Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Män med spridd prostatacancer lever längre med hjälp av nya mediciner

Överlevnaden för män med spridd prostatacancer har ökat med i snitt ett halvår. Och det sammanfaller med att så kallad dubbelbehandling successivt införts sedan 2016. Det här visar en registerstudie av alla svenska män som fick diagnosen mellan åren 2008 och 2020. Resultaten är publicerade i den vetenskapliga tidskriften JAMA Network open.

Större markfink (Geospiza magnirostris) på Daphne Major, Galápagos, Ecuador. Foto: Erik Enbody.

Genetisk studie avslöjar 30 år av Darwinfinkarnas evolution

I en av de hittills största studierna av djur i deras naturliga miljö har arvsmassan hos nästan 4 000 Darwinfinkar kartlagts mycket detaljerat. Det internationella forskarlaget, som letts från Uppsala universitet, har därigenom kunnat avslöja den genetiska bakgrunden för evolutionära förändringar som skett över flera generationer hos fyra olika arter. Resultaten publiceras i Science.

Ny mekanism bakom cancercellers tillväxt kartlagd

Proteinet EZH2 kan, i samverkar med en specifik RNA-molekyl, stänga av gener som är viktiga för tumörtillväxten vid blodcancerformen multipelt myelom. Det visar en ny kartläggning som gjorts av forskare vid Uppsala universitet och som beskriver mekanismerna bakom cancercellernas tillväxt. Den här vetskapen kan på sikt bidra till nya behandlingsformer för multipelt myelom.

Till vänster: Trilobiten Bohemolichas incola letar föda ögonblicket innan den begravs i ett gyttjeskred. Illustration: Jiri Svobodas. Till höger: Samma trilobit med bevarat maginnehåll. Bild: Valéria Vaškaninová. From Kraft et al. Nature (2023).

En trilobits sista måltid avslöjad

En 465 miljoner år gammal trilobit med bevarat maginnehåll har gjort att forskare för första gången kunnat studera matvanorna hos ett av de vanligaste och mest välkända fossila ryggradslösa djuren. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskiften Nature och har letts av forskare vid Uppsala universitet.

Jenny Helin, rektorsråd för Campus Gotland, Uppsala universitet. Foto: Daniel Olsson

Jenny Helin nytt rektorsråd för Campus Gotland

Jenny Helin, docent vid företagsekonomiska institutionen vid Uppsala universitet har utsetts till nytt rektorsråd för Campus Gotland. Rektorsrådets uppdrag är att vara rektors rådgivare i frågor som rör Campus Gotland och att utveckla verksamheten på plats.

Köer påverkade valdeltagandet negativt

Valdeltagandet i de allmänna valen 2022 sjönk mer i valdistrikt som hade långa köer till valurnorna, än i jämförbara distrikt utan köproblem. Men köbildningen kan bara förklara en liten del av minskningen i valdeltagande mellan åren 2018 och 2022.Totalt sjönk valdeltagandet med tre procentenheter. 87 procent av befolkningen röstade 2018, och det sjönk till 84 procent år 2022.

Stacy VanDeveer, ny gästprofessor i klimatledarskap, vid Uppsala universitet.

Stacy VanDeveer ny gästprofessor på Zennströms klimatprofessur

Stacy VanDeveer, professor i Global Governance and Human Security vid University of Massachusetts i Boston blir den sjätte gästprofessorn i klimatledarskap vid Uppsala universitet. Den tioåriga gästprofessuren, där en ny professor inbjuds varje eller vartannat år, finansieras genom en tidigare donation av entreprenören Niklas Zennström och hans hustru Catherine Zennström till Uppsala universitet.

Battery 2030+ koordineras av Uppsala universitet. Från vänster i bild: Kajsa Saykali, Kristina Edström (koordinator), Eva Regårdh och Camilla Dann. Foto: Mikael Wallerstedt

1,5 miljard kronor till batteriforskning

EU kommer med en satsning på över en och en halv miljard kronor (150 miljoner euro) för forskning på batterier, som koordineras från Uppsala universitet. Satsningen Battery 2030+ har pågått i tre år och går nu vidare i nästa steg. Syftet är att göra Europa världsledande inom utveckling och produktion av batterier som är miljömässigt och livstidsmässigt uthålliga, säkra och effektiva.

Svante Pääbo, nobelpristagare i medicin eller fysiologi 2022, har utnämnts till Årets alumn 2023 vid Uppsala universitet.

Svante Pääbo är Årets alumn 2023

Han öppnade upp ett helt nytt forskningsfält genom att lyckas kartlägga arvsmassan från våra sedan länge utdöda släktingar. För sin vetenskapliga gärning belönades Svante Pääbo med nobelpriset i fysiologi eller medicin 2022. Nu utses han till Årets alumn 2023 vid Uppsala universitet.

Svåra beslut gav ojämlik vaccinationsgrad

Ny studie: Det var stor skillnad i hur snabbt olika grupper vaccinerade sig mot covid-19. Bland personer med högst kognitiv förmåga hade 80 procent vaccinerat sig inom 50 dagar. Bland de med lägst kognitiv förmåga tog det 180 dagar för att uppnå samma vaccinationsgrad. Region Uppsala nådde 80 procent vaccinationsgrad inom 40 dagar i båda grupperna, på grund av annan metod.

Ny spatial omics-metod skapad

Forskare har skapat en ny spatial omics-metod, genom att kombinera avbildande masspektrometri och spatial transkriptomik. Metoden kan – i samma biologiska vävnadssnitt – avbilda både lågmolekylära metaboliter (tex hjärnans signalsubstanser) och RNA-transkript, utan att kompromissa med kvalitet eller noggrannhet. Studien publiceras i Nature Biotechnology.

Visa mer

Uppsala universitet - kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477.

Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi är ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhällsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet är återkommande rankat som ett av världens främsta universitet, med målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Uppsala universitet

Segerstedthuset, Dag Hammarskjölds väg 7
752 36 Uppsala
Sweden