Gå direkt till innehåll

Ämnen: Arkitektur

Odarslövs kyrka. (Del av ljud- och ljusinstallationen Uppåt, 2018) Foto: Jesper Wachtmeister

Från levande kulturarv till zombiekyrkor

Kyrkorna bevaras av ett antikvariskt system som riskerar att ta död på dem istället för att hålla dem levande. För att det kyrkliga kulturarvet ska kunna användas och utvecklas behöver därför nya visioner och mål tas fram gemensamt av staten och Svenska kyrkan. Det visar konstvetaren Henrik Lindblad i en ny avhandling från Uppsala universitet.

Kungligt residens och museislott

Under 1900-talet har Stockholm slott etablerats som ett betydelsefullt konst- och kulturhistoriskt monument och nationellt kulturarv. Genom tillkomsten av nya museer och en organiserad visningsverksamhet har samlingarna och miljöerna gjorts tillgängliga för alla medborgare. En ny avhandling i konstvetenskap belyser utvecklingen och de skilda motiven för insatserna.

​Västtyskt perspektiv i romaner om Berlins klasskifte

Östtyskar, arbetare och migranter har en undanskymd roll när tyska romanförfattare skildrar förändringen av Berlins bostadsområden efter Berlinmurens fall. Istället är det den västtyska kreativa medelklassens perspektiv som dominerar. Det kommer fram i en ny avhandling från Uppsala universitet, som handlar om hur förändringarna beskrivs i den tyska skönlitteraturen.

Segerstedthuset invigs och öppnar för besökare

Segerstedthuset invigs och öppnar för besökare

​Imorgon, den 1 september invigs Segerstedthuset för anställda och gäster. Huset, som blir arbetsplats för universitetsledning och cirka 600 anställda, samlar universitetets förvaltning och blir också en mötesplats för hela universitetet. Den 9 september blir det Öppet hus för allmänheten under kutlurnatten.

En svensk stil?

Varför har den gustavianska stilen blivit så framträdande i den svenska självbilden? En ny avhandling från Uppsala universitet visar på hur forskare inom konstvetenskapen parallellt med museer, kommersiella företag och monarkin, har bidragit till att den gustavianska stilen har bevarats och förmedlats ända sedan 1700-talet.

Professor David Harvey, the Graduate Center of the City University of New York. Foto: CUNY

​David Harvey föreläser i Uppsala

Professor David Harvey, vid the Graduate Center of the City University of New York, som är världskänd för sin forskning om urbanitet och kapitalismens historiska och geografiska utveckling, håller en öppen föreläsning i Uppsala den 20 april.

Vicke Lindstrand arbetar i ateljén på bottenvåningen i villan i Kosta, 1954. Foto: Kulturparken Småland/Fotoarkivet på Smålands museum.

Bokrelease - ​Vicke Lindstrand On The Periphery

Designhistorikern Mark Ian Jones lanserar sin nya bok "Vicke Lindstrand On The Periphery", som är den första engelskspråkiga publikationen om konstnärens liv och verk. Den rikt illustrerade texten fokuserar på diskursen i det engelska språkområdet kring svensk och skandinavisk design under 1950-talet och det mottagande och den profil Vicke Lindstrand fick under den tid han verkade.

Kulturarv i väpnade konflikter

Varför blir kulturarv måltavlor i vissa konflikter? Hur kan ett samhälle hantera och arbeta med kulturarv efter en svår konflikt? Dessa frågor behandlas i en internationell konferens som hålls i Visby vid Uppsala Universitet Campus Gotland den 15–16 september. Forskare från en rad länder så som Egypten, Sudan, Irak, Palestina, Kroatien, Bosnien och England deltar.

Världsledande sociolog föreläser om den globala staden

Vad kännetecknar egentligen en storstad? Har den globala staden förlorat sin själ? Den 26 mars håller bostadssociologen Sharon Zukin en öppen föreläsning under sitt besök på Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet.

Ny bok om nybruket av övergivna fabriker i Öst och Väst

Västvärldens gamla industristäder är idag delvis övergivna platser. I en ny bok utgiven vid Uppsala universitet tar forskare från båda sidor Östersjön ett större grepp på industriomvandlingen och bruket av nedlagda industriområden i Sverige och de baltiska länderna. Nedlagda fabriker återanvänds för en lokal förnyelse.

Bensinen som bränsle till vår kultur

Bensin och bensinstationen har satt tydliga spår i vårt samhälle, både i den fysiska miljön och i kulturen, som en bild av modernitet. Olle Wilson lägger fram en avhandling i konstvetenskap vid Uppsala universitet den 2 mars som undersöker dessa spår.

Nytt besökscentrum i Linnéträdgården föreslås

Uppsala universitet och Statens fastighetsverk (SFV) har återupptagit arbetet med att skapa ett permanent besökscentrum i Linnéträdgården. Den nya byggnaden, som planeras innehålla mottagning, butik, café och besökstoaletter, ska ge Linnéträdgården och Linnémuseet möjlighet att ta emot fler besökare och samtidigt erbjuda bättre service.

Pressinbjudan: Förslag på nytt besökscentrum presenteras

Uppsala universitet och Statens fastighetsverk (SFV) har inlett arbetet med att skapa ett permanent besökscentrum i Linnéträdgården. Media hälsas välkomna att ta del av arkitektskisser som ska ligga till grund för detaljplane- och bygglovsprocess.

Staden, litteraturen och stockholmarna i ny avhandling

Stockholms utveckling som stad har tvingat fram en storstadsestetik som lett till en ny fiktionsform – storstadslitteraturen. Litteraturvetaren Alexandra Borg tar i sin avhandling ett grepp om stockholmslitteraturen och visar att den varit betydelsefull för stockholmarnas identitet. Disputationen äger rum den 25 februari.

Detaljplanearbete inleds i Blåsenhusområdet

Processen för nästa steg i utbyggnaden i Blåsenhus har påbörjats. Akademiska hus har fått i uppdrag av Uppsala universitet att inleda arbetet med att ta fram en detaljplan för kvarteret Plantskolan.

Stadsplanering kritiseras i ny avhandling

Dagens stadsplanerare betonar allt som oftast det visuella och ordnade i försöken att bygga ”stadsmässiga” miljöer. Men det resulterar inte nödvändigtvis i levande urbana miljöer. Det menar kulturgeografen Sara Westin som i sin avhandling framför en radikal kritik mot detta perspektiv. Disputationen äger rum den 10 december.

Barbro Östlihn – svensk konstnär i New York

Den svenska konstnären Barbro Östlihn som levde i New York under 1960-talet har blivit marginaliserad i den svenska konsthistorien. I sin avhandling analyserar konstvetaren Annika Öhrner Östlins konstnärskap samt den amerikanska och svenska konstscenen på 60-talet. Avhandlingen försvaras den 29 januari vid Uppsala universitet.

Antiken i praktiken på Gustavianum

Hur kan man räkna ut hur ett grekiskt tempel såg ut om det bara finns några delar av byggnaden kvar? Hur kan antik musik ha låtit? Och hur kunde man räkna månader och år utan datorer? Svaren på dessa frågor och många fler ges under temadagen om antiken den 12 december på Museum Gustavianum.

Universitetshusets fasad ljussätts

På rektor Anders Hallbergs initiativ har nu universitetshuset fått en permanent belysning. Ljussättningen är gjord efter noggrann läsning av arkitektens intentioner med byggnaden.

Visa mer

Uppsala universitet - kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477.

Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi är ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhällsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet är återkommande rankat som ett av världens främsta universitet, med målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Uppsala universitet

Segerstedthuset, Dag Hammarskjölds väg 7
752 36 Uppsala
Sweden