Gå direkt till innehåll

Ämnen: Design

I arbetet med avhandlingen har Hanna Bäckström själv stickat och virkat enlig manualerna för att få en bild av hur de har utformats.

Det allra vackraste för trendiga fruntimmer

När de första stick- och virkbeskrivningarna på svenska publicerades i mitten av 1800-talet, beskrevs det som det allra vackraste av alla fruntimmerhandarbeten. Såväl till nytta som till nöje för den trendmedvetna och flitiga medel- och överklasskvinnan. Några årtionden senare har mönstren flyttat in i modejournalerna. I en ny avhandling från undersöks hur de förändringarna påverkade handarbetet.

En svensk stil?

Varför har den gustavianska stilen blivit så framträdande i den svenska självbilden? En ny avhandling från Uppsala universitet visar på hur forskare inom konstvetenskapen parallellt med museer, kommersiella företag och monarkin, har bidragit till att den gustavianska stilen har bevarats och förmedlats ända sedan 1700-talet.

Carl Larsson Monumentalmålaren

Carl Larsson Monumentalmålaren

NY BOK Carl Larsson är berömd och uppskattad för sina idylliska familjebilder från hemmet i Sundborn. Mindre kända är hans monumentalmålningar, trots att flera av dem pryder välkända offentliga byggnader i vårt land. Monumentalmåleriet var dock den del av konstnärskapet han själv satte högst. I den här boken sätts hans monumentalmålningar in i sitt europeiska sammanhang och studeras som bärare av

Vicke Lindstrand arbetar i ateljén på bottenvåningen i villan i Kosta, 1954. Foto: Kulturparken Småland/Fotoarkivet på Smålands museum.

Bokrelease - ​Vicke Lindstrand On The Periphery

Designhistorikern Mark Ian Jones lanserar sin nya bok "Vicke Lindstrand On The Periphery", som är den första engelskspråkiga publikationen om konstnärens liv och verk. Den rikt illustrerade texten fokuserar på diskursen i det engelska språkområdet kring svensk och skandinavisk design under 1950-talet och det mottagande och den profil Vicke Lindstrand fick under den tid han verkade.

Inbjudan till pressvisning av Ikebana & Contemporary Plant Art

Den 13 juni, kl 11.00, hålls en pressvisning av årets sommarutställning i Botaniska trädgården. I denna unika satsning sammanförs samtidskonst med den traditionella konstarten Ikebana genom sju japanska konstnärer verk i Thunbergs vackra orangeri.

Bensinen som bränsle till vår kultur

Bensin och bensinstationen har satt tydliga spår i vårt samhälle, både i den fysiska miljön och i kulturen, som en bild av modernitet. Olle Wilson lägger fram en avhandling i konstvetenskap vid Uppsala universitet den 2 mars som undersöker dessa spår.

Universitetshusets fasad ljussätts

På rektor Anders Hallbergs initiativ har nu universitetshuset fått en permanent belysning. Ljussättningen är gjord efter noggrann läsning av arkitektens intentioner med byggnaden.

Uppsala universitet - kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477.

Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi är ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhällsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet är återkommande rankat som ett av världens främsta universitet, med målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Uppsala universitet

Segerstedthuset, Dag Hammarskjölds väg 7
752 36 Uppsala
Sweden