Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Framtidsplan för universitetets fysiska miljö

    Uppsala universitets rektor har nu fastställt den plan som ska vara vägledande för universitetets rumsliga struktur och fysiska gestaltning under de kommande decennierna – Utvecklingsplan 2050. Hållbart, sammanhållet och stadsintegrerat är några av målen för planen, som tagits fram i bred samverkan.

  • ​Västtyskt perspektiv i romaner om Berlins klasskifte

    Östtyskar, arbetare och migranter har en undanskymd roll när tyska romanförfattare skildrar förändringen av Berlins bostadsområden efter Berlinmurens fall. Istället är det den västtyska kreativa medelklassens perspektiv som dominerar. Det kommer fram i en ny avhandling från Uppsala universitet, som handlar om hur förändringarna beskrivs i den tyska skönlitteraturen.

  • Att påverka nutiden viktigast i gruvbolags prognoser

    Gruvprospektörernas prognoser för hur lönsam en gruva kommer att bli, hur stor påverkan på miljön den får och vilken samhällsnyttan blir, har i första hand inte till uppgift att förutsäga framtiden utan att påverka skeenden i nutid. Detta görs bland annat genom urvalet av den fakta som presenteras. De slutsatserna dras i en ny avhandling i sociologi vid Uppsala universitet.

  • Björkénska priset till Christer Betsholtz

    Christer Betsholtz, professor i tumörbiologi, har utsetts till 2020 års mottagare av Björkénska priset, ett av Uppsala universitets största vetenskapliga pris för framstående forskning.

  • Forsskålsymposiet 2020: The Future of Peace and Democracy – what can we know?

    De senaste årens samhällsförändringar utmanar fredens och demokratins förutsättningar. Kommer den negativa trenden att fortsätta eller kan den vändas? Hur kommer världen att se ut vid slutet av seklet? Vid årets digitala Forsskålsymposium står demokratins och fredens framtid i fokus.

  • Jan Kihlberg får årets Ulla och Stig Holmquists pris

    Jan Kihlberg, professor vid Uppsala universitet, har utsetts till mottagare av Ulla och Stig Holmquists vetenskapliga pris i organisk kemi 2020. Han belönas för sina banbrytande insatser inom området kolhydratkemi och dess tillämpningar för biomedicinska ändamål.

  • Leopardkatten har främst observerats i tropiska och subtropiska skogsområden. Foto: André P. Silva, Surabhi Nadig and Navya R.

    Små sällsynta kattdjur får inte tillräckligt skydd

    Den Indiska subkontinenten är en så kallad ”hotspot” för vilda kattdjur. En ny studie från Uppsala universitet visar nu att bara mellan 6 och 11 procent av de områden där tre arter sällsynta kattdjur har sin naturliga hemvist är skyddade. Bristen på kunskap om arterna har varit ett hinder för förståelsen för deras behov av reservat. Forskningen presenteras i tidskriften Scientific Reports.

  • Kristina Mejhammars avhandling om självsyn och världsbild i tecknade serier.

    ​Självbiografierna starka i millennieskiftets serier

    När serietecknare berättar om sig själva växer en tydlig bild av samtiden fram. Under åren 1965-2015 händer mycket i det svenska samhället. Samma sak med den svenska seriescenen, där Cecilia Torudd, Ulf Lundkvist, Gunna Grähs och Joakim Pirinen blir viktiga tecknare av svenska alternativserier. I en ny avhandling från Uppsala universitet visar forskaren på seriernas betydelse som samtidsdokument.

  • Fotoelektrokemisk cell som används i studien för att undersöka halvledarprestanda under simulerade solstrålar. Foto: Sascha Ott

    Ny halvledarbeläggning kan bana väg för framtidens gröna bränslen

    Vätgas och metanol för exempelvis bränsleceller eller som råmaterial i kemisk industri skulle kunna produceras mer hållbart med hjälp av solljus visar en ny studie från Uppsala universitet. Där har forskare utvecklat ett nytt beläggningsmaterial för halvledare vilket kan öppna upp för nya möjligheter att framställa bränslen i processer som kombinerar direkt solljus med el.

  • "Jämförelsen av arvsmassorna hos dessa 240 däggdjur kommer att hjälpa genetiker att identifiera de mutationer som ger upphov till människans komplexa sjukdomar," säger Kerstin Lindblad-Toh.

    240 däggdjur hjälper oss att förstå människans arvsmassa

    Ett stort internationellt konsortium har sekvenserat arvsmassan hos 130 däggdjur och analyserat dessa tillsammans med 110 redan sekvenserade djur för att förstå exakt vilka platser i dna:t som har en viktig funktion. Den nya informationen kan hjälpa både forskning kring sjukdomsmutationer hos människa och forskning om hur man bäst bevarar utrotningshotade djurarter.

  • Långvarig stress orsakar genförändringar i kycklingar

    Hur kan man mäta stress hos djur? Forskare från bland annat Uppsala universitet har nu funnit att så kallade epigenetiska markörer skulle kunna användas för att upptäcka långvarig stress hos kommersiellt uppfödda kycklingar. Det här kan på sikt leda till förbättrade förhållanden inom djuruppfödningen. Studien har publicerats i tidskriften Frontiers in Genetics.

  • Finsk varg. Foto: Ilpo Kojola

    Svenska, finska och ryska vargar nära släkt visar ny kartläggning

    Skandinaviska vargar härstammar från Finland och Ryssland, och till skillnad mot många andra av Europas vargstammar saknar de tydlig inblandning av hund. Individer har också vandrat in och ut ur Skandinavien. Det här visar ny forskning från Uppsala universitet där hela arvsmassan hos över tvåhundra vargar kartlagts. Studien har publicerats i tidskriften Evolutionary Applications.

Visa mer