Gå direkt till innehåll

Ämnen: Brott

Sofia Orrbén, doktor vid institutionen för nordiska språk vid Uppsala universitet

Språket i sexualbrottsdomar lägger ansvaret på offren

Domare och nämndemän ska inte påverkas av personliga värderingar eller politiska åsikter. Ändå speglar språket i domar stereotypa idéer om kön och sexualitet. Detta språkbruk gör att kvinnor som upplevt sexuellt våld ofta skuldbeläggs för övergrepp. Det visar en avhandling i nordiska språk från Uppsala universitet.

Svårt driva skadeståndsmål vid immateriella intrång

Att fastställa skadestånd vid immateriella intrång, som olagligt spridande av upphovsrättsskyddat material, måste alltid göras utifrån ett helhetsgrepp. De skadestånds- och processrättsliga principerna ska fungera som komplement och inte ersätta lagarnas och direktivens särskilda bestämmelser om hur själva ersättningsbestämningen ska göras och vilka särskilda omständigheter som ska vägas in.

​PRESSINBJUDAN: Skottlossning, våld och droger

Skottlossning, våld och droger är temat för U-FOLD:s höstseminarium 2018. Deltar gör bland andra Jale Poljarevius, chef vid Uppsalapolisen, Mia-Maria Magnusson, narkotikapolis och forskare, och Christian Frödén, chef för Gränspolisens ensamkommandegrupp. Välkomna! Onsdag 14 november, kl 10–12. Universitetshuset, Biskopsgatan 3, Uppsala: Sal X

Framväxten av en gemensam EU-straffrätt synas i ny avhandling

I en nyligen försvarad doktorsavhandling vid juridiska fakulteten vid Uppsala universitet diskuterar Anna Wetter hur den svenska straffrätten utmanas av framväxten av en gemensam EU-straffrätt. Hon belyser bland annat den kritik som ofta riktas mot EU-straffrätten.

Europas inställning till övervakning undersöks

I en enkätundersökning, som genomförs i samtliga medlemsländer i EU, ska befolkningens kunskap om och inställning till övervakning i brottsförebyggande syfte undersökas. Uppsala universitet är ett av de lärosäten som ingår i forskningsprojektet som finansieras av EU:s 7:e ramprogram.

Verbala förolämpningar i 1630-talets Uppsala

Att människor förolämpar varandra verbalt är ett tidlöst fenomen. I sin avhandling ger Erik Falk vid institutionen för nordiska språk vid Uppsala universitet en historisk dimension åt förolämpningar genom att undersöka deras funktion i 1630-talets Uppsala.

Kommunernas medlingsverksamhet behöver mer stöd

Kommunerna är skyldiga att tillhandahålla medling när brått begåtts av en ung gärningsman och där det finns någon som är drabbad av brottet. Juristen Linda Marklund visar i sin avhandling att den svenska medlingsverksamheten med anledning av brott behöver mer uttryckligt stöd och utbildning på alla nivåer och att det finns ett behov av mer väldefinierade regler och riktlinjer.

Forskare möter praktiker i internationellt möte om människohandel

Hur den globala människohandeln ska bekämpas är en brännande aktuell och mycket angelägen samhällsfråga. Men det behövs bred samverkan för att nå resultat. På torsdag, den 25 november, arrangeras en konferens vid Centrum för rysslandsstudier där världsledande forskare möter dem som arbetar praktiskt med problemet.

Nya metoder för DNA-analys kan ge effektivare brottsutredningar

DNA-analyser är ett ovärderligt redskap i dagens brottsutredningar. Men biologiska spår som hittas på en brottsplats är ofta av dålig kvalité. I en ny avhandling från Uppsala universitet presenteras nya metoder som kan ge framgångsrika och effektiva DNA-analyser av nedbrutna prov.

Högintressant om internering av medborgare

En av de främsta amerikanska rättshistorikerna, Harry Scheiber, Berkeley Law School, gästar den 30 september Uppsala universitet. Han kommer att presentera sin studie av interneringen av 125 000 amerikaner med japansk bakgrund under andra världskriget – ett hett ämne som väckt stort intresse i USA.

FN:s Francis Deng årets Dag Hammarskjöld-föreläsare

Årets Dag Hammarskjöld-föreläsare är FN:s särskilde rådgivare för att förhindra folkmord, Dr. Francis M. Deng. Han har tidigare varit utrikesminister i Sudan som landets ambassadör ibland annat Sverige och USA. Media hälsas välkomna till föreläsningen som äger rum i universitetshuset den 10 september.

Katliknande drogers farlighet bör uppmärksammas

I ett samarbete mellan de neurovetenskapliga institutionerna i Tartu, Estland och Uppsala har bland annat den amfetaminliknande drogen efedron framställts enligt ett recept på Internet och analyserats kemiskt. Dagligt missbruk av drogen ger en manganbelastning som är 2000 gånger högre än rekommenderat dagligt intag - och ger bestående neurologiska skador.

Hot om biologiska vapen - forskarens ansvar?

Användning av biologisk forskning i destruktivt syfte är ett hot som diskuteras intensivt inom säkerhetspolitiken, men knappast alls bland forskarna. Hur stort är hotet och vilket ansvar har forskarna för hur deras resultat används? Bland annat detta diskuteras vid ett mångvetenskapligt symposium den 9-10 juni.

Tung, planerad brottslighet kan kopplas till anabola steroider

Anabola androgena steroider påstås ofta ha en koppling till kriminalitet. I sin avhandling vid Uppsala universitet visar Fia Klötz att de flesta brott kan förklaras av andra riskfaktorer, men att det tycks finnas ett särskilt samband mellan steroidanvändning och en kriminell livsstil präglad av allvarliga, planerade brott. Avhandlingen granskas vid Uppsala universitet den 4 april.

Tio mammutars DNA berättar historia och underlättar brottsutredningar

Ett internationellt forskarteam med deltagare från Uppsala universitet har för första gången lyckats få fram stora mängder DNA från så många som tio sibiriska mammutar. Studien, som publiceras i tidskriften Science nätupplaga idag, kan också leda till effektivare DNA-teknik inom kriminalteknologin.

Förbättrade DNA-analyser ger säkrare brottsutredning

Då mängden DNA inte räcker till för en vanlig DNA-analys kan man i stället använda sig av mitokondrie-DNA. För en sådan analys krävs nämligen mindre än en enda cell. Martina Nilsson har utvecklat nya metoder för hur man snabbt och säkert ta fram DNA-bevis inom brottsutredningen, främst med hjälp av just mitokondrie-DNA. Hon försvarar sin avhandling vid Uppsala universitet den 23 februari.

Uppsala universitet - kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477.

Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi är ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhällsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet är återkommande rankat som ett av världens främsta universitet, med målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Uppsala universitet

Segerstedthuset, Dag Hammarskjölds väg 7
752 36 Uppsala
Sweden