Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Disapriset till Sofia Häggman

    Disapriset till Sofia Häggman

    Disapriset 2023 tilldelas Sofia Häggman, egyptolog och intendent på Medelhavsmuseet. Hon får priset för sina populärvetenskapliga insatser, bland annat med boken "Mumier. Fakta, forskning, fiktion". Senaste åren har hon främst fokuserat på egyptologins historia och bilden av Egypten i Europa under 1800 – 1900-tal. För närvarande arbetar hon också med ny utställning om Egypten på Gustavianum.

  • Konstnär Anna Odell (mitten) med Erika Sigvardsdotter och Ylva Söderfeldt på Centrum för medicinsk humaniora. Foto: Uppsala universitet

    Artist-in-residence – Anna Odell

    Konstnären Anna Odell blir första artist-in-residence hos Centrum för medicinsk humaniora, med start 1 september. Som en del av centrets forskningsmiljö kommer hon arbeta med ett eget konstprojekt med titeln ”Psyket”. Hon tror starkt på interdisciplinära samarbeten och ser fram emot möjligheten att göra ett konstnärligt arbete i dialog med forskare från flera olika områden.

  • Förstadier till mastceller i blodet ökar hos pollenallergiska astmatiker under pollensäsong. Mängden var också högre hos patienter med svårare astma och allergisymptom.  Bild: A Alvarado-Vazquez

    Fler förstadieceller till mastceller vid pollensäsong

    Frekvensen av förstadieceller till mastceller i blodcirkulationen är högre hos astmapatienter under björkpollensäsongen än utanför. Förstadiecellerna är intressant som biomarkör vid astma, och studien tyder på att allergenexponering stimulerar benmärgen till att temporärt frisätta mer förstadieceller till mastceller till blodet.

  • Yngre män får gratta mamma själva

    Yngre män tar större ansvar för den gemensamma familjekommunikationen än vad deras fäder har gjort. Det visar en ny studie från Uppsala universitet där svenskar ur flera generationer har intervjuats om sina kommunikationsmönster.

  • Katalog med genetiska data från 2 000 hunddjur - viktig ny forskningsresurs

    Genom att ta fram och analysera genomet från 2 000 hunddjur har forskare från bland annat Uppsala universitet skapat en avancerad genetisk verktygslåda som kan användas för att besvara komplexa frågor om allt från hur hunden blev ett husdjur, genetiska skillnader i hundrasers morfologi, beteende och sjukdomsrisk, till arvsmassans evolution och struktur.

  • Belén Martín-Matute, professor vid Stockholms universitet, är 2023 års mottagare av Ulla och Stig Holmquists vetenskapliga pris i organisk kemi. Foto: Anneli Larsson

    Belén Martín-Matute får årets Ulla och Stig Holmquists pris

    Belén Martín-Matute, professor vid Stockholms universitet, har utsetts till mottagare av Ulla och Stig Holmquists vetenskapliga pris i organisk kemi 2023. Hon belönas för sin banbrytande utveckling av nya reagens och reaktioner inom den organiska kemin.

  • Exempel på ungefär 6000 år gammal keramik från den jordbrukande Lublin-Volhynian-kulturen,  Książnice 2, Polen. Foto: Stanisław Wilk

    Ny forskning kopplar samman européers kulturella och genetiska utveckling under flera tusen år

    I en ny dna-studie förfinas bilden av hur olika grupper under den europeiska stenåldern blandades, men även hur vissa grupper av människor var isolerade. Studien har utförts av forskare vid Uppsala universitet tillsammans med ett internationellt forskarlag som tagit fram nya genetiska data från 56 central- och östeuropeiska individer från stenåldern. Resultaten publiceras i Communications Biology.

  • Ny metod för att hitta mutationer i hjärntumörer hos barn

    Forskare vid Uppsala universitet har tagit fram en ny metod för att hitta mutationer i hjärntumörer hos barn. De kunde också visa att mutationerna som man lyckades sålla fram med hjälp av metoden påverkar hur cancerceller svarar på cancerläkemedel. Fynden öppnar upp för bättre diagnostik och mer individanpassad behandling för barn som drabbats av hjärntumör. Studien publiceras i PNAS.

  • Tarmbakterier kopplade till åderförkalkning

    I en stor svensk studie har forskare upptäckt samband mellan ökade nivåer av vissa tarmbakterier och plack i kranskärlen, som i sin tur kan leda till hjärtinfarkt. Studien är gjord på 8973 personer i åldern 50–65 år, som är deltagare i SCAPIS. Forskningen är ledd från Uppsala universitet och Lunds universitet och resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Circulation.

  • Den del av enzymet som kontrollerar temperaturoptimum är en mörkblå loop hos den antarktiska bakterien och mörkröd hos grisen. I studien införde forskarna mutationer som flyttade den mörkblå slingan mot den mörkröda. Illustration: Johan Åqvist

    Forskare designade nytt enzym med hjälp av antarktisk bakterie och datorberäkningar

    För första gången har forskare med hjälp av stora datorberäkningar lyckats förutsäga hur man kan ändra ett enzyms temperaturoptimum. Som utgångspunkt användes ett köldanpassat enzym från en antarktisk bakterie. Studien publiceras i tidskriften Science Advances och är ett samarbete mellan forskare vid Uppsala universitet och universitetet i Tromsö.

  • Björkénska priset till Lena Claesson-Welsh och Dan I Andersson

    Dan I Anderson professor i medicinsk bakteriologi och Lena Claesson-Welsh, professor vid institutionen för immunologi, genetik och patologi delar lika på 2023 och års Björkénska pris, ett av Uppsala universitets största vetenskapliga pris för framstående forskning.

  • Färre sjukhusdagar men fler återbesök

    Äldre multisjuka patienter riskerar att falla mellan stolarna i hälso- och sjukvården. I en ny studie undersöks effekten av samverkanslagen som infördes 2018. Syftet med lagen var att förbättra uppföljningen av patienter med behov av insatser från både region och kommun efter sjukhusvistelse. Enligt studien blev sjukhusvistelserna kortare men andelen återinläggningarna ökade.

Visa mer