Gå direkt till innehåll

Ämnen: Polisiära frågor

Workshop om droger i vodkabältet

”Vodkabältet” är en del av norra Europa med en särskild social och kulturell dynamik vad gäller droger. Den 26-27 oktober hålls en workshop vid Uppsala universitet om droger, droganvändning och drogbekämpning i Sverige, Finland, Ryssland, Estland, Lettland och Litauen.

Problematisk lagstiftning kring polisens våldsanvändning

Polisens befogenhet att använda våld regleras av två olika lagstiftningar, som har olika utgångspunkter och delvis motsäger eller överlappar varandra. Johan Boucht har i sin avhandling analyserat dessa avsnitt närmare och diskuterar bland annat hur regelverken bör förstås tillsammans och hur regleringen kunde förbättras. Disputationen äger rum vid Uppsala universitet den 4 mars.

Forskare möter praktiker i internationellt möte om människohandel

Hur den globala människohandeln ska bekämpas är en brännande aktuell och mycket angelägen samhällsfråga. Men det behövs bred samverkan för att nå resultat. På torsdag, den 25 november, arrangeras en konferens vid Centrum för rysslandsstudier där världsledande forskare möter dem som arbetar praktiskt med problemet.

Polisforskning samlas i seminarieserie

Forskning med koppling till polisverksamheten bedrivs på många olika håll vid Uppsala universitet - från historia till rättsvetenskap och forensisk vetenskap. I en ny seminarieserie som startar den 25 september presenteras polisforskningen enhet för enhet. Först ut är genusvetarna Anneli Häyrén och Denise Malmberg, som pratar om maskulinitet i blåljus och våld mot funktionshindrade kvinnor.

Invandrarkvinnor i våldspräglade relationer blir extra utsatta

Kvinnor med invandrarbakgrund som utsätts för våld av sina män är dubbelt utsatta, i egenskap av både misshandlade kvinnor och invandrare. Många lever mycket isolerade, och då blir den professionella hjälpen extra viktig. Men kvinnorna har ofta svagt förtroende för polis och socialmyndigheter, enligt Gra Lenardts avhandling som granskas vid Uppsala universitet den 18 mars.

Uppsala universitet - kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477.

Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi är ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhällsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet är återkommande rankat som ett av världens främsta universitet, med målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Uppsala universitet

Segerstedthuset, Dag Hammarskjölds väg 7
752 36 Uppsala
Sweden