Gå direkt till innehåll

Ämnen: Mode

I arbetet med avhandlingen har Hanna Bäckström själv stickat och virkat enlig manualerna för att få en bild av hur de har utformats.

Det allra vackraste för trendiga fruntimmer

När de första stick- och virkbeskrivningarna på svenska publicerades i mitten av 1800-talet, beskrevs det som det allra vackraste av alla fruntimmerhandarbeten. Såväl till nytta som till nöje för den trendmedvetna och flitiga medel- och överklasskvinnan. Några årtionden senare har mönstren flyttat in i modejournalerna. I en ny avhandling från undersöks hur de förändringarna påverkade handarbetet.

Årets Fulbrightföreläsning om kända filmstjärnor

​Marylyn Monroe och Greta Garbo var båda sin tids stora filmstjärnor, ikoner kring vilka det skapades rykten och mer eller mindre osanna historier. Den 9 mars föreläser årets Fulbrightföreläsare om dessa båda kvinnor ur ett feministiskt perspektiv och utmanar degängse bilderna av dem.

Världsunik samling knypplade textilier – en historisk skatt

Ordet knyppling har under vår tid varit liktydigt med onyttigt kvinnligt arbete. Men under 1500- och 1600-talet var knypplade bårder och uddar av guld och silver på klädedräkt och andra textilier status och förbehållet samhällets allra översta skikt. Textilvetaren Lena Dahrén har gjort den första studien någonsin av detta konst- och kulturhistoriskt värdefulla och världsunika material.

Hamburgare, modeexpertis och strumpor på årets Anders Wall-föreläsning i entreprenörskap

Grundaren av en klassisk hotellkedja, en av männen bakom en lika klassisk hamburgerkedja, modellen som sadlade om till entreprenörskap och författaren och debattören som medverkat i nära hundra böcker om näringsliv. Det är årets huvudtalare på Anders Wall-föreläsning vid Uppsala universitet på torsdag. Bland dagens unga entreprenörer finns hjärnorna bakom framgångssagan Happy Socks.

Textillärarens förändrade roll

Vad som händer med en praktikgrundad, handlingsburen kunskap när de strukturella förutsättningarna som styr dess utbildning förändras och hur ämnen, som av tradition inte är knutna till forskning, utan har sin grund i människors vardag, ändras behandlas i en avhandling i textilvetenskap vid Uppsala universitet, disputation den 20 februari.

Att shoppa är ett sätt att interagera med omvärlden

Vårt förhållande till föremål är mångbottnat och ofta väldigt känslomässigt, vilket tar sig uttryck i vårt sätt att shoppa. Etnologen Erik Ottoson vid Uppsala universitet har studerat vårt letande efter saker i gallerior, stadskärnor och på loppmarknader, men även i grovsopscontainrar. Avhandlingen granskas den 3 juni.

Sveriges modeindustri analyserad i ny avhandling

Den svenska modeindustrin konkurrerar varken med pris eller design, utan med kombinationen av design och smart marknadsföring. Atle Hauge visar i sin avhandling vid Uppsala universitet som läggs fram den 28 september att de mest framgångsrika företagen är proffs på att omvandla mode till varumärken.

Uppsala universitet - kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477.

Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi är ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhällsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet är återkommande rankat som ett av världens främsta universitet, med målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Uppsala universitet

Segerstedthuset, Dag Hammarskjölds väg 7
752 36 Uppsala
Sweden