Gå direkt till innehåll

Ämnen: EU-frågor

​Europaperspektiv 2020 om EU och teknologiskiftet

Vid årets Europaperspektivseminarium ger 10 ledande svenska forskare sin syn på hur EU påverkar, och påverkas av det pågående globala teknologiskiftet med tekniska innovationer, digitalisering och artificiell intelligens, AI. Det är den tjugotredje årgången av den tvärvetenskapliga årsboken Europaperspektiv.

EU-invandring positivt för statsfinanserna för de flesta europeiska länder

EU:s regler om arbetskraftens fria rörlighet omfattar inte bara EU-länder utan också länder i det europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). En ny stor jämförande studie visar på övervägande positiva statsfinansiella effekter för mottagarlandet av att personer födda i ett EU/EES-land flyttar dit för att arbeta.

Europaperspektiv 2018: Ledande forskare om EU i en världsordning under omvandling

Vid årets Europaperspektivseminarium ger nio ledande svenska forskare sin syn på hur EU påverkar och påverkas av de pågående maktförskjutningarna inom världspolitiken. Att grundpelarna i den liberala världsordningen utmanas av starka krafter både inom och utom EU utgör en av unionens hittills mest komplexa utmaningar.

Europaperspektiv 2017: Tio ledande forskare om tillitens betydelse för EU

Vid årets Europaperspektivseminarium ger tio ledande svenska forskare sin syn på hur de senaste årens kriser och utmaningar påverkar tilliten inom EU. Det europeiska integrationsprojektet handlar till syvende och sist om tillit mellan medlemsländernas politiska eliter och tjänstemannaeliter, samt EU-medborgarnas förtroende för EU:s institutioner.

Europaperspektiv 2016: Tio ledande forskare om EU och de nya säkerhetshoten

Vid årets Europaperspektivseminarium ger tio ledande svenska forskare sin syn på de nya säkerhetshot som konfronterar EU och hur unionen kan möta inre och yttre utmaningar, såsom krigshot i unionens närområde, hot mot livsmedelssäkerheten, cyberattacker och andra oförutsedda händelser.

Förnyat klarspråk krävs för begripliga EU-texter

I en ny avhandling från Uppsala universitet har språkvetaren Saga Bendegard studerat varför EU-texter anses mer svårlästa än motsvarande svenska texter. Resultaten visar att det behövs ny forskning och tolkning av vad som gör en text begriplig för olika människor i olika situationer.

Ny högaktuell bok av Rysslandsforskare: Energifrågan central för krisen i Ukraina

Energifrågan och specifikt gashandeln har påverkat konflikten och utvecklingen i Ukraina och Ryssland mer än vad som är allmänt känt. Detta enligt forskaren Stefan Hedlund vid Centrum för Rysslandsstudier, Uppsala universitet, som i dagarna kommit ut med en bok som går rakt in i kärnan av detta högaktuella ämne.

Europaperspektiv 2014: Tio ledande forskare om EU:s roll i världspolitiken

Vid årets Europaperspektiv-seminarium ger tio ledande svenska forskare sin syn på EU:s roll i världspolitiken. EU:s relation till Ryssland, klimathotet, biståndspolitiken och människohandeln är några av de frågor som diskuteras. Det äger rum den 5 feb på Norra Latins konferenscenter, Stockholm.

Uppsala universitet – Campus Gotland satsar på Östersjöregional samverkan

Uppsala universitet har genom Campus Gotland en unik möjlighet att bidra till utvecklingen i regionen genom forskning, utbildning och samverkan på lokal, nationell och internationell nivå. Det sa rektor Eva Åkesson när hon idag introducerade ett seminarium om Östersjöregional utveckling i Almedalen, inom ramen för invigningen av Uppsala universitet – Campus Gotland.

Föreläsning: Hur kan demokratiska värden i Europa värnas?

Händelser i Ungern och Rumänien under senare tid har väckt frågan om och vad EU bör göra för att värna den demokratiska friheten i medlemsstaterna. Den 20 maj diskuteras detta under ledning av professor Jan-Werner Mueller från Princeton University vid en föreläsning som arrangeras av Uppsala Forum för Demokrati, Fred och Rättvisa vid Uppsala universitet.

Pressinbjudan konferens: 20 år med EU-medlemskap

Mycket har hänt i Sverige och EU sedan unionsmedborgarskapet infördes 1992. Hur har förväntningarna infriats och vilka utmaningar finns idag? Nu arrangeras en tvärvetenskaplig internationell konferens som bland annat ska diskutera hur EU medborgarskapet utvecklats och vilka problem vi står inför idag.

EU:s tjänstedirektiv – lag eller policy?

EU:s tjänstedirektiv är ett svårtolkat rättsligt instrument som i hög grad påverkar de enskilda medlemsländernas interna regleringsstrukturer. Det visar ny forskning vid Uppsala universitet. För Sveriges del innebär det bland annat att kommuner och statliga myndigheter måste se över sina regleringsprocesser och ha ett öga på tjänstedirektivet när de beslutar om nya regler avseende tjänsteutövning.

Föreläsning: Brittiske ambassadören om Europas framtid

Storbritanniens premiärminister David Cameron har nyligen föreslagit en folkomröstning om medlemskapet i EU. Vad händer om man väljer utträde? Den 19 februari föreläser Paul Johnston, ambassadör i Sverige, om Europas framtid ur ett brittiskt perspektiv.

Europaperspektiv 2012: Är EU:s sammanhållning hotad?

I Europaperspektiv 2012 ger nio ledande svenska forskare inom 
ekonomi, statsvetenskap och juridik sin bild av hur arbetslöshet,
 migrationspolitik och nationalism 
kan hota EU:s sammanhållning 
i spåren av den ekonomiska krisen. Volymen lanseras 1 februari vid ett seminarium i Stockholm där flera politiker medverkar.

Panelsamtal om Tyskland och Europas framtid

Den aktuella eurokrisen kommer av allt att döma att få vittgående följder för hela Europa. Med Tyskland som utgångspunkt diskuteras dagens och framtidens Europa under ett panelsamtal den 23 januari.

Uppsalaforskare i nordiskt utspel inom infektionsområdet

Infektionssjukdomar och antibiotikaresistens är ett centralt problem i vår globaliserade värld. Ämnet är tema för en konferens i samband med Nordiska ministerrådets möte i Danmark den 31 oktober. Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, är en av talarna.

När väljer EU militär intervention?

Varför blir vissa konflikter utvalda för intervention medan andra inte blir det? Och vilka faktorer bidrar till att driva fram eller hålla tillbaka EU:s militära operationer? Katarina Engberg, departementsråd vid Försvarsdepartementet och tidigare diplomat vid den svenska EU-representationen och, har i sin avhandling granskat av några av EU:s första sex militära operationer.

Europaperspektiv 2011 om den aktuella eurokrisen

En euro i kris och allvarliga skuldkriser i flera länder. Denna aktuella situation är temat för årets Europaperspektiv, författad av ledande forskare och utgiven av de svenska universitetens nätverk för europaforskning. Den 2 februari lanseras den i Stockholm vid ett seminarium där bland andra Leif Pagrotsky, tidigare näringsminister och Grekland rådgivare under krisen, medverkar.

Visa mer

Uppsala universitet - kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477.

Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi är ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhällsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet är återkommande rankat som ett av världens främsta universitet, med målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Uppsala universitet

Segerstedthuset, Dag Hammarskjölds väg 7
752 36 Uppsala
Sweden