Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Verktyg för bättre stöd till nyblivna föräldrar i Tanzania

    Hälsovård efter barnafödande är mindre förekommande än mödra- och förlossningsvård i Tanzania och i många andra låginkomstländer. Sjuksköterskan Columba K Mbekenga har med sin avhandling skapat ett underlag för hur stödet till nyblivna föräldrar kan förbättras. Hon upptäckte också att sociala normer om sexuellt samliv under amningsperioden var en källa till spänning och oro hos föräldrarna.

  • Strängteori i Uppsala: Dags att boka pressplatser

    Stephen Hawking, Andrei Linde och Brian Greene – tre världskändisar inom teoretisk fysik kommer till Sverige för att hålla öppna föreläsningar i samband med konferensen Strings 2011, den främsta inom strängteori. Nu är det dags för media att boka pressbiljetter – antalet platser är begränsat.

  • Vicerektorer klara

    Professor Ulf Danielsson blir ny vicerektor för området teknik och naturvetenskap. Det står klart efter dagens rektorssammanträde. Britt Skogseid och Margaretha Fahlgren fortsätter som vicerektor inom sina respektive områden.

  • Kommunernas medlingsverksamhet behöver mer stöd

    Kommunerna är skyldiga att tillhandahålla medling när brått begåtts av en ung gärningsman och där det finns någon som är drabbad av brottet. Juristen Linda Marklund visar i sin avhandling att den svenska medlingsverksamheten med anledning av brott behöver mer uttryckligt stöd och utbildning på alla nivåer och att det finns ett behov av mer väldefinierade regler och riktlinjer.

  • Snart skjuts resultatet av Anders avhandling upp i rymden

    Hur bär man sig åt för att mäta magnetiska fält i rymden om man måste få plats med sitt instrument på en satellit som är mindre än ett mjölkpaket? Doktoranden Anders Persson vid Uppsala universitet har utvecklat ett instrument för ändamålet som får plats på en fingertopp. I slutet av året gör hans magnetometer sin jungfrufärd med en vietnamesisk satellit.

  • Akademiska kapellet gästas av operasångaren Fredrik Zetterström

    Den 28 och 29 maj ger Kungliga Akademiska kapellet, under ledning av Stefan Karpe, två konserter tillsammans med barytonsolisten Fredrik Zetterström i Västerås konserthus och universitetetsaulan i Uppsala. Sedan är det återigen dags för kapellet att resa ut i världen.

  • Små regeländringar kan göra riksdagens kontrollmakt mer effektiv

    I takt med att mer makt flyttas från riksdagen till regeringen framstår alltmer kontrollen av regeringen som riksdagens huvuduppgift. Det är då viktigt att regelverket är utformat på ett sätt som skapar tydlighet och systematik i kontrollen. I sin avhandling visar juristen Patrik Bremdal hur små justeringar i det nuvarande regelverket kan skapa en mer systematisk och lättillgänglig kontrollmakt.

  • Medicin för en osäker framtid – staden Jos efter krisen

    I september 2001 utbröt våldsamma sammanstötningar mellan etniska och religiösa grupper i den nigerianska staden Jos. Staden delades upp och våldet pågår fortfarande. I sin avhandling analyserar antropologen Ulrika Andersson Trovalla de processer som formade staden och dess invånare efter 2001. I centrum för analysen står en grupp utövare av traditionell medicin.

  • Enkelt mötesverktyg ger bättre vårdkvalitet

    Små förändringar i bemötandet gör att patienterna upplever större delaktighet och blir mer nöjda med vården som helhet. Sjuksköterskan Eva Jangland har i sin avhandling belyst kirurgisk vård från patienternas horisont och visar att bemötandet och vårdkvaliteten kan förbättras med ganska enkla medel om man sätter patientens upplevelse i centrum.

  • Uppsala Biobank öppnar ishotell för forskning

    En effektiv och kvalitetssäkrad biobank som låter höra om sig bland forskare långt utanför Uppsala och Sverige. Det vill Uppsala universitet och Landstinget i Uppsala län skapa med sin gemensamma satsning på en utbyggnad av Uppsala biobanks biobanksservice. Den 31 maj är det dags för invigning.

  • Konferens om utbildningens roll för hållbar utveckling

    Hur kan utbildning hjälpa oss att möta utmaningarna med hållbar utveckling idag och i morgon och vilken roll kan och bör studenter ha i utformningen av utbildningen? Det är två av de frågeställningar som kommer att diskuteras vid konferensen om utbildning för hållbar utveckling vid Uppsala universitet den 23-25 maj.

Visa mer