Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Förenklad abortvård kan stärka indiska kvinnors egenmakt

    Oberoende av samhällsstatus, utbildning, ålder så kan kvinnor ta hand om sin reproduktion - om man bara ger dem rätten att bestämma över sina egna kroppar. Den slutsatsen drar Mandira Paul i sin nya avhandling som snart försvaras vid Uppsala universitet. I sina studier har hon undersökt hur man, i resurssnåla kontext, kan förenkla vården kring reproduktiv hälsa och ge kvinnor mer egenmakt.

  • Algblomning påverkar inte utvecklingen av sexuella ornament hos säregen fisk

    Tidigare forskning har visat att vissa fiskarter inte utvecklar sexuella ornament, som exempelvis stark färg, i grumligt vatten. En ny studie från Uppsala universitet visar dock att den säregna fiskarten kantnål, som bland annat lever i Östersjön, utvecklar lika tydliga ornament trots grumligt vatten. Däremot väljer den partner mer slumpmässigt.

  • ​Hur påverkas enskilda celler av läkemedel?

    Uppsalaforskare har utvecklat en metod som kan visa hur enskilda celler påverkas av behandling med läkemedel. Hittills har det bara varit möjligt att undersöka effekter på proteiner och RNA-molekyler hos grupper av celler, men nu går detta att göra cell för cell. En vetenskaplig artikel om metoden publicerades nu i tidskriften Cell Reports.

  • Ny metod för bättre behandling av bröstcancer

    En ny metod för att bestämma typ av bröstcancerbehandling har i en ny studie visat sig lika tillförlitlig som standardmetoden, samtidigt som patienten slipper kirurgiskt ingrepp för vävnadsprover. Resultaten tyder också på att metoden kan leda till mer korrekt behandling.

  • ​Fredsforskare ser tillbaka på ett oroligt 2015

    Forskare vid Uppsala Conflict Data Program (UCDP) håller just nu på att sammanställa hur organiserat våld drabbade världen under 2015. Det står klart att den oroande utvecklingen från 2014, med ett stort antal döda i väpnade konflikter, på många håll har fortsatt under 2015.

  • Hur tamhästen förlorade sin kamouflagefärg

    Blackfärgen hos hästar kännetecknas av blek hårfärg kombinerat med vildtecken, i synnerhet en mörk rand längs ryggraden, som benämns ål. Nu har en internationell grupp av forskare upptäckt mekanismen som orsakar blackfärgen och varför de flesta hästar är icke-blacka och saknar denna kamouflagefärg. Resultaten publiceras idag i Nature Genetics.

  • Diva 15 år – ett viktigt nav i forskningens infrastruktur

    Databasen Diva, Digitala vetenskapliga arkivet, fyller år. Under femton år har avhandlingar och publikationer från lärosäten, forskningsinstitut och myndigheter laddats upp i den öppna databasen Diva, som drivs av Uppsala universitet. Bara i år kommer omkring 220 000 publikationer från Diva att ha laddats ned 40 miljoner gånger av användare från hela världen.

  • ​Ordspråk fortfarande populära

    ”Bättre fly än illa fäkta”. Det är ett av de 119 olika ordspråk som undersökts och presenteras i en ny avhandling från Uppsala Universitet. Ordspråken är populära och håller över tid, visar avhandlingen. De senaste 300 åren har de haft samma funktion, varit formulerade på samma sätt och betytt samma sak, säger Anders Widbäck, språkforskare som har ägnat många år åt ordspråken.

  • Ulla och Stig Holmquist-pristagare utsedd

    Pher G. Andersson, professor vid Stockholms universitet, har utsetts till mottagare av Ulla och Stig Holmquists vetenskapliga pris i organisk kemi.

  • Pressträff efter konsistoriet

    Imorgon, torsdagen den 17 december, är det dags för årets sista konsistorium (styrelsemöte). Lokalmedier hälsas välkomna till pressträff med universitetsledningen efter mötet.

Visa mer