Gå direkt till innehåll

Regioner: Västra Götaland

Sverker Jagers blir ny Zennströmprofessor i klimatledarskap. Foto: Emelie Asplund/Göteborgs universitet

Sverker Jagers ny Zennströmprofessor i klimatledarskap

Sverker C Jagers, professor i statsvetenskap och föreståndare för Centrum för studier av kollektivt handlande vid Göteborgs universitet, blir Uppsala universitets femte gästprofessor på Zennströms klimatprofessur med inriktning klimatledarskap.

Självrapporterade symptom viktiga i covidforskning

Självrapporterade symptom viktiga i covidforskning

Storskalig insamling av symptomdata kan användas för att kartlägga smittspridningen av covid-19 samt för att förutspå behovet av sjukhusvård en vecka senare. Det visar en studie från Lunds universitet och Uppsala universitet där man analyserat över tio miljoner dagliga rapporter insamlade med appen COVID Symptom Study Sweden, under pandemins första år. Resultaten publiceras i Nature Communications

Kevin Anderson cyklar genom Sverige för att diskutera klimatfrågan

Professor cyklar för klimatet

The Swedish Carbon Cycle är en resa på två hjul genom Sverige för att öka medvetenheten om klimatfrågan och stimulera diskussioner om lokala klimatåtgärder. Uppsala universitets Zennströmprofessor Kevin Anderson cyklar mellan ett antal regioner och städer för att hålla öppna föreläsningar och delta i paneldiskussioner med lokala politiker och andra samhällsaktörer.

Smitta funnen i råttor i svenska storstäder

​För första gången sedan 1930-talet har forskare funnit svenska råttor infekterade med bakterien Leptospira interrogans serovar icterohaemorrhagiae, en smitta som kan överföras till människa och som i allvarliga fall orsakar Weils sjukdom. Resultaten publiceras nu vetenskapligt och en större studie omfattande fler råttor har inletts.

Uppsala universitets biologiska fältstation Klubban firar 100 år

Uppsala universitets biologiska fältstation Klubban firar 100 år

​I sommar firar Klubbans biologiska station i Fiskebäckskil 100 år. Den startades för att studenter skulle få lära sig om marint biologiskt liv och sedan dess har cirka 20 000 studenter haft förmånen att förlägga en period under sin utbildning till västkusten.

Beslut i migrationsdomstolarna färgas av politik

​Asylsökandes chans att få stanna i Sverige påverkas av den politiska sammansättningen i nämndemannagruppen. Det visar en studie från Uppsala universitet, som för första gången kvantitativt undersöker hur nämndemannasystemet fungerar i praktiken.

Omdebatterat konstverk utgångspunkt för paneldebatt

Konstverket ”Apollon och Dafne”, av konstnären Mikael Richter, har skapat debatt bland uppsalastudenterna och beskyllts för att föra tankarna till våldtäkt. Den 17 mars arrangeras ett panelsamtal om konstens roll på universitetet, med utgångspunkt i detta konstverk.

Uppsala universitet sätter upp West Side Story - Auditions i Göteborg

​Efter två lyckade operasatsningar sätter nu Uppsala universitet upp Leonard Bernsteins musikal West Side Story med premiär den 5 november. Planeringen är i full gång och auditions anordnas under mars på flera platser i landet. Den 8 mars är det dags för Göteborg.

Synlighet viktig drivkraft för svenska myndigheter

Att synas och skapa igenkänning och på så vis förbättra sitt anseende står i centrum när svenska myndigheter planerar sitt kommunikationsarbete. I vissa fall beskrivs synlighet som nödvändigt för att myndigheter ska kunna utföra sina uppgifter men synlighet har även kommit att bli ett mål i sig självt. Det visar en ny forskningsrapport.

Röntgenlaser avslöjar proteinernas värld i 3D

En ny studie, gjord av ett internationellt forskarteam med deltagande från Uppsala och Göteborgs universitet, visar att det finns en enorm potential att använda röntgenlaser för att undersöka den atomära strukturen hos proteiner. Nu publiceras de intressanta resultaten i tidskriften Science nätversion Science Express.

Ultimat utanförskap för papperslösa i Sverige

Sverige är ett väl fungerande, tryggt och effektivt välfärdsland. Men utan personnummer hamnar man snabbt helt utanför allt det man förknippar med detta. Kulturgeografen Erika Sigvardsdotter har i sin avhandling undersökt vad det betyder att vara papperslös i Sverige, både i laglig och samhällelig mening och i existentiell mening.

Fiskar gör sämre partnerval när de ser suddigt

Utseendet är viktigt även för fiskar när de väljer partner, visar ny forskning vid Uppsala universitet. När synen försämras vid kraftiga algblomningar får de en sämre partner än i klart vatten. I Fiskebäckskil på västkusten pågår just nu uppföljande experiment i laboratoriet.

Årets Skytteanska pristagare utsedd

Vilken betydelse har en stats ekonomi för demokratin? Den polsk-amerikanske professorn Adam Przeworski har utsetts till årets mottagare av det prestigefyllda Skytteanska priset i statskunskap för sin forskning inom detta område. Prissumman på 500 000 kronor delas årligen ut av Skytteanska stiftelsen vid Uppsala universitet till den som gjort det ”mest värdefulla bidraget till statskunskapen”.

Statligt beslut taget för kommersiell vågkraft

Idag har Energimyndigheten beslutat att bidra med 139 miljoner kronor för en fullskalig vågkraftspark utanför Smögen på västkusten. Det betyder att en demonstrationsanläggning i full skala kan blir verklighet när alla tillstånd är klara. Tekniken bygger på forskning från Uppsala universitet.

Studier på hund avslöjade starka riskfaktorer för SLE

Forskare vid Uppsala universitet och SLU har hittat flera gener som leder till ökad risk för en SLE-liknande autoimmun sjukdom hos hund. Det är första gången som forskare hittar gener bakom en så komplex sjukdom. Studien publiceras idag i nätupplagan av Nature Genetics.

Ökad effektivitet när bidrag ska omsättas till forskning

Uppsala universitets ökade forskningsbidrag och framgångar i stora utlysningar de senaste åren har fått till följd att budgetposten ”oförbrukade bidrag” ökar. Det har naturliga förklaringar, men kan ge felaktiga signaler till omvärlden. Konsistoriet godkände idag universitets plan för hur bidragen snabbast möjligt ska omsättas till forskning.

Vågkraft bidrar till den biologiska mångfalden i havet

Vågkraftverk behöver inte ha negativ inverkan på den biologiska mångfalden, tvärtom. Olivia Langhamer har studerat Uppsala universitets vågkraftsprojekt i Lysekil, där man har byggt konstruktioner med ihåligheter för att skapa gömställen för djur som lever i vattnet. Det här har ökat den biologiska mångfalden, visar hon i sin avhandling som hon lägger fram vid Uppsala universitet den 2 oktober.

Visa mer

Uppsala universitet - kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477.

Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi är ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhällsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet är återkommande rankat som ett av världens främsta universitet, med målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Uppsala universitet

Segerstedthuset, Dag Hammarskjölds väg 7
752 36 Uppsala
Sweden