemmyggan i schack
Våtmarkernas utformning och placering påverkar förekomsten av stickmyggor. Det visar doktoranden Martina Schäfer i sin avhandling, som läggs fram vid Uppsala universitet den 10 december.
Martina Schäfer
Mosquitoes as a Part of Wetland Biodiversity
ISBN: 91-554-6094-1
Abstract
Syftet med avhandlingen var att klarlägga sambanden mellan våtmarker och de närmare 50 arterna av stickmyggor som finns i Sverige. Stickmyggor ingår som en del av våtmarkernas biologiska mångfald; larverna utvecklas i grunda vatten och de vuxna stickmyggorna använder landmiljön.
I Martina Schäfers studie inventerades stickmyggfaunan i 18 våtmarker fördelade över hela landet med hjälp av fällor betade med koldioxid. Flest antal stickmyggarter fanns i de södra delarna, medan antalet minskade norröver. Martina Schäfer fann också ett samband mellan antalet arter och storleken på våtmarkerna; ju större våtmarker, desto fler arter av stickmyggor.
Samtliga våtmarker dominerades till antalet av skogsmygg, utom våtmarkerna vid Nedre Dalälven, där översvämningsmyggen dominerande. Översvämningsmyggan kan producera flera generationer per år och upplevs ofta mycket besvärande av närboende.
Mycket omfattande produktion av översvämningsmyggor kopplades till mader och lövsumpskogar med återkommande översvämningar under sommaren, något som i svenskt perspektiv enbart förekommer i Nedre Dalälven. Experimentellt visade Martina Schäfer också att larver av två arter översvämningsmygg kunde överleva snabb uttorkning av vattenpölar. Den ena arten reagerade på hastigt minskande vattenmiljö genom snabbare utveckling till vuxen insekt. Den andra arten reagerade med långsammare utveckling men kunde överleva upp till två veckor utan tillgång till ytvatten och även utvecklas till vuxna.
Martina Schäfers resultat visar även att hög biologisk mångfald hos stickmyggan kan uppnås samtidigt som översvämningsmyggans antal kan hållas nere genom utformningen och placeringen av våtmarker i miljön. Då gäller det att ha en hög andel permanent vatten, låg andel temporärt vatten och en öppen miljö.
Det är viktigt att komma ihåg att vuxna myggor också är en del av den biologiska mångfalden. Stickmyggor upplevs ofta negativt, så tidigare forskning har vanligtvis inte haft med vuxna myggor när våtmarker har inventerats, säger Martina Schäfer.
För mer information, kontakta Martina Schäfer på tel 018-471 29 38, mobiltel 0704-25 06 05, eller e-post Martina.Schafer@ebc.uu.se
Linda Nohrstedt