Gå direkt till innehåll

Ämnen: Minoriteter

Att transformera rum och samhälle i Kiruna

En ny avhandling i kulturantropologi om hur staten, kommunen och gruvbolag hanterat frågan kring lokal- och ursprungsbefolkningens behov av rum och rumslighet när man har planerat och genomför samhällsomvandlingen, som flytten av Kiruna innebär. En amerikansk forskare som har skrivit om ”Att transformera Kiruna: Produktionen av rum, samhälle och nedärvd ojämlikhet i de svenska malmfälten”

​ Muslimer födda i väst stödjer oftare extremism

Muslimer som är födda och uppvuxna i västvärlden stödjer extremism i större utsträckning än personer som är födda och uppvuxna på annat håll och som emigrerat till västvärlden. Det visar forskning från Uppsala universitet. Forskarna menar att de västfödda muslimernas stöd för extremism kommer av känslan av att vara missgynnade och marginaliserade jämfört med majoritetsbefolkningen där de bor.

Nationell konferens om rasismforskning

​Den 23-24 november samlas ett hundratal forskare från hela landet i Uppsala för att diskutera rasismforskningens utmaningar. Konferensen är den första i sitt slag och är tänkt att bli årligen återkommande som en del av Uppsala universitets satsning på mångvetenskaplig forskning om rasism.

Heldagsseminarium om kvinnor på flykt från Afrika

Forskning vid Uppsala universitet visar att många kvinnor som flytt från Afrika till Sverige har erfarenheter av våld och människohandel längs flyktvägen. Hur kan olika aktörer och länder samarbeta för att förhindra detta allvarliga brott mot mänskliga rättigheter? Frågan diskuteras vid ett seminarium den 29 oktober.

Samiska perspektiv stärks med ny samverkansplattform

”Samelands fria universitet” är ett socialt innovationsprojekt framtaget som ett verktyg för samiska perspektiv och samverkan, inom ramen för ett forskningsprojekt vid Uppsala universitet. Den 26-27 september arrangeras ett första gemensamt seminarium med föreläsning av urfolksforskare från Australien och besök vid det numera välkända Kallak (Gállok).

Samiska forskare, parlamentariker, aktivister och föreningsaktiva till USA

​På initiativ av och under ledning av Uppsalaforskaren May-Britt Öhman, Centrum för Genusvetenskap, åker denna vecka en delegation med sju samiska forskare, parlamentariker, aktivister och föreningsaktiva för att delta i Native American and Indigenous Studies Associations, NAISA, årliga konferens i Washington DC.

Konferens: Samer och rasism i historia och nutid

Den 22 januari visas författaren Maja Hagermans dokumentär ”Hur ska man rädda ett folk? Om Herman Lundborg, chef för rasbiologiska institutet” i SVT. Denna vecka arrangeras vid Uppsala universitet ett symposium med samma tema.

Urfolks motstånd tema för seminarium

Den 26 november arrangeras ett seminarium med fokus på urfolks motstånd mot naturresursexploateringar under titeln ”From Alta to Gállok”. Initiativtagare är forskare May-Britt Öhman, som leder forskningsprojektet ”Älvar, motstånd, resiliens: Hållbara framtider i Sápmi och i andra urfolks territorier”.

Mångfaldsbarometern 2012: Extremt negativa attityder permanentas och riskerar växa

Andelen svenskar med extremt negativ attityd till invandrare har under flera år varit stabil, men riskerar öka i händelse av förvärrad ekonomisk kris, arbetslöshet eller upplevt hot från främmande kulturella eller religiösa uttryck. Den slutsatsen dras i årets Mångfaldsbarometer från sociologiska institutionen vid Uppsala universitet.

Språkets betydelse för identiteten hos immigranters ättlingar

Människor som brutit upp från sina rötter för att bosätta sig i ett nytt land hamnar i en ny språklig och kulturell situation. I sin avhandling har Boglárka Straszer undersökt hur personer med ungersk bakgrund i Sverige och Finland förhåller sig till det ungerska språket och den ungerska kulturen.

Svenskar stabilt toleranta till mångfald men håller distans till invandrargrupper

Andelen svenskar med extremt negativa attityder till mångfald har minskat sedan förra året. Svenska folket har överlag stabila toleranta attityder till mångfald men umgås i regel inte särskilt mycket med utomeuropeiska invandrare. Det visar 2011 års mångfaldsbarometer från sociologiska institutionen vid Uppsala universitet.

Den nya kubanska sexualpolitiken utmanar klassiska ledarskapsideal

Kubas sexualpolitik har under de senaste åren gjort en veritabel u-sväng och gör nu upp med det historiska arvet av institutionaliserad homofobi. I sin avhandling Heterosexual Havana som nyligen lades fram vid Uppsala universitet visar kulturantropologen Silje Lundgren hur omförhandlingar av ideal kring genus och sexualitet har blivit politiskt sprängstoff i Kuba.

Samisk namnbytestrend har vänt

Länge har samer bytt sina samiska efternamn mot namn som låter mer svenskklingande. Detta för att undvika diskriminering och negativ särbehandling. Men nu tycks trenden ha vänt. Många byter till och med sina svenska efternamn mot samiska släktnamn. Det framgår av en ny avhandling från Uppsala universitet.

Svenska judars historia i ny föreläsningsserie

"Judarna i Sverige - en minoritets historia" är rubriken på en föreläsningsserie som startar vid Uppsala universitet tisdagen den 22 september. Under sammanlagt fem föreläsningar belyses olika aspekter av de svenska judarnas historia och integration under drygt 200 år, till stor del utifrån ny forskning bedriven inom ett nationellt forskarnätverk med samma namn som föreläsningsserien.

Skolans demokratiundervisning stämmer illa med ungas verklighet

Det finns flera klyftor mellan hur unga upplever sitt demokratiska ansvar, som på olika sätt tas upp i skolans undervisning, och hur de i agerar i vardagen. Detta behöver uppmärksammas, menar Silvia Edling, som i sin avhandling studerat ungas syn på ansvar. Hon disputerade vid Uppsala universitet den 27 maj.

Svårare än förr att bygga bort segregation i städerna

Trots olikheter i synen på hur en blandad boendemiljö ska komma till stånd och varför finns den bostadspolitiska målsättningen kvar. Men medlen för att förverkliga målet har blivit allt färre. Det visar Emma Holmqvist i sin avhandling som hon lägger fram vid Uppsala universitet den 8 maj.

Vem talar bra svenska?

Vem talar bra svenska och vad är det som gör att en person uppfattas som bra på att använda språket har studerats i en avhandling i nordiska språk som läggs fram vid Uppsala universitet den 28 februari 2009. Att vara grammatiskt korrekt är inte längre viktigt, istället är det den kommunikativa samsynen som ligger till grund för bedömningen.

Språkets betydelse för att lyckas på jobbet

Varför många invandrare har svårt att hitta fasta anställningar och anställningar som motsvarar deras kompetens och varför vissa lyckas behandlas i den avhandling i nordiska språk som läggs fram vid Uppsala universitet den 20 februari 2009.

Undervisningen i islam ser olika ut i friskolorna

Undervisningen i islam ser inte likadan ut i alla muslimska friskolor. I en avhandling i religionsdidaktik har Jenny Berglund studerat tre friskolor, och visar på stora olikheter mellan dem. Lärarna gör i första hand sina undervisningsval utifrån vad de anser att eleverna kommer att ha nytta av i det svenska samhället. Jenny Berglund disputerade vid Uppsala universitet den 6 februari.

Visa mer

Uppsala universitet - kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477.

Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi är ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhällsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet är återkommande rankat som ett av världens främsta universitet, med målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Uppsala universitet

Segerstedthuset, Dag Hammarskjölds väg 7
752 36 Uppsala
Sweden