Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Psykisk hälsa och gener har betydelse för förlossningssmärta

    Smärtupplevelsen och användning av smärtstillande behandling under en förlossning varierar mellan olika kvinnor. Läkaren Fatimah Dabo Pettersson har i sitt avhandlingsarbete vid Uppsala universitet sett att kvinnans psykiska hälsa under graviditeten har betydelse för smärtupplevelse men att det inte ensamt kan förklara eller förutse smärtupplevelsen hos enskilda kvinnor.

  • Universitetet vill se satsning på högre utbildning

    Uppsala universitet begär fler utbildningsplatser och en generell höjning av anslaget för utbildning i sitt budgetunderlag till regeringen för åren 2013-2015. Dessutom pekar universitetet bland annat på behovet av förstärkning till forskning om antibiotikaresistens, liksom till forskning inom humaniora och samhällsvetenskap.

  • Enäggstvillingar avslöjar genetiska mekanismer bakom åldrandet

    I en ny studie som letts från Uppsala universitet har forskare jämfört DNA:t hos tvillingar i olika åldrar. Studien visade att DNA-förändringar i normala blodceller där stora eller små DNA-segment har bytt riktning, duplicerats eller helt förlorats är vanligare hos äldre människor än hos yngre. Resultaten kan bidra till att förklara varför immunförsvaret försvagas hos äldre.

  • Insulinresistens kopplat till hjärnans hälsa hos äldre

    Ny forskning från Uppsala universitet visar att minskad insulinkänslighet är förknippad med mindre hjärnstorlek och försämrade språkkunskaper hos äldre. Resultaten publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Diabetes Care.

  • Naturligt fiskebestånd kan återskapas i kraftverksdammar

    Ekosystemet i en utbyggd älvs regleringsmagasin skadas kraftigt och återhämtar sig inte. Tillväxten hos röding minskar till exempel drastiskt. Det visar ett omfattande forskningsprojekt vid Uppsala universitet där rödingen utveckling från 1930-talet och framåt studerats. Men kraftbolagen skulle kunna återskapa naturliga fiskebestånd.

  • Fetma minskar storleken på din hjärna

    Ny forskning från Uppsala universitet visar att en specifik del av hjärnan som påverkar vår matlust är mindre hos äldre personer med fetma. Dåliga ätvanor under en längre period kan alltså försvaga hjärnfunktionen som hjälper oss att kontrollera vår matlust. Resultaten publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften The International Journal of Obesity.

  • Sociala medier hajpas av medierna men ratas av andra

    Alltfler använder sociala medier för att publicera och diskutera, men också som verktyg i arbetet. Men det senare gäller färre än man kan tro med tanke på den uppmärksamhet sociala medier fått i media. I en ny studie presenterar Håkan Selg resultat som visar hur olika typer av sociala medier används av dem som jobbar med IT och telekomfrågor.

  • Uppsala universitet koordinerar europeiskt jämställdhetsprojekt

    Att få fler kvinnor i ledande forskningspositioner, framför allt inom teknik och naturvetenskap, har länge varit en angelägen fråga för EU-kommissionen. Uppsala universitet koordinerar ett av de två projekt som under 2011 beviljades bidrag för att råda bot på detta problem. Den 1 februari är det dags för projektstart.

  • Utbildningsstart för värdegrundsarbete inom äldrevården

    I dag den 30 januari samlas cirka 350 personer som arbetar inom äldreomsorgen på UKK för att påbörja Uppsala universitets utbildning som ska ge kursdeltagarna kompetens att leda ett värdegrundsarbete inom sina organisationer.

  • Detaljkunskap om sällsynt cerium-metall kan vara guld värt

    Kina, som på senare år totalt dominerar världsproduktionen av sällsynta jordartsmetaller, har meddelat att man drastiskt minskar exporten av dessa ämnen. Detta har gjort det extra viktigt att undersöka dessa ämnen närmare i hopp om att hitta möjliga alternativ. En studie vid Uppsala universitet och KTH har nu kartlagt intressanta egenskaper hos grundämnet cerium.

Visa mer