Gå direkt till innehåll

Ämnen: Internationella avtal, samarbeten

Rena Lee, ambassadör för havsrättsfrågor och särskilt sändebud för Singapore, och Jan Egeland, generalsekreterare i Norska Flyktingrådet, håller Dag Hammarskjöldföreläsning i Uppsala.

Dag Hammarskjöldföreläsning med Rena Lee och Jan Egeland

Rena Lee, ambassadör för havsrättsfrågor och särskilt sändebud för Singapore, och Jan Egeland, generalsekreterare i Norska Flyktingrådet, håller varsin Dag Hammarskjöldföreläsning i Uppsala. Rena Lees föreläsning har titeln: “From Sea to Shore: Multilateralism and the Value of International Law”. Jan Egelands har titeln: ”The Lesson from Hammarskjöld for Conflict Resolution Today”.

UCDP: Rekordmånga väpnade konflikter i världen

UCDP: Rekordmånga väpnade konflikter i världen

Aldrig förut har det pågått så många väpnade konflikter i världen. Det visar ny statistik från Uppsala Conflict Data Program, UCDP, vid Uppsala universitet. Under 2023 uppgick antalet konflikter där stater var inblandade till 59 stycken, vilket är det högsta antalet någonsin sedan statistiken började registreras 1946. Tidigare toppar var åren 2020 och 2022, med vardera 56 konflikter.

Konsensus och kontinuitet styr utrikespolitiken

Genom att beskriva Sveriges militära deltagande i Afghanistan som en traditionell svensk insats och samtidigt särskilja det från amerikansk krigföring i regionen, kunde regeringen genomföra och motivera det svenska engagemanget i landet under åren 2002-2014. För att få en väl förankrad utrikespolitik behövs både konsensus och en känsla av kontinuitet i utformningen. Det kommer fram i en ny avhand

Peter Nobel får Martin H:son Holmdahls pris för mänskliga fri- och rättigheter

Peter Nobel, juris doktor, tilldelas 2021 års Martin H:son Holmdahls pris, som är Uppsala universitets främsta utmärkelse för insatser som främjar mänskliga fri- och rättigheter. Motivering: "Genom ett livslångt aktivt engagemang inom akademisk undervisning och i offentlig debatt, har Peter Nobel bidragit till att frågor om mänskliga rättigheter och humanitär rätt ständ

Figur 1: Förväntad risk för statsbaserade väpnade konflikter i Afrika, juni 2018

​Nytt system ska förutspå konflikter i världen

Det nya datasystemet ViEWS gör prognoser över var i världen väpnade konflikter kan komma att uppstå. Systemet är tänkt att användas av världsorganisationer som FN, som ska kunna få tidiga tecken på var en konflikt är på väg att blossa upp. Projektet ViEWS leds av freds- och konfliktforskare vid Uppsala universitet. All data kommer att vara öppna. Nu kommer den första rapporten från Afrika.

Europaperspektiv 2018: Ledande forskare om EU i en världsordning under omvandling

Vid årets Europaperspektivseminarium ger nio ledande svenska forskare sin syn på hur EU påverkar och påverkas av de pågående maktförskjutningarna inom världspolitiken. Att grundpelarna i den liberala världsordningen utmanas av starka krafter både inom och utom EU utgör en av unionens hittills mest komplexa utmaningar.

Alumnföreläsning med Iranexperten Trita Parsi

Trita Parsi fick förra året utmärkelsen Årets alumn vid Uppsala universitet. Den 14 mars håller han sin alumnföreläsning som kommer att handla om vad som kan tänkas hända med relationerna mellan Iran och USA under president Trump.

Svensk och nederländsk säkerhetspolitik bortom nationella myter

Kriget i Ukraina och Rysslands upprustning har aktualiserat frågor som var centrala i Sveriges säkerhetspolitiska diskussioner på 1940-talet. Bör Sverige gå med i NATO? Hur kan små staters regeringar motstå kraftigt tryck från militärt starkare stormakter? På dagen 70 år efter VE-day (segerdagen i Europa), försvarars en ny avhandling från Uppsala universitet på detta ämne.

Utbildningsinitiativ i utvecklingsländer fyller 50

International Science program, ISP, startades av Uppsalaforskare för 50 år sedan. Den 26 september firas den framgångsrika modellen som långsiktigt stöttar utvecklingsländers uppbyggnad av en konkurrenskraftig vetenskaplig kompetens inom matematik, fysik och kemi.

Europaperspektiv 2011 om den aktuella eurokrisen

En euro i kris och allvarliga skuldkriser i flera länder. Denna aktuella situation är temat för årets Europaperspektiv, författad av ledande forskare och utgiven av de svenska universitetens nätverk för europaforskning. Den 2 februari lanseras den i Stockholm vid ett seminarium där bland andra Leif Pagrotsky, tidigare näringsminister och Grekland rådgivare under krisen, medverkar.

Forskare möter praktiker i internationellt möte om människohandel

Hur den globala människohandeln ska bekämpas är en brännande aktuell och mycket angelägen samhällsfråga. Men det behövs bred samverkan för att nå resultat. På torsdag, den 25 november, arrangeras en konferens vid Centrum för rysslandsstudier där världsledande forskare möter dem som arbetar praktiskt med problemet.

En ny start för antibiotika

Under 70 år har världen missbrukat antibiotika som gemensam resurs, genom slarvig användning och minskande ansträngningar att ta fram nya preparat. Resultatet är växande antibiotikaresistens, som hotar att ta sjukvården tillbaka till den tid när en lunginflammation oftast var synonym med döden.

Unik konfliktdatabas som Iphone-applikation

I Konfliktdatabasen vid Uppsala universitet samlas neutral information om alla världens krig och konflikter. Nu finns den populära databasen också som Iphone-applikation, vilket gör informationen lätt tillgänglig för forskare, journalister och andra intresserade även utan internetuppkoppling.

00-talet: Färre konflikter trots kriget mot terrorism

1990-talet hade fler stora krig och fler dödade i strid och ensidigt våld än 00-talet. Det framgår av den senaste upplagan av den årliga rapporten från Uppsala universitets konfliktdataprogram States in Armed Conflict. Inte desto mindre finner forskarna en oroande tendens av ökande antal konflikter på senare år.

Svenskt självbestämmande viktigare än neutralitet

Den svenska neutraliteten var inte huvudorsaken till att Sverige dröjde med att gå med i EU - istället var det viljan till ekonomiskt och politiskt självbestämmande som var avgörande. Det menar ekonomhistorikern Erik Magnusson som undersökt Sveriges beslut att inte ansöka om medlemskap under 1960- och 1970-talen och lägger fram sin avhandling vid Uppsala universitet den 11 september.

Diskussion på hög nivå om fattigdomsbekämpning

Vilka avtryck har de så kallade milleniemålen för att bekämpa fattigdom i världen gett i dokument och i praktiken? Denna vecka samlas några ledande forskare och praktiker inom mänskliga rättigheter för att diskutera en kommande bok om dessa frågor.

Oklart regelverk hinder för biologisk mångfald

Den internationella miljörätten kring biologisk mångfald ifrågasätts nu i en avhandling vid Uppsala universitet. En oklar lagstiftning gör att den biologiska mångfalden stoppas in i en gammal rättsordning och då drabbas de samordnade insatserna, säger Aðalheiður Jóhannsdóttir.

Uppsala universitet - kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477.

Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi är ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhällsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet är återkommande rankat som ett av världens främsta universitet, med målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Uppsala universitet

Segerstedthuset, Dag Hammarskjölds väg 7
752 36 Uppsala
Sweden