Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • ​Nytt centrum för kärnvapennedrustning till Uppsala universitet

    Regeringen ger Uppsala universitet uppdraget att inrätta ett nationellt kunskapscentrum för forskning om kärnvapennedrustning. Med ett tvärvetenskapligt perspektiv med forskare inom bland annat freds- och konfliktforskning, kärnfysik, artificiell intelligens och statsvetenskap, kommer blivande Alva Myrdal-centrum bedriva forskning med målet att bidra till en säkrare värld för hela mänskligheten.

  • Tim Berndtssons avhandling om Frimurarnas arkivering under 1700- och 1800-talen.

    Arkiven avgörande för Frimurarnas identitet

    Frimurarordens noggranna arkivering är avgörande för ordens identitet. Arkiven har en unik struktur och genom den förstärks den hemlighetsfulla och mystiska självbild som orden bygger upp - och som blir även andras bild av den. Det visar en ny avhandling från Uppsala universitet, som fokuserar på Frimureriets arkivering under 1700- och 1800-talen.

  • P-piller minskar risken för äggstocks- och endometriecancer

    En studie från Uppsala universitet, där man undersökt över 250 000 kvinnor, visar att p-piller skyddar mot både äggstocks- och endometriecancer. Den skyddande effekten består flera decennier efter att man slutat med p-piller. Forskningen presenteras i den vetenskapliga tidskriften Cancer Research.

  • Dna-analys bäddar för ett mer hållbart sill- och strömmingsfiske

    En internationell forskargrupp ledd från Uppsala universitet har kartlagt hela arvsmassan hos sillen i 53 populationer från hela artens utbredningsområde i Atlanten och Östersjön. Det har resulterat i dna-tester som på sikt kan leda till en mer effektiv förvaltning av sill- och strömmingsbestånden. Studien är publicerad i tidskriften eLife.

  • Rektorsskifte vid Uppsala universitet

    Fredagen den 18 december är det dags för rektorsskifte vid Uppsala universitet. Nuvarande rektor Eva Åkesson lämnar över uppdraget som rektor till Anders Hagfeldt vid en traditionell ceremoni i universitetsaulan. På grund av pandemin blir det utan publik men alla kan följa högtidligheterna digitalt.

  • Skulpterade schackpjäser på ett bräde av ebenholts, pärlemor och inlagt silver i Philipp Hainhofers Pommerska konstskåp (Berlin). Foto: Greger Sundin.

    Sällskapsspel för 400 år sedan – nästan som idag

    I en ny avhandling från Uppsala universitet har konstvetaren Greger Sundin undersökt spel från 1500- och 1600-talet som finns bevarade i bland annat svenska furstliga samlingar. Precis i slutet av avhandlingsarbetet lyckades han tillsammans med en kollega lösa en över 300 år gammal gåta gällande ett spel i det Augsburgska konstskåpet.

  • Ny analysmetod för prediktion av risk och effekt vid immunterapi

    I en ny studie visar forskare vid Uppsala universitet skillnader i hur antikroppen Rituximab interagerar med blod från friska personer jämfört med patienter med kronisk lymfatisk leukemi. Nu väcks hopp om att analysmetoden ska bana väg för viktiga genombrott inom immunterapeutisk forskning och vård.

  • Hundars diabetes kan visa på ökad risk för deras ägare att utveckla typ 2-diabetes

    Hundägare som har en hund med diabetes löper högre risk att själva diagnosticeras med typ 2-diabetes, detta jämfört med ägare till hundar utan diabetes. För kattägare och deras katter tycks dock inga sådana samband finnas. Det här visar en ny registerstudie som gjorts vid bland annat Uppsala universitet. Resultaten publiceras i tidskriften The BMJ.

  • ​Ny behandling mot premenstruellt dysforiskt syndrom, pmds

    Genom att behandlas med progesteronreceptor-hämmare skulle många kvinnor som lider av pmds kunna slippa de värsta psykiska symptomen som irritabilitet och depression. Det visar en ny studie från Uppsala universitet som publiceras i den medicinska tidskriften American Journal of Psychiatry. Varannan kvinna i studien blev av med sin pmds.

  • Illustration: Jennifer Hoyal Cuthill

    Maskininlärning visar hur massdöd och artbildning har format livets utvecklingshistoria

    I en ny artikel i Nature presenteras den första studien av livets utveckling som har använt sig av maskininlärning. Studien visar den stora långsiktiga påverkan som utdöenden och artbildning har haft för djurlivet på jorden under de senaste 600 miljoner åren. Forskarna har också tagit fram en storskalig karta över hur fossila arter överlappar varandra i tiden.

  • Linnémedaljörer och Rudbeckmedaljörer utsedda

    Rudbeckmedaljen tilldelas i år professorerna Olle Eriksson, Inger Sundström Poromaa och Maria Ågren, medan Linnémedaljen tilldelas professor Kerstin Lindblad Toh och Chairman Dr. Dai-Won Yoon vid Hallym University i Sydkorea.

Visa mer