Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • ​Ny tidig biomarkör för cancersjukdomar

    I en studie gjord på över 400 sjukhuspatienter med 18 olika cancerdiagnoser har forskare kunnat visa att EVP, extracellulära vesiklar och partiklar, skulle kunna användas som biomarkörer för flera cancersjukdomar. Studien som har letts av forskare från bland annat Uppsala universitet publiceras nu i den medicinska tidskriften Cell.

  • Bland högriskarterna finns många utrotningshotade arter, såsom flera apor. På bilden västlig låglandsgorilla. Foto: Smithsonian’s National Zoo and Conservation Biology Institute

    Flera utrotningshotade djurarter kan sannolikt infekteras av SARS-CoV-2

    Professor Kerstin Lindblad-Toh vid Uppsala universitet och hennes kollegor har identifierat ett stort antal däggdjur som potentiellt kan smittas av viruset SARS-CoV-2 via den så kallade ACE2-receptorn. Bland högriskarterna fanns många utrotningshotade arter, såsom flera apor.

  • Prover tas ur Svarta havet för att isolera dna från DPANN-arkéer. Foto: Nina Dombrowski

    Tidigare okända mikroorganismer kan kasta nytt ljus över arkéernas utveckling

    En ny tidigare okänd grupp av primitiva encelliga livsformer, så kallade arkéer, har upptäckts av forskare från bland annat Uppsala universitet. Dessa arkéer är sannolikt beroende av andra organismer för sin överlevnad och kan troligen lagra energi genom fermentering. Studien som publicerats i Nature Communications ger nya insikter i arkéernas mångfald och evolutionära historia.

  • En kvinna på ett sjukhus i Nepal håller i sitt nyfödda barn. Foto: Srijana Sharma

    Coronarestriktionerna i Nepal har lett till kraftigt ökad barnadödlighet

    Åtgärderna som tagits för att stoppa smittspridningen av covid-19 i Nepal har lett till att andelen spädbarn som dör under sin första levnadsvecka är tre gången högre än före pandemin. Det har forskare från Uppsala universitet kunnat visa efter att ha jämfört data från nio sjukhus före och efter att restriktionerna infördes 21 mars i år. Studien publiceras i tidskriften Lancet Global Health.

  • Tuataran kan bli över 100 år gammal Foto: Nicola Nelson (Bilden är beskuren. Ladda ner full storlek och upplösning från "Relaterat material")

    Tuatarans arvsmassa visar dess spännande evolutionära historia

    Ett internationellt forskarteam har kartlagt genomet hos tuataran, en sällsynt reptil som endast finns på Nya Zeeland. Arten bildade en egen evolutionär gren redan för 250 miljoner år sedan. I den nya studien har forskarna bland annat kunnat se att tuataran, som kan bli mer än 100 år gammal, har fler gener som skyddar mot åldersrelaterade skador än något annat undersökt ryggradsdjur.

  • Bilden visar hur enzymet ACE2 (brunfärgat) uttrycks i njuren. Forskarna har kartlagt det celltypspecifika uttrycket av ACE2 i mer än 150 olika mänskliga celltyper. Foto: Human Protein Atlas

    Ny kunskap om enzym med viktig roll för SARS-CoV-2-infektion

    Forskare vid Uppsala universitet har gjort en kartläggning av enzymet ACE2 i hela människokroppen, som föreslagits spela en viktig roll för utveckling av sjukdomen COVID-19. I motsats till tidigare forskning visar studien att ingen eller endast mycket låga nivåer av ACE2-protein finns i normala luftvägar. Resultaten beskrivs i en artikel i Molecular Systems Biology.

  • Ny forskning om metalliska nanopartiklar kan ge bättre solceller

    ​I en ny studie visar en forskargrupp vid Uppsala universitet hur de lyckats väldigt väl med att samla upp så kallade ”heta elektronhål”. Forskningens resultat kan användas för att förbättra solceller, fotokemiska reaktioner och fotosensorer. Den vetenskapliga artikeln publiceras i Nature Materials.

  • Oväntade kopplingar mellan genförändringar i tumörceller och läkemedelssvar vid hjärncancer funna

    Precisionen vid behandling av hjärncancerformen glioblastom kan öka och befintliga läkemedel användas på nya sätt. Det visar en studie från Uppsala universitet där ett stort antal cellprover från patienter med hjärntumörer undersökts. Forskarna har kartlagt hur cellförändringar i glioblastomceller påverkar effekten av olika läkemedel. Resultaten publiceras i tidskriften Cell Reports.

  • Den fossila skallen av Radotina sett rakt framifrån (till vänster), från vänster sida (uppe till höger) och från höger sida (längst ner till höger). Foto: Vít Lukáš, National Museum, Prague

    Avancerad teknik ger ny kunskap om våra tänders evolution

    Utvecklingen av våra tänder kan spåras hela vägen tillbaka till de allra första käkförsedda ryggradsdjuren som levde för över 400 miljoner år sedan. Det konstaterar en forskargrupp vars arbete letts från Uppsala universitet. För att kunna undersöka de svårstuderade fossilen har forskarna använt sig av en avancerad typ av skiktröntgen. Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science.

  • ​Uppsala ett av nio lärosäten i Europauniversitet om hållbara städer

    Enlight-konsortiet, där Uppsala universitet ingår, blir ett av 24 nya europeiska universitetssamarbeten som finansieras av EU-kommissionen i andra omgången av prestigeprogrammet European Universities. Programmet syftar till att skapa fördjupade strategiska samarbeten mellan europeiska universitet för att gemensamt möta Europas samhällsutmaningar.

  • Mauritia felxuosa-palmer i närheten av Iquitos i Peru. Foto: Gabriel Hidalgo

    Flest palmer i de amerikanska regnskogarna

    Palmers egenskaper skiljer sig på många sätt från andra tropiska träds. En ny stor studie ledd av forskare vid Uppsala universitet har kartlagt hur många palmer det egentligen finns i olika tropiska områden. Andelen palmer är viktig att ta med i beräkningar för skogars möjligheter att ta upp kol och i uppskattningar av skogsområdens känslighet för klimatförändringar.

  • Frivilliga åtgärder gav stor effekt för begränsning av coronasmittan

    Frivilliga åtgärder som individer vidtagit för att minska smittspridningen har varit helt avgörande för att begränsa antalet sjuka och döda i covid-19 i Sverige. Det visar en nypublicerad studie i den vetenskapliga tidskriften Clinical Infectious Diseases. Forskarna bakom studien har använt en modell som laddats med omfattande information om Sveriges befolkning.

Visa mer