Gå direkt till innehåll

Ämnen: Partier, rörelser

Beslut i migrationsdomstolarna färgas av politik

​Asylsökandes chans att få stanna i Sverige påverkas av den politiska sammansättningen i nämndemannagruppen. Det visar en studie från Uppsala universitet, som för första gången kvantitativt undersöker hur nämndemannasystemet fungerar i praktiken.

Större skillnad mellan mäns och kvinnors språk i allianspartierna

Datorlingvisten Mats Dahllöf vid Uppsala universitet har i en studie sett att det är större skillnad mellan manliga och kvinnliga talares ord- och ämnesval när det gäller politiker som tillhör allianspartierna än när det gäller dem som tillhör S, MP och V. Han har också sett att de könsrelaterade språkliga skillnaderna mellan män och kvinnor är större bland de äldre politikerna.

Föreningslivets koppling till politiskt engagemang

Det finns en idé om att engagemang i föreningar och organisationer gör oss till mer politiskt aktiva medborgare, den så kallade folkrörelsetanken. I den nya boken ”Föreningsliv, delaktighet och lokal politik i det mångkulturella samhället” diskuteras, med stöd av nya forskningsresultat, hur dessa ideal stämmer överens med verkligheten då det gäller personer med utländsk bakgrund.

Män samarbetar helst med andra män i politiken

Hur kommer det sig att världens parlament fortfarande består till 80 procent av manliga representanter? Elin Bjarnegård vid Uppsala universitet har studerat mansdominerade politiska nätverk i Thailand. Hennes avhandling, som granskas den 15 januari, visar att den senaste tidens turbulens i thailändsk politik gör det ännu svårare för kvinnor att ta sig in på den politiska arenan.

Berättelser om Gamla Uppsala färgade av tiden

Berättelserna om Gamla Uppsala har sett olika ut beroende på i vilken tid de berättats och beroende på vem som har berättat dem. Arkeologen Magnus Alkarp har i sin avhandling som nyligen lades fram vid Uppsala universitet visat hur bilden av det medeltida och vikingatida Uppsala formats och förändrats under historiens gång.

Messengerkulturen kartlagd

Piratpartiet gjorde ett succéresultat i EU-valet nyligen och störst var intresset från unga som kan sägas tillhöra en "messengerkultur" bland IT-användarna. Nu har forskare tittat närmare på vad som kännetecknar denna grupp och konstaterar att deras mångfacetterade kommunikationsmönster utvecklas snarare än avtar med stigande ålder.

Samhällsvetarna utser tre nya hedersdoktorer

Nationalekonomen Agnar Sandmo vid Norges Handelshögskola i Bergen, marknadsföringsforskaren David Ford vid University of Bath, England och statsvetaren Sheri Berman vid Columbia University, USA. Dessa tre har utsetts till nya hedersdoktorer vid samhällsvetenskapliga fakulteten.

Kommunpolitiker sneglar gärna på grannkommunerna

Sneglar kommunpolitiker på grannkommunerna när de beslutar skattesatser och socialbidragsnivåer för att locka väljare eller ”rätt” inflyttare till sin kommun? Karin Edmarks avhandling i nationalekonomi ger stöd för att så är fallet. Disputationen äger rum vid Uppsala universitet den 24 september.

Föreningsliv en väg till inflytande för invandrade

Att vara aktiv i en förening kan vara en väg till politiskt engagemang och ökat inflytande för personer som invandrat till Sverige. Det visar Gunnar Myrberg i sin avhandling som han lägger fram vid Uppsala universitet den 28 september.

Uppsala universitet - kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477.

Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi är ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhällsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet är återkommande rankat som ett av världens främsta universitet, med målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Uppsala universitet

Segerstedthuset, Dag Hammarskjölds väg 7
752 36 Uppsala
Sweden