Gå direkt till innehåll

Regioner: Södermanland

Viss canceruppgång efter Tjernobylolyckan

I en långtidsstudie, som nu publiceras i Environmental Epidemiology, visar forskarna med nya mer specifika beräkningsmetoder på samband mellan stråldos och vissa typer av cancer, kopplade till kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986. det nya med studien är att forskarna utvecklat och använt ett dosberäkningsprogram för att kunna beräkna stråldoserna till kroppens olika organ från mark och livsmedel.

Antalet barn med obesitas ökade med drygt 30 procent under covid-19-pandemin. Foto: My Sjunnestrand

Övervikt hos barn har ökat under pandemin

Övervikt och fetma – obesitas - bland fyraåringar ökade under covid-19-pandemin. Det visar en ny studie från Uppsala universitet som omfattar över 200 000 barn i Sverige. Antalet barn med obesitas ökade med drygt 30 procent, och det är stora regionala skillnader. Trots att Sverige inte stängde ner under pandemin är uppgången uppseendeväckande, säger professor i kostvetenskap Paulina Nowicka.

Syrgasbehovet hos covidpatienter kan vara lägre än man tidigare trott

En ny studie som letts av forskare vid Uppsala universitet visar att syrgasbehovet hos varje enskild allvarligt sjuk covid-19-patient kan vara lägre än vad man trott. Studien gjordes i Sörmland under pandemins första våg 2020 och såväl resultaten som forskarnas metod kan vara till nytta för framtida vård och resursplanering.

Kevin Anderson cyklar genom Sverige för att diskutera klimatfrågan

Professor cyklar för klimatet

The Swedish Carbon Cycle är en resa på två hjul genom Sverige för att öka medvetenheten om klimatfrågan och stimulera diskussioner om lokala klimatåtgärder. Uppsala universitets Zennströmprofessor Kevin Anderson cyklar mellan ett antal regioner och städer för att hålla öppna föreläsningar och delta i paneldiskussioner med lokala politiker och andra samhällsaktörer.

Mer stöd behövs för att förbättra patientsäkerheten inom intensivvården

Standardiserade vårdplaner kan bidra till ökad vårdkvalité och patientsäkerhet men används bara av en femtedel av Sveriges intensivvårdsavdelningar. Petronella Bjurling-Sjöberg, intensivvårdssjuksköterska och patientsäkerhetssamordnare i Södermanlands län, visar i sin avhandling vad som krävs för ökad användning och bästa nytta. Disputationen äger rum den 23 mars vid Uppsala universitet.

40 miljoner ska öka innovationskapaciteten i östra Mellansverige

Universiteten i Uppsala, Linköping och Örebro beviljas ett regionalfondsprojekt för att stärka innovationskraften hos små och medelstora företag i östra Mellansverige. Tillsammans ska parterna utveckla hållbara och regionalt övergripande stödstrukturer och metoder för samverkan med akademin genom att dela kunskap, erfarenheter och "best practice".

Tarmsjukdomar ett växande problem – situationen kartlagd i ny avhandling

​Risken för att insjukna i kronisk inflammatorisk tarmsjukdom är mycket hög jämfört med andra länder. Det framgår av överläkaren Daniel Sjöbergs avhandling som han lägger fram vid Uppsala universitet den 13 mars. Han visar också att prognosen varierar mellan olika sjukhus och blodbrist inte alltid åtgärdas trots nationella riktlinjer.

Metoder för rationell läkemedelsförskrivning undersökta

Många läkemedelsalternativ och höga läkemedelskostnader gör att det finns ett behov att försöka få läkarna att skriva ut rätt läkemedel vid rätt tillfällen och till lägst kostnad. Distriktsläkaren Keld Vægter har i sin avhandling, som lades fram vid Uppsala universitet den 1 mars, undersökt olika metoder för att skapa rationell läkemedelsförskrivning.

Köttätande växt tappar aptiten av luftföroreningar

Luftföroreningar gör att det insektsfångande rundsileshåret får sitt behov av näring i större utsträckning tillfredsställt via rötterna, i stället för genom att äta flugor och andra insekter. Det visar en svensk-brittisk studie som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften New Phytologist.

Universitetsdagarna välkomnar gymnasieelever

Idag och i morgon, 14-15 mars, öppnar Uppsala universitet och SLU dörrarna till fem olika campus för gymnasiets avgångselever från hela Mellansverige. Förutom information om sina önskeutbildningar får de veta allt om hur det är att vara student i Uppsala.

En sten säger mer än tusen runor

Läskunnighet var inte ett krav för att kunna ta del av en runristning på 1000-talet. Samtidigt kan den som är läskunnig utvinna mycket mer information ur en runsten än bara det som är skrivet med runorna. Det visar en ny avhandling av Marco Bianchi som disputerade vid Uppsala universitet den 22 maj.

Ny rapport föreslår annan strategi för miljön i Kattegatt

I en ny forskningsstudie från Uppsala universitet presenteras resultat som går stick i stäv med de rekommendationer som en internationell expertgrupp föreslagit för miljön i Kattegatt - och som undertecknats av alla Östersjöstater. Men en bråkdel av kostnaderna kan man uppnå ett minst lika bra resultat med en annan strategi, menar forskarna.

Uppsala universitet - en del av Högskolan på Gotland

Vad har Högskolan på Gotland gemensamt med Uppsala universitet? Jo, insikten om att studenterna måste kunna påverka innehållet i sin utbildning även efter att de påbörjat sina studier – utan att börja om. Därför inleder nu de båda lärosätena ett samarbete inom ett koncept som heter Liberal Education.

Sharon Stone till Uppsala universitet - En stjärna som brinner för att hjälpa

För den svenska publiken är Sharon Stone mest känd för sina filmroller. Men när hon, tisdagen den 27 maj, kommer till Uppsala universitet är det hennes engagemang för freds- och konfliktfrågor som är i fokus. Innan ett öppet panelsamtal i universitetsaulan bjuds media in till en pressträff.

Internationellt forskarmöte om pulsåderbråck i Uppsala

Den 22 maj samlas internationella forskare i Uppsala för att diskutera olika aspekter av sjukdomen pulsåderbråck och dess behandling. Uppsala län var först i Sverige med screening av alla 65-åriga män och nu följer andra län efter.

Vissa stadsdelar har bra läge, men dåligt rykte

Arbetarstadsdelar som i takt med stadens utveckling förtätats och hamnat centralt har visserligen bra läge, men kan ändå ha dåligt rykte och typiska förortsproblem. Bostadsforskaren Mats Sundin har i sin avhandling karakteriserat tre otypiska stadsdelar genom att studera deras historiska förändring.

Uppsala universitet - kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477.

Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi är ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhällsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet är återkommande rankat som ett av världens främsta universitet, med målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Uppsala universitet

Segerstedthuset, Dag Hammarskjölds väg 7
752 36 Uppsala
Sweden