Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Ny ekonomi avspeglades i 1700-talets textilimport

    På 1720-talet, under Arvid Horns regering, lades den ekonomiska politiken om för att få Sverige på fötter efter freden i Nystad. Importen skulle minska till förmån för den inhemska produktionen. Lili-Annè Aldman har i sin avhandling studerat Stockholms textila importörers anpassning till den nya politiken. Hon lägger fram sin avhandling vid Uppsala universitet den 8 maj.

  • Hitta kunskap om livet - och kanske olja - med hjälp av fossil

    Acritarcher är fossil av små encelliga organismer som kan berätta om den tidigaste utvecklingen av liv på jorden. Men de kan också användas som ett fiffigt sätt att jämföra berg från olika kontinenter – och kanske även som ett sätt att hitta olja. Den 16 maj lägger Sebastian Willman fram sin avhandling om dessa spännande organismer vid Uppsala universitet.

  • Förändrad pedagogik kräver omfattande åtgärder

    Den svenska förskolan förändrades radikalt under 1900-talets första hälft och fick en egen pedagogik skiljd från skolans. Johannes Westberg har studerat förändringen i sin avhandling och kommer fram till att det krävs omfattande ekonomiska och organisatoriska åtgärder för att åstadkomma en pedagogisk förändring. Disputationen äger rum den 9 maj.

  • PET ger bättre kunskap om hjärnans sjukdomar

    För sex år sedan kunde läkaren Henry Engler för första gången visa en bild av hur Alzheimers sjukdom ”såg ut” i hjärnan. Därefter har han arbetat vidare med att avbilda även andra sjukdomar i hjärnan. Den 10 maj disputerar han vid Uppsala universitet.

  • Dotterbolag har en viktig roll i utvecklingen av innovationer

    Innovationsutvecklingen i multinationella företag är till stor del utspridd inom organisationen och nya innovationer sprids internt, bland annat till nationella dotterbolag. Här har dotterbolagens externa nätverk stor betydelse för både utvecklingen och användningen av mottagna innovationer, visar en ny avhandling av Christina Hallin. Hon disputerade vid Uppsala universitet den 25 april.

  • Major investment in equality of academic leadership

    Uppsala University is launching a special 'power package', with the aim of increasing the proportion of female professors and the proportion of women with management assignments. "Equality is very much a quality issue; we wish to create openings in what is usually called the 'glass roof'," says Vice Chancellor Anders Hallberg.

  • Uppsalastudenter i semifinal i Teknik-SM

    Tisdagen den 6 maj är det dags för Uppsalas teknik- och naturvetarstudenter att på allvar visa vad de går för, när semifinalen i årets Teknik-SM avgörs. Två Uppsalalag finns med bland de nio som kvalificerat sig till semifinalerna på Kungliga Tekniska högskolan. Finalen hålls dagen efter i samband med Teknikdagarna i Kulturhuset i Stockholm.

  • Nytt samarbete spar energi

    Uppsala universitet och Akademiska Hus – hyresgäst och hyresvärd - har kommit på ett nytt sätt att samarbeta för att minska energianvändningen. Projektet kommer både att ge miljövinster och spara pengar för båda parter.

  • Nitrat i grönsaker skyddar mot magsår

    Frukt och grönsaker som är rika på nitrat skyddar magsäcken från skador. Det sker genom att nitrat omvandlas till nitrit av bakterierna i munhålan, och sedan blir till biologiskt aktiv kväveoxid i magsäcken. Joel Petersson vid Uppsala universitet beskriver processen i sin avhandling, som granskas den 9 maj. Upptäckten visar också att antibakteriella munvatten kan vara skadliga för magen.

  • Kroppens aptit- och sömnreglerare detaljstuderad

    Genom att studera hur signalsubstansen orexin påverkar signaleringen inuti celler har Lisa Johansson upptäckt tidigare okända mekanismer som i ett längre perspektiv kan ha betydelse för utveckling av läkemedel mot sömnstörningar. Den 2 maj lägger hon fram sin avhandling vid Uppsala universitet.

  • Romerska kejsare spred sin propaganda via mynten

    Tvåhundratalet var en turbulent tid i det romerska riket. Kejsarna avlöste varandra, och porträttbilderna på mynten blev ett viktigt sätt för de nya regenterna att sprida sin propaganda. Hur detta gick till, och hur man utgående från myntpräglingen kan se det post-romerska Europa börja växa fram, har Ragnar Hedlund vid Uppsala universitet studerat i sin avhandling, som han försvarar den 25 april.

  • Mål och strategier fastställda

    Konsistoriet (styrelsen vid Uppsala universitet) fastställde vid sammanträdet den 22 april 2008 ett nytt mål- och strategidokument för Uppsala universitet. Därmed ersätts det tidigare dokumentet, daterat juni 2000.

Visa mer