Gå direkt till innehåll

Ämnen: Ekonomipolitik

Metallarbetare under 1950-talet. Arkivbild: Alvin, digitalt kulturarv

Samförståndsandan var inte allt

Arbetsmarknadspolitiken under 1900-talet formades inte bara av klassamarbete, utan också av hårda konflikter mellan arbetare och arbetsgivare. Satsning på ny teknik och rationaliseringar möttes av protester från arbetarna. En ny avhandling visar att det finns paralleller mellan de teknikväxlingen under åren 1920-1950 och den omställning vi står inför i dag med exempelvis AI och automatiseringar.

Helena Fornstedt, teknologie doktor vid Uppsala universitet

Innovation inte bara positivt

Synen på innovation skulle må bra av att breddas och inkludera fler aspekter än i dag. Om forskare och samhället försökte förstå det motstånd som innovationer kan möta och ta in det i forskningen, skulle både innovationsprocessen och innovationsforskningen förbättras. Det framgår av en ny avhandling från Uppsala universitet

Konkurrens ingen patentlösning

Problem inom skolor, äldrevård, avfallshantering och mycket annat antas må väl av att utsättas för konkurrens. Men beslutsfattare missar ofta att konkurrens inte är ett naturligt fenomen utan att det krävs mycket arbete och organisering för att skapa och upprätthålla konkurrens. Det visar forskare i företagsekonomi, som presenterar sina resultat i boken Competition. What it is and why it happens.

Professor David Harvey, the Graduate Center of the City University of New York. Foto: CUNY

​David Harvey föreläser i Uppsala

Professor David Harvey, vid the Graduate Center of the City University of New York, som är världskänd för sin forskning om urbanitet och kapitalismens historiska och geografiska utveckling, håller en öppen föreläsning i Uppsala den 20 april.

Världskände kulturekonomen Pier Luigi Sacco talar om Kultur 3.0

Professor Pier Luigi Sacco är en av världens mest efterfrågade experter i frågor om kultur och ekonomi. Anledningen är hans banbrytande forskning om kulturens växande betydelse för tillväxt och jobb i framtidens ekonomi. Nästa vecka besöker han Sverige och Uppsala universitet, både i Uppsala och Visby.

Global demokrati - ny bok av Leif Lewin

Många som betvivlar möjligheten till global demokrati har för bråttom. Demokratisering tar tid. I sin nya bok 2 119. The Year Global Democracy Will Be Realized diskuterar statsvetaren Leif Lewin tidsperspektivet.

Europaperspektiv 2012: Är EU:s sammanhållning hotad?

I Europaperspektiv 2012 ger nio ledande svenska forskare inom 
ekonomi, statsvetenskap och juridik sin bild av hur arbetslöshet,
 migrationspolitik och nationalism 
kan hota EU:s sammanhållning 
i spåren av den ekonomiska krisen. Volymen lanseras 1 februari vid ett seminarium i Stockholm där flera politiker medverkar.

A-kassan ineffektiv som finanspolitik visar ny studie

En höjning av ersättningsnivån ökar arbetslösas konsumtion något, men merparten går till sparande. Det fungerar därmed inte som effektiv finanspolitik i syfte att öka konsumtionen, även om det är positivt för individen. Den slutsatsen dras i en ny studie från UCLS (Uppsala Center for Labor Studies) vid Uppsala universitet.

Europaperspektiv 2011 om den aktuella eurokrisen

En euro i kris och allvarliga skuldkriser i flera länder. Denna aktuella situation är temat för årets Europaperspektiv, författad av ledande forskare och utgiven av de svenska universitetens nätverk för europaforskning. Den 2 februari lanseras den i Stockholm vid ett seminarium där bland andra Leif Pagrotsky, tidigare näringsminister och Grekland rådgivare under krisen, medverkar.

Skytteanske pristagaren föreläser

På lördag den 25 september, får årets skytteanske pristagare, den polsk-amerikanske statsvetaren Adam Przeworski, ta emot sitt pris och håller i samband med det en öppen föreläsning i universitetshuset.

Från forskning till innovation – en fråga om användning

Att frammana innovationer utifrån forskningsresultat handlar inte bara om att överföra nya vetenskapliga lösningar till kommersiella sammanhang. Det måste också till en reell användning av dem. Det visar Malena Ingemansson i sin avhandling som hon lägger fram vid företagsekonomiska institutionen, Uppsala universitet, den 24 september.

Uppsala universitet - kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477.

Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi är ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhällsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet är återkommande rankat som ett av världens främsta universitet, med målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Uppsala universitet

Segerstedthuset, Dag Hammarskjölds väg 7
752 36 Uppsala
Sweden