Gå direkt till innehåll

Ämnen: Evenemang

Doktorspromotionen hålls i universitetshuset. Foto: David Naylor

18 nya hedersdoktorer till Uppsala universitet

Programledaren Eva Funck Beskow, förlossningsläkaren Hussein Kidanto och den tidigare rektorn vid Umeå universitet, Göran Sandberg, är några av årets nya hedersdoktorer vid Uppsala universitet. De kommer att installeras under vinterpromotionen 31 januari. I samband med hedersdoktorernas besök bjuder de också på föreläsningar som är öppna för allmänheten.

Dag Blanck är professor i nordamerikastudier och föreståndare för Svenska institutet för nordamerikastudier (SINAS) vid Uppsala universitet.

Forsskålsymposiet 2024: "Amerikanska friheter och ofriheter i historia och samtid"

Årets hedersföreläsare är Dag Blanck, professor i nordamerikastudier, som föreläser på temat: "Amerikanska friheter och ofriheter i historia och samtid". Föreläsningen följs av ett samtal med 2024 års Forsskålspanel som består av Kajsa Boglind, journalist och programledare, Göran Rosenberg, författare och journalist samt Niklas Rossbach, fil. dr. i historia. Programmet är öppet för allmänheten.

En dag med föreläsningar och olika perspektiv på oro och ångest, perspektiv från de som drabbas, från de som vårdar och de som forskar.

Märta Nasvelldagen 2024 – ”Oro och ångest genom livet”

Den 30 oktober är det dags för en heldag med föreläsningar på temat Oro och ångest genom livet. "Vi kommer att ge olika perspektiv på oro och ångest, perspektiv från de som drabbas, från de som vårdar och de som forskar. Vi tror dagen kommer att bidra till ökad kunskap och minskad stigmatisering", säger Andreas Frick, psykolog och docent i psykologi och en av arrangörerna av Märta Nasvelldagen.

Linnés trädgårdsfest 2018. Foto: Gisella Bengtsson

Välkommen till Linnés trädgårdsfest

Lördag den 18 maj firas Carl von Linnés 317:e födelsedag i Linnéträdgården, mitt i Uppsala. Besökare i alla åldrar är välkomna på en tidsresa tillbaka till 1700-talet med sällskapsspel, trädgårdsmarknad, dans, forskarsamtal och dräktvisningar. Följ med på visningar av de växter Linné odlade och delta i experimentverkstad för att lära dig mer om Linnés vetenskaper idag.

Disapriset till Sofia Häggman

Disapriset till Sofia Häggman

Disapriset 2023 tilldelas Sofia Häggman, egyptolog och intendent på Medelhavsmuseet. Hon får priset för sina populärvetenskapliga insatser, bland annat med boken "Mumier. Fakta, forskning, fiktion". Senaste åren har hon främst fokuserat på egyptologins historia och bilden av Egypten i Europa under 1800 – 1900-tal. För närvarande arbetar hon också med ny utställning om Egypten på Gustavianum.

Dammen i Linnéträdgården. Fotograf: Lotta Sturesson Saetre

Linnéträdgården 100 år som besöksträdgård

I år firar Linnéträdgården hundra år som besöksträdgård och hundra år som äreminne över Carl von Linné. Det firas bland annat med en fotoutställning och med en kunskapsdag i trädgårdens orangeri, lördag 27 maj, kl 11-17.

Europaperspektiv 2021 om vägar till ett uthålligt EU

Vid årets webbinarium för lanseringen av den tvärvetenskapliga årsboken Europaperspektiv diskuterar nio ledande forskare hur EU kan möta några av vår tids stora utmaningar och finna vägar till ett långsiktigt uthålligt EU. Coronapandemin är den senaste i en rad händelser som visar att EU har avgörande vägval framför sig för att nå en politiskt, ekonomiskt och socialt uthållig union.

​Välkommen på Linnés trädgårdsfest

Lördag 19 maj firas Carl von Linnés 311:e födelsedag. Uppsalabor och andra besökare är välkomna på 1700-talsfest med trädgårdsmarknad, dans, föredrag och dräktvisningar. Forskare och studenter inbjuder alla barn till vetenskapliga experiment, och Uppsala linneanska trädgårdar hjälper de minsta att bygga ett eget bihotell. Allt i och utanför Linnéträdgården och längs ån.

Hur uppfattar bebisar sin värld? Vad innebär det att vara barn? Det är några av frågorna som ställs på SciFest av Uppsala Barn- och BabyLab och Artikel 31. Foto: Mathias Johansson.

Brett program på SciFest 2017

Experimentera med eld, ljus och ljud. Lär dig hur en cell ser ut egentligen. Hur funkar digital arkeologi eller vad är en feministisk stadsvandring? Allt det kan du grotta ner dig i, på sjätte upplagan av Uppsala universitets vetenskapsfestival SciFest nu till helgen.

Årets Fulbrightföreläsning om kända filmstjärnor

​Marylyn Monroe och Greta Garbo var båda sin tids stora filmstjärnor, ikoner kring vilka det skapades rykten och mer eller mindre osanna historier. Den 9 mars föreläser årets Fulbrightföreläsare om dessa båda kvinnor ur ett feministiskt perspektiv och utmanar degängse bilderna av dem.

Symfoniskt storband fyller slottet med julstämning

För första gången ska i år de båda universitetsensemblerna Kungliga Akademiska kapellet och Uppsala University Jazz Orchestra ge en gemensam julkonsert. Konserten äger rum den 17 december i Rikssalen på Uppsala slott.

Dags för årets religiösa musikmästerverk

​Körcentrums ”Sacred Pearls” har blivit både en succé och en tradition. Konserten äger rum första söndagen i november på UKK, Uppsala konsert & kongress. Finalen med Händels Hallelujakör framförd av kören tillsammans med hela publiken ingår självklart i programmet även i år. Den 6 november är det dags igen.

Samtal om Svetlana Aleksijevitj: Ett mångstämmigt monument

Språkvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet anordnar ett samtal kring årets nobelpristagare i litteratur, Svetlana Aleksijevitj. Översättaren Kajsa Öberg-Lindsten och filmregissören Staffan Julén diskuterar Svetlana Aleksijevitjs verk och berättar om sina respektive samarbeten med henne.

Boka recensionsbiljett till premiären av West Side Story

Ensemblen repeterar nu för fullt inför premiären av Uppsala universitets uppsättning av musikalen West Side Story i Svandammshallarna den 5 november. Nu är det dags att anmäla intresse för recensionsbiljett.

PRESSINBJUDAN: Möt huvudrollsinnehavarna till höstens WestSide Story

Nu är det klart vilka som kommer att spela huvudrollerna i universitetets uppsättning av West Side Story i november. Den 7 september är det dags för kick-off med ensemblen och media hälsas då välkomna till en pressträff om projektet ”Den goda staden” och huvudattraktionen West Side Story.

Sista Aprilfirande med traditioner – och en del nytt

Sista Aprilfirande med traditioner – och en del nytt

​Klockan på universitetsbiblioteket Carolina Redivivas balkong har börjat nedräkningen till Mösspåtagningen den sista april kl 15.00. Då höjer rektor sin studentmössa som en vårhälsning till alla som samlats i backen. I år firar Forsränningen 40 år och universitetet bjuder också på några nyheter.

Omdebatterat konstverk utgångspunkt för paneldebatt

Konstverket ”Apollon och Dafne”, av konstnären Mikael Richter, har skapat debatt bland uppsalastudenterna och beskyllts för att föra tankarna till våldtäkt. Den 17 mars arrangeras ett panelsamtal om konstens roll på universitetet, med utgångspunkt i detta konstverk.

Uppsala universitet sätter upp West Side Story - Auditions i Göteborg

​Efter två lyckade operasatsningar sätter nu Uppsala universitet upp Leonard Bernsteins musikal West Side Story med premiär den 5 november. Planeringen är i full gång och auditions anordnas under mars på flera platser i landet. Den 8 mars är det dags för Göteborg.

Visa mer

Uppsala universitet - kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477.

Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi är ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhällsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet är återkommande rankat som ett av världens främsta universitet, med målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Uppsala universitet

Segerstedthuset, Dag Hammarskjölds väg 7
752 36 Uppsala
Sweden