Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Explosioner och hugg i matematiska träd

    Man kan tänka sig ett matematiskt träd som ett släktträd med barn och förfäder. I sin avhandling studerar matematikern Cecilia Holmgren egenskaper för slumpmässiga så kallade ''splitträd'' inom matematiken och introducerar också nya metoder för att undersöka den här typen av matematiska träd. Avhandlingen försvaras den 19 februari vid Uppsala universitet.

  • Årets Celsius-Linnéföreläsningar om okända världar

    Kvantfysikens mysterium och genforskningens möjligheter att skapa nytt liv - årets Celsius-Linnéföreläsningar handlar om två av de mest häpnadsväckande och mytomspunna forskningsområdena av idag. Föreläsarna tillhör också de mest kända och ansedda forskarna inom sina områden: Anton Zeilinger och Craig Venter.

  • Lönsamt med screening för bråck på stora kroppspulsådern

    Bråck på stora kroppspulsådern resulterar årligen i 700-1000 dödsfall i Sverige. Brustet bråck kan förebyggas om sjukdomen upptäcks i tid och opereras. I en avhandling som försvaras vid Uppsala universitet den 19 februari visar Kevin Mani att överlevnaden efter operation har förbättrats under senare tid och att det är hälsoekonomiskt lönsamt att tidigt screena patienter med annan kärlsjukdom.

  • The putative skull of Saint Bridget can be questioned

    The putative skull of Saint Bridget (Birgitta) of Sweden that has been kept in a shrine in Vadstena Abbey is probably not authentic. A new study conducted at Uppsala University reveals that the two skulls, believed to be from Saint Bridget and her daughter Catherine (Katarina), is not from maternally related individuals.

  • Kraniet som tillskrivs heliga Birgitta kan ifrågasättas

    En ny studie vid Uppsala universitet visar att de två kranierna i relikskrinet i Vadstena klosterkyrka som enligt sägnen ska ha tillhört Birgitta och dottern Katarina, inte kommer från mor och dotter. Dessutom överensstämmer inte åldersbestämningar av kranierna med tidsperioden då Birgitta och Katarina levde. Resultaten publiceras nu i nättidskriften PLoS ONE.

  • Statliga miljoner till solcellsforskning

    Solcellsforskningen vid institutionen för teknikvetenskaper på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet har fått ett anslag på 22 miljoner kronor från Energimyndigheten för att bedriva forskning på tunnfilmssolceller. Flera nya doktorander kommer att rekryteras.

  • Juridiska – ett helt nytt språk?

    Många människor har erfarenhet av svårigheter att förstå juridiska texter. Juristers språkanvändning kan uppfattas som mer än nödvändigt svårtillgänglig. I sin avhandling undersöker språkvetaren Ann Blückert vilka språknormer som förmedlas till juriststudenterna under deras utbildning.

  • Skräddarsydda program gav bättre munhygien

    Patienter som fick ett individuellt skräddarsytt program av sin tandhygienist var flitigare med användningen av tandstickor, mellanrumsborstar och tandtråd. Det visar en avhandling av tandhygienisten Birgitta Jönsson där hon utvecklat och utvärderat ett patientundervisningsprogram för patienter med parodontit.

  • Statligt beslut taget för kommersiell vågkraft

    Idag har Energimyndigheten beslutat att bidra med 139 miljoner kronor för en fullskalig vågkraftspark utanför Smögen på västkusten. Det betyder att en demonstrationsanläggning i full skala kan blir verklighet när alla tillstånd är klara. Tekniken bygger på forskning från Uppsala universitet.

  • Doktorander har andra prioriteringar än äldre forskare

    Det finns en klyfta mellan många doktoranders livssyn och värderingar och den kultur som präglar forskningsmiljön. Den djupaste konflikten handlar om värderingar kring det privata livet i förhållande till arbetet. Det menar teologen Mårten Mårtensson som försvarar sin avhandling vid Uppsala universitet den 12 februari.

  • Trumman berättar om samisk tro och rit

    Den samiska ceremonitrumman är ingen trolltrumma. Att den ändå in i nutid kallas så är ett uttryck för det tvång samerna utsattes för av de skandinaviska kyrkostaterna. Det menar religionshistorikern Rolf Christoffersson som i sin avhandling om den samiska trumman lyfter upp dess betydelse för förståelsen av samernas tro och riter. Avhandlingen försvaras den 12 februari vid Uppsala universitet.

Visa mer