Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Religiösa mästerverk - en final som gav mersmak

    Körcentrums ”Sacred Pearls” avslutade förra årets Uppsala International Sacred Music Festival på Uppsala Konsert & Kongress och blev en omedelbar succé. Finalen med Händels Halleluja framförd av samtliga körer och hela publiken gav sådan mersmak att det blev självklart att ge fler en chans att uppleva det även i år. Den 6 november är det dags.

  • Ny hedersdoktor vid teologiska fakulteten

    Hans Iversen från Köpenhamns universitet, vars forskning ofta finns i skärningspunkten mellan kultur, politik och religion, har utsetts till ny hedersdoktor vid teologiska fakulteten vid Uppsala universitet.

  • Miljögiftet Bisfenol A kan påverka den nyfödda hjärnan

    Nyfödda möss som exponeras för Bisfenol A får förändringar i spontanbeteende och försämrad anpassning till nya miljöer samt blir hyperaktiva som unga vuxna. Det har forskare vid Uppsala universitet sett. Studien visade även att ett av hjärnans viktigaste signalsystem, det kolinerga signalsystemet, påverkades av Bisfenol A och att effekten kvarstod i vuxen ålder.

  • Språkforskare från Uppsala och USA löste mystiskt 1700-talschiffer

    Två språkforskare vid Uppsala universitet har tillsammans med en amerikansk kollega dechiffrerat ett handskrivet manuskript från 1730-talet. Manuskriptet visade sig härröra från okulisterna, ett hemligt sällskap vars syfte var bland annat att kartlägga frimurarnas hemliga ritualer.

  • Workshop om droger i vodkabältet

    ”Vodkabältet” är en del av norra Europa med en särskild social och kulturell dynamik vad gäller droger. Den 26-27 oktober hålls en workshop vid Uppsala universitet om droger, droganvändning och drogbekämpning i Sverige, Finland, Ryssland, Estland, Lettland och Litauen.

  • Det chattas alltmer i arbetslivet

    E-post och mobiltelefon är de vanligaste verktygen för kommunikation i arbetslivet. Men direktmeddelanden, chatt, används allt mer och kommer sannolikt att bli ännu vanligare i framtiden. Det visar Uppsalaforskaren Håkan Selg i en studie om nya kontaktmönster i arbetslivet.

  • Seminarium om det svenska utbildningssystemets historia

    Hur har det svenska utbildningssystemet utvecklats över tid? Den 25 november bjuder Nationella forskarskolan i utbildningshistoria vid Uppsala universitet in till ett seminarium där såväl skolans organisatoriska som skolämnenas innehållsmässiga förändring från 1800-talet och framåt skärskådas.

  • AIMday gav mersmak– fler vill vara med när materialforskare möter industrifolk

    Utveckling av solceller, materialproblem inom kärnkraft, luftavfuktare, antibakteriella ytor: Industrin brottas med många materialproblem som blir ett hinder för lönsamheten och den långsiktiga utvecklingen. På AIMday materials den 25 oktober träffas industrifolk och forskare från nio universitet och institut för att gemensamt närma sig problemens lösning.

  • Priser för forskning om hjärta och signalsystem

    Under Olof Rudbeckdagen idag belönas två forskare vid Uppsala universitet. Olof Rudbeckpriset delas ut till hjärtforskaren Lars Wallentin och Eric K. Fernströms pris till yngre särskilt lovande forskare går till Anders Tengholm för hans forskning om orsakerna till diabetes.

  • Introducerade arter kan bidra till större mångfald

    Betyder introduktionen av en ny främmande art alltid att det ursprungliga djurlivet blir lidande eller kan det skapas positiva effekter? I sin avhandling har Philipp Hirsch sett att introduktionen av vandringsmussla i svenska sjöar faktiskt bidragit till en större mångfald inom populationerna hos abborre och mört.

  • Föredrag om Antikrundans kemi

    Hur hör toppmoderna och avancerade analytiska metoder ihop med antika konstverk och medeltida vapen? Den 22 oktober bjuder Uppsala universitet in till en eftermiddag där kemin bakom persiska mattor, tibetanska rullar och medeltida svärd står i fokus.

  • Sydafrikas vicepresident på besök

    Den 21 oktober kommer Sydafrikas vicepresident Kgalema Mothlante på besök till Uppsala. På programmet står en offentlig föreläsning i universitetsaulan samt kransnedläggning på Dag Hammarskjölds grav.

Visa mer