Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Forskningskonferens om kemi på brottsplatsen

    Hur kan den mest avancerade forskningen inom medicin och naturvetenskap bäst utnyttjas för forensiska analyser vid brottsutredningar? Den frågan är utgångspunkten för en konferensdag vid Uppsala universitet den 4:e oktober där tillämpningen av kemiska metoder vid forensiska analyser ska diskuteras.

  • Uppsalaaktörer kraftsamlar i kampen mot infektionssjukdomar

    Människor och djur, vilda som tama, utsätts ofta för samma sjukdomsframkallande virus och bakterier, även antibiotikaresistenta sådana. Därför krävs ett samlat grepp från flera aktörer för att nå framgång med motåtgärder. Den 29 september samlas experter från Uppsala universitet, SLU och SVA till ett seminarium som fördjupar det redan inledda samarbetet inom regionen kring infektionssjukdomar.

  • Amerika speglas i konsert med gästdirigent från New York

    Under ledning av gästdirigenten Michael Adelson, assisterande dirigent för New York Philharmonic, framträder Kungliga Akademiska kapellet lördagen den 8 oktober med det prisbelönta partituret till baletten Appalachian Spring.

  • Vulkanens inre berättar om jordskorpans uppbyggnad

    Forskare vid Uppsala universitet har besökt kärnan i de döda vulkanerna Geitafell and Dyrfjöll på Island. De har också utvecklat en särskild metod att göra 3D-projiceringar av de kanaler som magman en gång skapade på väg upp mot ytan. Den nya tekniken visar inte bara hur vulkanen såg ut utan även hur den formades över tid.

  • Nära släkting motar bort den svartvita flugsnapparen

    En ny avhandling vid Uppsala universitet visar att släkten är värst. För den svartvita flugsnapparen har konsekvenserna blivit dramatiska sedan den nära släktingen halsbandflugsnapparen flyttade till landet. Den svartvita flugsnapparen får svårt med häckningen, arterna korsar sig och deras avkomma har nedsatt fertilitet. Den svartvita flugsnapparen har dock vissa strategier till sin fördel.

  • Föräldrars stress påverkar barnets vikt

    En ny avhandling från Uppsala universitet visar att de flesta föräldrar har intentionen att ge sina barn en god livsstil men att de inte alltid når dit. Många föräldrar upplever en stress i sin föräldraroll och önskar olika forum för att kunna ventilera sina funderingar och få stöd: Avhandlingen visar också ett samband mellan föräldrastress och risk för övervikt och undervikt hos barnet.

  • Klimatförändring: Globalt problem utan globala lösningar

    Är klimatförändring samma sak i ett land som i ett annat? Finns det globala lösningar på global uppvärmning? En ny avhandling från Institutionen för kulturantropologi och etnologi vid Uppsala universitet visar att klimatförändring är ett socialt fenomen likväl som ett naturfenomen som skiljer sig från en plats till en annan.

  • Teknik och naturvetenskap utser hedersdoktorer

    Den kände meteorologen Pär Holmgren har tillsammans med Fabiola Gianotti vid CERN och den ledande grafenforskaren Mikhail Katsnelson utsetts till nya hedersdoktorer vid teknisk- naturvetenskapliga fakulteten.

  • Uppsala universitet står sig väl i konkurrensen

    Budgetpropositionen som presenterades idag betyder för Uppsala universitets del en förstärkning av forskningsanslaget med cirka 100 miljoner kronor 2012. På utbildningssidan sker en stegvis kvalitetsförstärkning inom humaniora, samhällsvetenskap, juridik och teologi.

  • Italienska systrar gästartister på Musicum

    Imorgon tisdag, 20 september, kommer Duo Gazzana att framföra en kammarmusikkonsert på Musicum. De kommer att framföra stycken av bl.a Grieg, Janáček, Dvořák och Hindemith.

  • Att fånga data i flykten ökar industrins konkurrenskraft

    Världen producerar nu data i snabbare takt än vad alla världens hårddisktillverkare hinner producera lagringsmedia för. Detta gap mellan informationsmängd och lagringsyta ökar stadigt. I sin avhandling presenterar Erik Zeitler ett system som kan bearbeta data ”i flykten”. Det är efterfrågat av process- och verkstadsindustrin, men är också användbart för t. ex. radioteleskop och trafikssystem.

Visa mer