Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Öppna föreläsningar: Diarrésjukdomar hos barn ett globalt hälsoproblem

    Varje år dör cirka två miljoner barn på grund av diarréer och undernäring runt om i världen. I samband med en större internationell vetenskaplig konferens om två vanliga parasiter som orsakar dessa diarrésjukdomar, arrangeras ett minisymposium som vänder sig till allmänheten.

  • Påminnelse pressinbjudan: Toppmötet Uppsala Health Summit söker smarta lösningar för ett åldrande samhälle

    Den 3-4 juni är det dags: Uppsala universitet och sju andra svenska aktörer har bjudit in politiker, opinionsbildare och experter från vård, akademi och företag till en förutsättningslös och öppen dialog om vägen framåt i ett åldrande samhälle. Målet med Uppsala Health Summit är att gå från kunskap till handling. Mötet samlar en rad tunga personer till rundabords-samtal inom hälsoområdet.

  • Innovation inom hett IT-område leds från Uppsala

    Nästan alla saker i vår omgivning kan idag förses med en sensor och ett chip och kopplas till Internet. Möjliga tillämpningar finns inom en rad områden. Uppsala universitet har i hård konkurrens fått möjligheten för att driva på utvecklingen inom detta område genom Vinnovas strategiska innovationsprogram.

  • Hur granngalaxer avslöjar aktiva galaxkärnors fysik

    Två klasser av aktiva galaxkärnor har länge antagits vara samma typ av objekt observerat från olika synvinklar. Forskare vid Uppsala Universitet har i en artikel i Nature Physics visat att fallet är mer komplicerat än så och att de två objektklasserna snarare tycks vara evolutionärt kopplade ill varandra.

  • Urtida djur byggde ”sandslott”

    En kinesisk-svensk forskargrupp har hittat unikt välbevarade fossil av 520 miljoner år gamla tublevande lofoforatdjur som byggde sitt skyddande ytterhölje av sandkorn. Fynden som kommer från södra Kina är viktiga eftersom de antyder att utvecklingen av hårddelar kan ha gått via mjuka ytterskal som likt ett sandslott byggdes av sandkorn.

  • Fem Ångströmdoktorander belönas för innovationer

    Idag offentliggjorde Ångström Academy vid Uppsala universitet vilka som är årets innovationsstipendiater. Stipendiet delas ut till doktorander som bedriver naturvetenskaplig forskning tillsammans med industrin, eller utvecklar forskningsidéer med kommersiell potential.

  • Nästan bortglömd metod ger bättre resultat vid utvärdering av kombinationsbehandlingar mot cancer

    När kombinationsbehandlingar mot cancer utvärderas används olika mått på synergi, med målet att hitta de kombinationer som är särskilt giftiga för cancerceller. En ny studie från Uppsala universitet visar att den här metoden kan leda fel, och att resultaten blir bättre om man använder sig av måttet terapeutisk synergi. Studien har publicerats online i Molecular Cancer Therapeutics.

  • PCB kan öka den skadliga effekten av rökning

    I en ny studie som idag publiceras i tidskriften Plos One visar forskare vid Uppsala universitet att den skadliga effekten av rökning förvärras om personen har höga halter av PCB i blodet. Detta tyder på att miljögifter samverkar med andra riskfaktorer för olika sjukdomar – ett område som inte är tillräckligt utforskat enligt forskarna.

  • Flera faktorer bakom sämre livskvalitet efter bröstcancer

    En ny avhandling från Uppsala universitet bekräftar att behandlingsformer och omständigheter som ålder och social situation har betydelse när det gäller kvinnors livskvalitet efter bröstcancerbehandling. Vissa grupper har ihållande besvär efter avslutad behandling, och en större andel av de kvinnor som haft bröstcancer är sjukskrivna tre år senare jämfört med de som inte drabbats av sjukdomen.

  • Pressinbjudan: Toppmötet Uppsala Health Summit söker smarta lösningar för ett åldrande samhälle

    Den 3-4 juni är det dags: Uppsala universitet och sju andra svenska aktörer har bjudit in politiker, opinionsbildare och experter från vård, akademi och företag till en förutsättningslös och öppen dialog om vägen framåt i ett åldrande samhälle. Målet med Uppsala Health Summit är att gå från kunskap till handling. Mötet samlar en rad tunga personer till rundabords-samtal inom hälsoområdet.

Visa mer