Gå direkt till innehåll

Ämnen: Riksdag

Handfallenhet präglade tiggeridebatten

Det var de båda politiska blockens oförmåga att se och ta ansvar för systemfelen i välfärdssamhället som blev avgörande för den sk tiggeridebatten i början av 2010-talet. Oförmågan innebar att de lämnade walkover till SD som ensamma fick formulera både problemet och en lösning. Det bäddade för SD:s stora framgångar i riksdagsvalen, skriver Erik Hansson, kulturgeograf, i en nyutkommen monografi.

Stormen Gudrun fällde S-regeringen

Att Socialdemokraterna förlorade riksdagsvalet 2006 berodde till stor del på S-regeringens krishantering av stormen Gudrun 2005. Till viss del bidrog även regeringens hanterande av tsunamikatastrofen 2004. Det visar en ny avhandling från Uppsala universitet.

Större skillnad mellan mäns och kvinnors språk i allianspartierna

Datorlingvisten Mats Dahllöf vid Uppsala universitet har i en studie sett att det är större skillnad mellan manliga och kvinnliga talares ord- och ämnesval när det gäller politiker som tillhör allianspartierna än när det gäller dem som tillhör S, MP och V. Han har också sett att de könsrelaterade språkliga skillnaderna mellan män och kvinnor är större bland de äldre politikerna.

Små regeländringar kan göra riksdagens kontrollmakt mer effektiv

I takt med att mer makt flyttas från riksdagen till regeringen framstår alltmer kontrollen av regeringen som riksdagens huvuduppgift. Det är då viktigt att regelverket är utformat på ett sätt som skapar tydlighet och systematik i kontrollen. I sin avhandling visar juristen Patrik Bremdal hur små justeringar i det nuvarande regelverket kan skapa en mer systematisk och lättillgänglig kontrollmakt.

Äktenskapet viktigt i ett välordnat samhälle

Ett äktenskap är inte bara ett viktigt band mellan två personer. Det är också mycket viktigt för staten eftersom det får stå som modell för hur man utformar regleringar av intima relationer. Catrine Andersson, sociolog vid Uppsala universitet, har i sin avhandling följt äktenskapet i statliga utredningar under hundra år. Hon menar att äktenskapet som ideal är svårt att göra sig av med.

Experter inför riksdagsvalet

Vid Uppsala universitet finns forskare inom en rad områden som på olika sätt har anknytning till riksdagsvalet 2010. I den bifogade listan finns kontaktuppgifter till några av dem.

Män samarbetar helst med andra män i politiken

Hur kommer det sig att världens parlament fortfarande består till 80 procent av manliga representanter? Elin Bjarnegård vid Uppsala universitet har studerat mansdominerade politiska nätverk i Thailand. Hennes avhandling, som granskas den 15 januari, visar att den senaste tidens turbulens i thailändsk politik gör det ännu svårare för kvinnor att ta sig in på den politiska arenan.

Forskning pågår – om äldre och åldrande

De äldres välfärd, människors åldrande och om det överhuvudtaget är möjligt att förlänga vår livslängd, är några av de forskningsområden som presenteras den 11 mars när Uppsala universitet och Regionförbundet Uppsala län bjuder in till heldagsseminariet: Forskning pågår - om äldre och åldrande.

Oklart regelverk hinder för biologisk mångfald

Den internationella miljörätten kring biologisk mångfald ifrågasätts nu i en avhandling vid Uppsala universitet. En oklar lagstiftning gör att den biologiska mångfalden stoppas in i en gammal rättsordning och då drabbas de samordnade insatserna, säger Aðalheiður Jóhannsdóttir.

Två kulturer på internet - en utmaning för samhället

Internetanvändarna består av två "generationer" som lever i helt olika kulturer; en som mejlar, söker information, sköter bankärenden och beställer resor och en annan som umgås, diskuterar och lever en stor del av sin vakna tid uppkopplad på internet. Risken finns att den ena kulturen, där många med ledande befattningar i samhället finns, tappar kontakten med och kunskapen om den andra.

Uppsala universitet - kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477.

Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi är ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhällsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet är återkommande rankat som ett av världens främsta universitet, med målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Uppsala universitet

Segerstedthuset, Dag Hammarskjölds väg 7
752 36 Uppsala
Sweden