Gå direkt till innehåll

Ämnen: Juridik, rättsväsendefrågor

Känslor inom rättsväsendet behöver erkännas

Känslor inom rättsväsendet behöver erkännas

Det är viktigt att inse att anställda inom rättsväsendet, exempelvis åklagare och domare, påverkas av sina känslor i arbetet. Genom att tala öppet om det får man bättre möjligheter till reflektion och att hantera känslorna på ett medvetet och professionellt sätt. Det visar ny forskning från Uppsala universitet och Göteborgs universitet som nyligen publicerats i bokform.

Europaperspektiv 2017: Tio ledande forskare om tillitens betydelse för EU

Vid årets Europaperspektivseminarium ger tio ledande svenska forskare sin syn på hur de senaste årens kriser och utmaningar påverkar tilliten inom EU. Det europeiska integrationsprojektet handlar till syvende och sist om tillit mellan medlemsländernas politiska eliter och tjänstemannaeliter, samt EU-medborgarnas förtroende för EU:s institutioner.

Ny avhandling om hälso- och sjukvårdspersonalens religions- och samvetsfrihet

Vilken laglig rätt har sjukvårdspersonal att vägra utföra sådan vård som man menar strider mot sin religion eller tro? Det har Kavot Zillén undersökt i sin avhandling i rättsvetenskap där hon analyserar skyddet för religionsfrihet i regeringsformen men även diskrimineringslagens och Europakonventionens bestämmelser om religiös diskriminering.

Konferens: Offentlighet och demokrati i en digital värld

Med de digitala möjligheter som präglar dagens samhälle finns ett stort behov att diskutera offentlighetens gränser. Vilken information bör vara tillgänglig i ett fungerande demokratiskt samhälle och vilken behöver regleras? Denna högaktuella fråga diskuteras under en internationell tvärvetenskaplig konferens den 18-19 september.

Medicinen, juridiken och debatten bakom könsbyten på barn

Forskaren Milton Diamond har i decennier varit en av de största kritikerna av könskorrigerande kirurgi på barn innan dessa är stora nog att ge sitt medgivande. I Sverige är könstillhörighetslagen under fortfarande under reform. Den 6 maj finns möjlighet att lyssna på och prata med Milton Diamond då han talar vid Uppsala Forum Lectures.

Forskningskonferens om kemi på brottsplatsen

Hur kan den mest avancerade forskningen inom medicin och naturvetenskap bäst utnyttjas för forensiska analyser vid brottsutredningar? Den frågan är utgångspunkten för en konferensdag vid Uppsala universitet den 4:e oktober där tillämpningen av kemiska metoder vid forensiska analyser ska diskuteras.

Kommunernas medlingsverksamhet behöver mer stöd

Kommunerna är skyldiga att tillhandahålla medling när brått begåtts av en ung gärningsman och där det finns någon som är drabbad av brottet. Juristen Linda Marklund visar i sin avhandling att den svenska medlingsverksamheten med anledning av brott behöver mer uttryckligt stöd och utbildning på alla nivåer och att det finns ett behov av mer väldefinierade regler och riktlinjer.

Äktenskapet viktigt i ett välordnat samhälle

Ett äktenskap är inte bara ett viktigt band mellan två personer. Det är också mycket viktigt för staten eftersom det får stå som modell för hur man utformar regleringar av intima relationer. Catrine Andersson, sociolog vid Uppsala universitet, har i sin avhandling följt äktenskapet i statliga utredningar under hundra år. Hon menar att äktenskapet som ideal är svårt att göra sig av med.

Konferens visar universitetets breda polisforskning

Brottsbekämpning kräver kunskap - kunskap som inte är isolerad till ett område utan lika differentierad som brottsligheten själv. Under konferensen Polisforskning pågår den 25 mars kommer bland annat DNA i kriminaltekniken, hedersrelaterat våld, polisjuridik och drogberoende att diskuteras. Justitieminister Beatrice Ask kommer också att delta i konferensen.

Administrativ styrning kan hota domarnas integritet

Det viktigaste skyddet för domarnas självständighet ligger inte i grundlagarna utan i de rättsliga, politiska och professionella kulturerna. När Domstolsverket tar en allt mer pådrivande administrativ roll riskeras därför domarnas yrkesmässiga integritet. Det menar Olof Ställvik, forskare i juridik som disputerade vid Uppsala universitet den 3 juni.

Reformer inom psykiatrisk tvångsvård gjorde ingen skillnad

Samhällets försök att förändra den psykiatriska tvångsvården har haft mycket begränsad effekt på patientens och anhörigas upplevelse av den. Det visar läkaren Tuula i sin avhandling som hon lägger fram vid Uppsala universitets centrum för klinisk forskning i Västerås den 18 april.

Uppsala universitet startar utbildning i forensisk vetenskap

Dagens brottsutredningar blir alltmer beroende av teknisk bevisning - något som skildras tydligt i den populära deckarserien CSI. I höst startar Uppsala universitet en unik tvärvetenskaplig utbildning som är skräddarsydd för den som tänker sig en yrkesbana vid t ex kriminalteknisk avdelning inom polisen eller laboratorier inom rättsväsendet.

Debatten om sexualbrottslagstiftningen handlar om olika sätt att beskriva människan

Straffrättens förmåga att skydda kvinnor, främst vid sexualbrott, har väckt mycket diskussion. Kerstin Berglund har studerat debatten och hur man kan sammanföra kvinnoforskning med straffrätt. Konflikten handlar inte om motsättningar mellan kvinnor och män utan om vilken människosyn som bör genomsyra rättsordningen, visar hon i sin avhandling som granskas vid Uppsala universitet den 1 december.

Uppsala universitet - kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477.

Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi är ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhällsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet är återkommande rankat som ett av världens främsta universitet, med målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Uppsala universitet

Segerstedthuset, Dag Hammarskjölds väg 7
752 36 Uppsala
Sweden