Gå direkt till innehåll

Ämnen: Rättsfrågor

Sofia Orrbén, doktor vid institutionen för nordiska språk vid Uppsala universitet

Språket i sexualbrottsdomar lägger ansvaret på offren

Domare och nämndemän ska inte påverkas av personliga värderingar eller politiska åsikter. Ändå speglar språket i domar stereotypa idéer om kön och sexualitet. Detta språkbruk gör att kvinnor som upplevt sexuellt våld ofta skuldbeläggs för övergrepp. Det visar en avhandling i nordiska språk från Uppsala universitet.

Gift i Sverige – men vad händer vid flytt till Baltikum eller Polen?

Ett samkönat äktenskap ingått i ett EU-land kan ses som ogiltigt i ett annat. Argumentet är ofta att samkönade äktenskap står i alltför stor kontrast till den egna rättsordningen. I en ny avhandling i internationell privaträtt har Laima Vaige analyserat hur ett sådant sätt att tillämpa lagen står sig emot Europakonventionen och EU-rätten.

Ny avhandling om skyddet av privatlivet i svensk rätt

I en ny avhandling i juridik analyserar Johanna Chamberlain den svenska lagstiftningen kring intrång i privatlivet. Hon tar upp utmaningar som finns när det gäller att stärka det lagliga skyddet för individen och undersöker möjligheten att via skadeståndsrätten utkräva ansvar från personer som begått ett intrång.

Svårt driva skadeståndsmål vid immateriella intrång

Att fastställa skadestånd vid immateriella intrång, som olagligt spridande av upphovsrättsskyddat material, måste alltid göras utifrån ett helhetsgrepp. De skadestånds- och processrättsliga principerna ska fungera som komplement och inte ersätta lagarnas och direktivens särskilda bestämmelser om hur själva ersättningsbestämningen ska göras och vilka särskilda omständigheter som ska vägas in.

Kulturarv i väpnade konflikter

Varför blir kulturarv måltavlor i vissa konflikter? Hur kan ett samhälle hantera och arbeta med kulturarv efter en svår konflikt? Dessa frågor behandlas i en internationell konferens som hålls i Visby vid Uppsala Universitet Campus Gotland den 15–16 september. Forskare från en rad länder så som Egypten, Sudan, Irak, Palestina, Kroatien, Bosnien och England deltar.

Social position spelar roll för hur samhället hanterar mäns våld mot kvinnor och barn

I en ny avhandling från Uppsala universitet har Linnéa Bruno undersökt statens hantering av fäders våld mot barn och mödrar - när, hur och för vem våld representeras som problem. I sitt material har hon bland annat sett att problemet främst ses som en konflikt mellan vuxna och att förövare med icke-nordiskt namn oftare bedömdes som farligare eller oviktigare för sina barn.

Beslut i migrationsdomstolarna färgas av politik

​Asylsökandes chans att få stanna i Sverige påverkas av den politiska sammansättningen i nämndemannagruppen. Det visar en studie från Uppsala universitet, som för första gången kvantitativt undersöker hur nämndemannasystemet fungerar i praktiken.

Bättre kunskap om rollspel kan ge bättre tolkar

I ett mångkulturellt samhälle och en globaliserad värld behövs bra tolkar och i utbildningssammanhang och vid tester används ofta rollspel. Magnus Dahnberg har i en färsk avhandling från Uppsala universitet gjort en samtalsanalys och visar att olika saker mäts beroende på rollspelets upplägg.

Samma och lika rättigheter för personer med utvecklingsstörning?

Personer med utvecklingsstörning ska ha samma rättigheter och ha självbestämmanderätt på samma villkor som andra. Men hur fungerar detta konkret i rättsliga sammanhang? Det diskuterar jur. dr. Therése Fridström Montoya i en ny avhandling från Uppsala universitet.

Konferens: Offentlighet och demokrati i en digital värld

Med de digitala möjligheter som präglar dagens samhälle finns ett stort behov att diskutera offentlighetens gränser. Vilken information bör vara tillgänglig i ett fungerande demokratiskt samhälle och vilken behöver regleras? Denna högaktuella fråga diskuteras under en internationell tvärvetenskaplig konferens den 18-19 september.

Framväxten av en gemensam EU-straffrätt synas i ny avhandling

I en nyligen försvarad doktorsavhandling vid juridiska fakulteten vid Uppsala universitet diskuterar Anna Wetter hur den svenska straffrätten utmanas av framväxten av en gemensam EU-straffrätt. Hon belyser bland annat den kritik som ofta riktas mot EU-straffrätten.

En relativ rättighet kan ge ett starkare skydd än en absolut rättighet

Victoria Enkvist har i sin avhandling i konstitutionell rätt undersökt religionsfrihetens rättsliga ramar med utgångspunkt i grundlagen och Europakonventionen. Med hjälp av konkreta exempel på religionsrelaterade företeelser visar hon att det finns en risk för olika tolkningar av religionsfriheten.

Konferens: Undervisningsmaterialets upphovsrätt i fokus

När alltfler använder digitala läroplattformar och nätverk som Facebook, Instagram och Youtube i undervisningen vid universitet och högskolor har frågan om vem som har rätt till materialet blivit allt hetare. Tillfaller upphovsrätten universitet eller läraren som upphovsman? Den 18 november arrangeras en nordisk konferens vid Uppsala universitet där denna fråga diskuteras.

Universitetets alumner ger inspiration

Den 28 november går startskottet för en ny föreläsningsserie där alumner från Uppsala universitet berättar om ämnen de brinner för. Först ut är justitiekansler Anna Skarhed, som studerat vid universitetet.

Handplockad forskare utvecklar ny rättsvetenskaplig forskningsmiljö

En ny rättsvetenskaplig utbildnings- och forskningsmiljö med inriktning mot internationell investerings- och handelsrätt ska utvecklas vid Uppsala universitet. För att bygga upp denna miljö har universitetet beslutat att kalla advokaten och professorn Kaj Hobér till professor i ämnet.

Tryckfrihetsexpert och topptjänsteman i EU nya hedersdoktorer

Uppsala universitets juridiska fakultet har utsett två nya hedersdoktorer: Thomas von Vegesack, tryckfrihetsexpert och vicepresident i internationella PEN, samt Hans G. Nilsson, chef för sektionen för rättsligt arbete inom EU:s minsterråd.

Kommunernas medlingsverksamhet behöver mer stöd

Kommunerna är skyldiga att tillhandahålla medling när brått begåtts av en ung gärningsman och där det finns någon som är drabbad av brottet. Juristen Linda Marklund visar i sin avhandling att den svenska medlingsverksamheten med anledning av brott behöver mer uttryckligt stöd och utbildning på alla nivåer och att det finns ett behov av mer väldefinierade regler och riktlinjer.

Visa mer

Uppsala universitet - kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477.

Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi är ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhällsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet är återkommande rankat som ett av världens främsta universitet, med målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Uppsala universitet

Segerstedthuset, Dag Hammarskjölds väg 7
752 36 Uppsala
Sweden