Pressmeddelande -
Samhällsengagemang viktigare för demokratin än allmänna val
Deltagande i allmänna val leder inte till att politikernas åsikter representerar folkopinionens bättre. Det gör däremot medborgarnas engagemang mellan valen, vilket innebär att fler möjligheter till kontakt leder till en bättre representativ demokrati. Denna slutsats kommer statsvetaren Daniel Wohlgemuth fram till i sin avhandling vid Uppsala universitet som han försvarar den 22 september.
Grundläggande i en demokrati är att medborgarna har möjlighet att utöva inflytande över det politiska beslutsfattandet. En viktig kanal för detta inflytande utgörs av de allmänna valen, där medborgarna väljer sina politiska företrädare. Det är även möjligt att uttrycka sina uppfattningar vid sidan av valen, till exempel i form av uppvaktningar, personliga möten med beslutsfattare, namninsamlingar, demonstrationer eller civila olydnadsaktioner. Även föreningar och organisationer kan fungera som kanaler för inflytande, liksom vardagliga kontakter som spontana möten i en affär, på en arbetsplats eller i samband med ett fritidsintresse. En annan aspekt av en demokrati är den politiska jämlikheten. Varje medborgares åsikt ska väga lika tungt. Om besluten i ett samhälle grundar sig på en jämlik värdering av varje medborgares uppfattning kan dessa sägas vara representativa i förhållande till medborgarnas uppfattningar.
Att balansera kravet på medborgarinflytande med kravet på politisk jämlikhet innebär en stor utmaning för demokratin. Alla är inte lika aktiva när det gäller att ge uttryck för sina uppfattningar och delta i det politiska livet. Det kan leda till att de resursstarkas röst väger tyngre, med påföljande snedvridning av representativiteten. Kanske är valdeltagandet den enda egentligt jämlika formen för politiskt inflytande?
Daniel Wholgemuth har i sin avhandling undersökt hur politikers egna uppfattningar och deras kunskap om medborgarna uppfattningar i olika frågor, påverkas av fyra av medborgarnas möjliga kanaler att utöva
inflytande: 1. Deltagande i allmänna val 2. Politiskt deltagande mellan valen 3. Engagemang i föreningslivet 4. Vardagliga möten mellan väljare och valda. Frågan är hur förutsättningarna för ett beslutsfattande i enlighet med medborgarmajoritetens uppfattningar påverkas av medborgarnas politiska aktivitetsnivå. Leder ett omfattande medborgerligt engagemang till en snedvridning i förhållande till majoritetens önskemål?
Resultatet visar att valdeltagandet inte har någon nämnvärd effekt på överensstämmelsen mellan väljare och förtroendevalda, vare sig när det gäller politikernas egna personliga åsikter eller när det gäller hur väl politikerna känner till vad medborgarna tycker.
- Valdeltagandet tycks med andra ord inte ha någon betydelse för den
åsiktsmässiga eller perceptiva representativiteten i kommunerna Men man ska komma ihåg att skillnaderna i valdeltagande inte är så stort mellan kommunerna. Min studie visar inte vad som skulle hända om valdeltagandet sjunker dramatiskt, säger Daniel Wohlgemuth.
Däremot visar avhandlingen att de påverkansförsök som utförs vid sidan av valen, har en positiv effekt på den åsiktsmässiga överensstämmelsen mellan väljare och valda. Det finns inga tecken på snedvridning i förhållande till folkopinionen. Resultatet ger stöd åt uppfattningen att de bästa förutsättningarna för ett representativt beslutsfattande uppnås i en demokrati där medborgarna på olika sätt är aktiva och såväl enskilt som i grupp försöker påverka de beslut som fattas på samhällets representativa nivå.
- Den praktiska lärdomen av detta är att om man är intresserad av att
förbättra den åsiktsmässiga representativiteten i ett politiskt system så ska man försöka öka kontakterna mellan väljare och valda. Ett öppet politiskt styrelseskick där medborgarna ofta bjuds in till samråd, frågestunder och öppna möten, får delta i remissförfarande inför viktiga beslut och där möjligheterna att ta kontakt med politiker och tjänstemän underlättas, är då att föredra framför ett styrelseskick som stänger dörrarna till de beslutsfattande församlingarna, säger Daniel Wohlgemuth.
Datamaterialet som ligger till grund för analyserna insamlades 2001 genom två olika postenkäter. Den ena riktades till 4000 slumpmässigt utvalda invånare i åldrarna 18-75 år i 40 kommuner. Den andra enkäten riktades till samtliga ordinarie fullmäktigeledamöter i de 40 kommunerna.
För mer information, kontakta Daniel Wohlgemuth på 073-399 5074 eller via
e-post: Daniel.Wohlgemuth@statsvet.uu.se
Läs avhandling på: http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-7082
Länk till pressmeddelande med eventuella bilder: http://info.uu.se/press.nsf/pm/samhallsengagemang.viktigare.id504.html
Pressinformatör
Anneli Waara
E-post Anneli.Waara@uadm.uu.se
Telefon: 018-471 1974
Mobil: 0704-250718
Fax: 018- 471 1520
Adress: Box 256, 751 05 Uppsala