Gå direkt till innehåll

Ämnen: Tidningar, tidskrifter

Dag Blanck är professor i nordamerikastudier och föreståndare för Svenska institutet för nordamerikastudier (SINAS) vid Uppsala universitet.

Forsskålsymposiet 2024: "Amerikanska friheter och ofriheter i historia och samtid"

Årets hedersföreläsare är Dag Blanck, professor i nordamerikastudier, som föreläser på temat: "Amerikanska friheter och ofriheter i historia och samtid". Föreläsningen följs av ett samtal med 2024 års Forsskålspanel som består av Kajsa Boglind, journalist och programledare, Göran Rosenberg, författare och journalist samt Niklas Rossbach, fil. dr. i historia. Programmet är öppet för allmänheten.

Attityder till religion och politik analyserade via Facebook-kommentarer

Genom att analysera Facebook-kommentarer under nyhetsartiklar från landets största nyhetsredaktioner har Linnea Jensdotter vid Uppsala universitet undersökt religionens roll i den offentliga debatten. Hon konstaterar bland annat att sammanhanget har stor påverkan på vad som lyfts som ”svenska värderingar”.

Det nya verktyget ingår i forskningsprojektet Nyhetsvärderaren som undersöker nya metoder för att öka den digitala källkritiska förmågan hos ungdomar.

Nytt verktyg gjorde elever bättre på att avslöja fejkade bilder och filmer

Forskare vid Uppsala universitet har tagit fram ett digitalt självtest som tränar människor i att granska nyheter, bilder och filmer som presenteras i sociala medier. Självtestet har också utvärderats i en vetenskaplig studie där forskarna fick ett kvitto på att verktyget verkligen förbättrade elevernas digitala källkritiska förmåga.

Kristina Mejhammars avhandling om självsyn och världsbild i tecknade serier.

​Självbiografierna starka i millennieskiftets serier

När serietecknare berättar om sig själva växer en tydlig bild av samtiden fram. Under åren 1965-2015 händer mycket i det svenska samhället. Samma sak med den svenska seriescenen, där Cecilia Torudd, Ulf Lundkvist, Gunna Grähs och Joakim Pirinen blir viktiga tecknare av svenska alternativserier. I en ny avhandling från Uppsala universitet visar forskaren på seriernas betydelse som samtidsdokument.

Onlinespel kan fungera som ”vaccin” mot fake news över gränser

Spelet Bad News som tagits fram för att göra spelaren bättre på att avslöja falska nyheter och desinformation fungerar i Sverige och andra länder. Det visar en ny vetenskaplig studie från universiteten i Uppsala och Cambridge. Utvärderingen visar att spelarna blev bättre på att avslöja fejkade nyheter samtidigt som de behöll förtroendet för riktiga nyheter.

Sofia Wadensjö Karén, vd för UR, och Årets alumn 2018 vid Uppsala universitet. Foto: Jann Lipka/UR.

​Sofia Wadensjö Karén blir Årets alumn 2018

Utmärkelsen Årets alumn tilldelas i år Utbildningsradions vd Sofia Wadensjö Karén. Efter en kandidatexamen vid Uppsala universitet, utbildade hon sig till journalist och har sedan länge en stark position som publicist inom journalistiken. Efter att under sju år varit vd och chefredaktör för tidningen Vi, blev hon nyligen vd för Utbildningsradion, UR.

Bokomslag "Som folk är mest. Könsideal i svenska kontaktannonser 1890-1980" av Josefin Englund.

1900-talets modernisering präglar könsideal

​Mäns och kvinnors idealbilder av varandra stämmer inte överens. Så har det varit under lång tid. I en ny avhandling från Uppsala universitet har tusentals kontaktannonsörer under åren 1890–1980 studerats. Förutom att visa på hur olika idealen kan se ut, ger avhandlingen också en bild av hur moderniseringen av Sverige har vuxit fram under den här tiden.

​Osäker utgivning av författare

Var femte person drömmer om att ge ut en skönlitterär bok. Samtidigt finns det inga fasta och tydliga kriterier för att avgöra om ett manuskript har rätt kvaliteter för att ges ut av ett etablerat förlag. Det här skapar en grundläggande osäkerhet hos både aspirerande författare och hos bokförläggare, visar en ny avhandling från Uppsala universitet.

Årets Forsskålssymposium firar tryckfriheten

​I år fyller Tryckfrihetsförordningen 250 år. Årets Forsskålssymposium vid Uppsala universitet uppmärksammar tryckfrihetens betydelse och möjligheter, men också dess hot och utmaningar.

​”Godis för själen” är sällan religion

Yoga, meditation och mindfulness. Så vill de stora kvinnotidningarna Amelia, Tara och M-magasin att kvinnor ska lösa sina stressrelaterade problem för att bla öka sitt välbefinnande och hitta sin identitet. De står för en fungerande vardagsandlighet som religion inte kan erbjuda. I en ny avhandling inom religionssociologi från Uppsala universitet analyseras bilden som tidningarna presenterar.

Ny studie om verkligheten bakom reklamens reglering

I Sverige har spelreglerna för reklam debatterats under lång tid. Hur mycket bör staten styra med hjälp av lagstiftning och hur mycket ska lämnas till näringslivets självreglering? I en ny avhandling i ekonomisk historia vid Uppsala universitet undersöker Michael Funke just dessa frågor kring reklamens reglering, och studerar vilka faktorer som styr inte minst näringslivets agerande.

Allmänheten engagerades att delta i och försvara demokratin i 1930-talets Sverige

Bilden av 1930-talets Sverige och det intensiva arbete med att reformera samhället som ägde rum har präglats av föreställningar om social ingenjörskonst och expertvälde. I sin avhandling riktar idéhistoriken Petter Tistedt ljuset på de många aktiviteter som arrangerades för att engagera medborgarna i samhällsutvecklingen och ger därmed en intressant och bredare bild av decenniet.

Om amerikanska medier i Sverige

Vad har amerikanska medier haft för inflytande i Sverige i ett historiskt perspektiv? Professor Jonas Björk är expert på amerikanska medier och har studerat hur t ex film och tv-program från USA kommit till Sverige genom historien. Den 19 april håller han årets Fulbrightföreläsning vid Uppsala universitet.

DN-journalist en av tre nya medicine hedersdoktorer

Ingrid Carlberg, journalist på Dagens nyheter, är en av tre nya hedersdoktorer vid medicinska fakulteten vid Uppsala universitet. Hon får tillsammans med professor Jeffrey D. Esko från University of California, USA, och professor Eystein Husebye, Bergens universitet, ta emot utmärkelsen vid vinterpromotionen den 22 januari 2010.

Analys av dokumentärt foto ändrar historien

Genom att analysera några mindre kända fotografier, tagna av världskända dokumentärfotografer, berättar konstvetaren Cecilia Strandroth en ny historia från depressionstidens USA. Hon försvarar sin avhandling vid Uppsala universitet den 14 december.

Uppsala universitet - kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477.

Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi är ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhällsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet är återkommande rankat som ett av världens främsta universitet, med målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Uppsala universitet

Segerstedthuset, Dag Hammarskjölds väg 7
752 36 Uppsala
Sweden