Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Europaperspektiv 2012: Är EU:s sammanhållning hotad?

    I Europaperspektiv 2012 ger nio ledande svenska forskare inom 
ekonomi, statsvetenskap och juridik sin bild av hur arbetslöshet,
 migrationspolitik och nationalism 
kan hota EU:s sammanhållning 
i spåren av den ekonomiska krisen. Volymen lanseras 1 februari vid ett seminarium i Stockholm där flera politiker medverkar.

  • Mellan nationell jämlikhet och lokalt självstyre i vården

    En fråga som ofta uppmärksammas i media är skillnader i tillgång till vård och skillnader i behandlingsresultat mellan olika landsting. Ska inte hälso- och sjukvården vara jämlik i Sverige? I en avhandling från Uppsala universitet undersöks spänningsförhållandet mellan nationell jämlikhet i hälso- och sjukvården och landstingens lokala självstyre.

  • Möt intressanta hedersdoktorer under promotionsveckan

    Nu är det dags att boka pressplatser till vinterpromotionen den 27 januari i universitetshusets aula. Nya doktorer promoveras, priser överlämnas. Dessutom hedras en rad intressanta hedersdoktorer, bland dessa författaren Maja Hagerman och meteorologen Pär Holmgren. Några av hedersdoktorerna ger även öppna föreläsningar under sitt besök i Uppsala.

  • Resan i TV-spelets värld fortsätter för Kungliga Akademiska kapellet

    Efter förra årets succé med TV-spelskonserten Level UPPsala kommer nu den efterlängtade uppföljaren Level 2 Uppsala/Sthlm. Kungliga Akademiska kapellet kommer, under ledning av Stefan Karpe, att framföra en konsert i Berwaldhallen och en konsert i Universitetsaulan i Uppsala, den 9 och 11 mars. Pressackreditering och biljettförsäljning öppnar idag.

  • Körsverige diskuterar körsång i förändring

    Sverige, och inte minst Uppsala, har gjort sig känt för ett blomstrande och internationellt framgångsrikt körliv. Nu finns nya direktiv för musikutbildningar och lärarutbildningar som kan få betydelse för körsångens roll och framtid. Den 27-28 januari samlas Sveriges körliv på körkonferens i Uppsala med Uppsala universitets Körcentrum som värd.

  • Försoning tema för ny serie öppna föreläsningar

    Hur ska fred skapas och samhällen återuppbyggas i tidigare konflikthärdar när enskilda individer bär på oerhörda förluster, hämndkänslor och minnen av kränkningar? Det är en angelägen och högaktuell frågeställning som försoningsforskningen vill ge svar på. I februari startar en öppen föreläsningsserie på temat vid Uppsala universitet.

  • Sömnbrist gör din hjärna hungrig

    Ny forskning från Uppsala universitet visar att den del av hjärnan som bidrar till människans aptitkänsla påverkas av sömnbrist. Dåliga sömnvanor kan därför påverka människors risk att bli överviktiga på lång sikt. Resultaten publiceras nu i The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

  • Internationell konferens om män och maskuliniteter

    Män är fäder, makar, grannar, studenter och yrkesmän. Vilka maskuliniteter ryms inom dessa olika roller och hur påverkas de av relationer till andra? Den 18 januari startar en konferens där en av huvudtalarna, Michael Kimmel, tillhör några av de största namnen inom internationell maskulinitetsforskning.

  • Panelsamtal om Tyskland och Europas framtid

    Den aktuella eurokrisen kommer av allt att döma att få vittgående följder för hela Europa. Med Tyskland som utgångspunkt diskuteras dagens och framtidens Europa under ett panelsamtal den 23 januari.

  • Rullande muskler kan visa vägen till nya behandlingar

    Det finns tusentals sjukdomar som drabbar väldigt få, men sammantaget innebär det att många svenskar lider av en ovanlig sjukdom. Läkaren Jimmy Sundblom har undersökt några drabbade familjer och kan presentera resultat som på sikt kan leda till behandlingar även mot betydligt vanligare sjukdomar.

  • Uppsalaforskare leder EU-satsning inom regenerativ medicin

    Behandling av sjukdomstillstånd som orsakats av skadad eller förlorad vävnad utgör en stor utmaning. Donatorerna är få. Forskare vid Uppsala universitet leder från och med årsskiftet ett internationellt projekt där ledande forskargrupper tillsammans med företag ska utveckla metoder för att med hjälp av stamceller, tillväxtfaktorer och funktionella material få kroppen att läka sig själv.

  • Forskare och företag möts för att diskutera diabetes

    Den 10 januari träffas företag och forskare inom diabetesområdet på Uppsala universitet för att utbyta kunskap i skräddarsydda diskussionsgrupper. Företagen har satt agendan genom att i förväg skicka in frågor som de önskar få belysta i samtal med forskare. Konceptet kallas AIMday® och har tidigare testats med stor framgång inom andra vetenskapsområden.

Visa mer