Gå direkt till innehåll

Ämnen: Diplomati

Rena Lee, ambassadör för havsrättsfrågor och särskilt sändebud för Singapore, och Jan Egeland, generalsekreterare i Norska Flyktingrådet, håller Dag Hammarskjöldföreläsning i Uppsala.

Dag Hammarskjöldföreläsning med Rena Lee och Jan Egeland

Rena Lee, ambassadör för havsrättsfrågor och särskilt sändebud för Singapore, och Jan Egeland, generalsekreterare i Norska Flyktingrådet, håller varsin Dag Hammarskjöldföreläsning i Uppsala. Rena Lees föreläsning har titeln: “From Sea to Shore: Multilateralism and the Value of International Law”. Jan Egelands har titeln: ”The Lesson from Hammarskjöld for Conflict Resolution Today”.

UCDP: Dubbelt så många dödade i väpnade konflikter

Minst 237 000 människor i världen dog i organiserat våld under 2022. Det är en ökning med 97 procent jämfört med året innan och den högsta siffran sedan folkmordet i Rwanda 1994. Det visar en ny rapport från Uppsala Conflict Data Program vid Uppsala universitet. UCDP är världens mest använda datakälla när det kommer till organiserat våld och äldsta pågående projektet samlar data på inbördeskrig.

PRESSINBJUDAN: Invigning Alva Myrdal-centrum för kärnvapennedrustning

PRESSINBJUDAN: Invigning Alva Myrdal-centrum för kärnvapennedrustning

Uppsala universitet inviger Alva Myrdal-centrum för kärnvapennedrustning, ett nationellt centrum för att samla världens kunskap kring nedrustningsfrågor. FN:s biträdande generalsekreterare för nedrustningsfrågor, Izumi Nakamitsu, invigningstalar på distans, på plats talar bland andra Beatrice Fihn, ICAN samt mottagare av Nobels fredspris 2017 och Rupal N. Mehta, University of Nebraska-Lincoln, USA

Surrogatmödrars utsatthet på en global marknad

I en ny avhandling om surrogatmödraskap lyfts thailändska kvinnors erfarenheter av att ha agerat surrogatmamma. Avhandlingen visar på kvinnornas utsatthet i en global surrogatindustri, men ger även en mer nyanserad bild av vad som gör att kvinnorna söker sig till surrogatmödraskap, och hur de förhåller sig till processen.

1622 instiftades skytteanska professuren i vältalighet och statskunskap efter en donation av rektor Johan Skytte.

Statsvetenskapen 400 år i Uppsala

Det är 400 år sedan Johan Skytte instiftade en professur som är världens äldsta fortfarande verksamma professorsstol i statskunskap. Syftet var att stärka statsförvaltningen med diplomater och statstjänstemän av hög kvalitet, som Stormaktssverige För att uppmärksamma 400-årsjubileet hålls den 1 oktober föreläsning och panelsamtal om politiska frågor som präglat både Skyttes tid och vår egen.

Konsensus och kontinuitet styr utrikespolitiken

Genom att beskriva Sveriges militära deltagande i Afghanistan som en traditionell svensk insats och samtidigt särskilja det från amerikansk krigföring i regionen, kunde regeringen genomföra och motivera det svenska engagemanget i landet under åren 2002-2014. För att få en väl förankrad utrikespolitik behövs både konsensus och en känsla av kontinuitet i utformningen. Det kommer fram i en ny avhand

Peter Nobel får Martin H:son Holmdahls pris för mänskliga fri- och rättigheter

Peter Nobel, juris doktor, tilldelas 2021 års Martin H:son Holmdahls pris, som är Uppsala universitets främsta utmärkelse för insatser som främjar mänskliga fri- och rättigheter. Motivering: "Genom ett livslångt aktivt engagemang inom akademisk undervisning och i offentlig debatt, har Peter Nobel bidragit till att frågor om mänskliga rättigheter och humanitär rätt ständ

Europaperspektiv 2018: Ledande forskare om EU i en världsordning under omvandling

Vid årets Europaperspektivseminarium ger nio ledande svenska forskare sin syn på hur EU påverkar och påverkas av de pågående maktförskjutningarna inom världspolitiken. Att grundpelarna i den liberala världsordningen utmanas av starka krafter både inom och utom EU utgör en av unionens hittills mest komplexa utmaningar.

Jan Eliasson. Foto: Mikael Wallerstedt

​Jan Eliasson föreläser om mänskliga rättigheter

Hur hänger mänskliga rättigheter, utveckling och säkerhet ihop? Jan Eliasson, ordförande för fredsforskningsinstitutet Sipri och tidigare bland annat utrikesminister, ordförande för FN:s generalförsamling och vice generalsekreterare i FN, kommer till Uppsala universitet på fredag, 22 september, och håller en öppen föreläsning i ämnet.

Europaperspektiv 2014: Tio ledande forskare om EU:s roll i världspolitiken

Vid årets Europaperspektiv-seminarium ger tio ledande svenska forskare sin syn på EU:s roll i världspolitiken. EU:s relation till Ryssland, klimathotet, biståndspolitiken och människohandeln är några av de frågor som diskuteras. Det äger rum den 5 feb på Norra Latins konferenscenter, Stockholm.

Konflikterna i världen minskade 2012, men antalet dödsoffer ökade

Förra året minskade antalet konflikter i världen markant, samtidigt som antalet dödsoffer i dessa konflikter ökade dramatiskt, mycket på grund av situationen i Syrien. Det har forskare vid Uppsalas konfliktdataprogram (UCDP) konstaterat. Resultatet har nyligen publicerats i tidskriften Journal of Peace Research och presenterades idag vid ett seminarium i Almedalen.

Raoul Wallenbergs öde diskuteras av experter

På senare år har endast ett fåtal nya uppgifter rörande den svenske diplomaten Raoul Wallenbergs öde framkommit ur f.d. sovjetiska arkiv. På torsdag den 9 maj samlas därför internationell expertis till ett seminarium i syfte att diskutera de alltjämt obesvarade frågorna kring hans öde.

Sydafrikas vicepresident på besök

Den 21 oktober kommer Sydafrikas vicepresident Kgalema Mothlante på besök till Uppsala. På programmet står en offentlig föreläsning i universitetsaulan samt kransnedläggning på Dag Hammarskjölds grav.

Jan Eliasson årets Dag Hammarskjöldföreläsare

Fred, utveckling och mänskliga rättigheter är temat för Jan Eliasson, diplomat och Sveriges utrikesminister april-oktober 2006, när han håller årets Dag Hammarskjöldföreläsning i universitetsaulan den 18 september.

Visa mer

Uppsala universitet - kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477.

Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi är ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhällsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet är återkommande rankat som ett av världens främsta universitet, med målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Uppsala universitet

Segerstedthuset, Dag Hammarskjölds väg 7
752 36 Uppsala
Sweden