Gå direkt till innehåll
Professor Mattias Jakobsson

Bild -

Professor Mattias Jakobsson

Mattias Jakobsson, professor vid institutionen för organismbiologi vid Uppsala universitet
David Naylor
Licens:
Medieanvändning
Innehållet får laddas ner, användas och delas i olika mediekanaler av t.ex. journalister, bloggare, krönikörer, opinionsbildare etc., i syftet att förmedla, redogöra för och kommentera ert pressmeddelande, inlägg eller information, så länge innehållet används oförändrat och i dess helhet. Upphovsmannen ska anges i den omfattning och på det sätt god sed kräver (vilket bl.a. innebär att fotografer till bilder nästan alltid måste anges).
Av:
David Naylor
Filformat:
.jpg
Storlek:
5472 x 3648, 1,45 MB
Ladda ner

Ämnen

Regioner

Kontakter

Elin Bäckström

Presskontakt Pressekreterare Forskning, utbildning, övergripande 070-425 09 83

Sandra Gunnarsson

Presskontakt Pressekreterare forskning, utbildning, övergripande 073-469 75 92

Linda Koffmar

Presskontakt biträdande presschef Forskning, utbildning, övergripande 018-471 1959

Presstjänsten

Presskontakt Kontorstid alla dagar 070-167 92 96

Relaterat innehåll

Överkäke och tand från det 350 år gamla skelettet som tidigare hittats i en stenåldersgrav i Amoreira i Portugal, och som i den här studien har analyserats biomolekylärt. Foto: Rita Peyroteo Stjerna

350 år gammalt skelett i stenåldersgrav

En man som begravts i en stenåldersgrav i Amoreira i Portugal, levde för bara 350 år sedan och kom från Afrika. Det har forskare från Uppsala universitet och Universidade de Lisboa upptäckt, när de undersökt lämningar från stenåldersgraven. Genom att använda biomolekylär arkeologi, modern dna-teknik och historiska skrifter, har forskarna kunnat ringa in åldern på skelettet och mannens ursprung.

Fältarbete på ön Luzon, i samband med studien. Foto: Ophelia Persson

Filippinsk folkgrupp har mest denisova-dna

Den filippinska etniska folkgruppen Ayta magbukon har den högsta uppmätta andelen gener från vår utdöda släkting denisovamänniskan. Det visar en ny studie ledd från Uppsala universitet. Denisovainslagen överträffar med råge den hos folkgrupper i Papua Nya Guinea som tidigare hade rekordet. Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.

Skelett från en man som undersökts i studien. Hans ryggrad visar på en skada från ett projektilvapen som troligen dödade honom. Hans käke hade en läkt fraktur, vilket tyder på en våldsam livsstil. Foto: Vivement Lundi!/France Télévisions

Stenåldersstrategi för att undvika inavel

Blodsband och släktskap var inte avgörande för hur jägare-samlarbefolkningar levde under stenåldern i Västeuropa. En ny genetisk studie, gjord på flera kända franska stenåldersgravplatser visar att flera olika släkter levde tillsammans. Det här var förmodligen ett medvetet system för att undvika inavel.

Uppsala universitet - kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477.

Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi är ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhällsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet är återkommande rankat som ett av världens främsta universitet, med målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Uppsala universitet

Segerstedthuset, Dag Hammarskjölds väg 7
752 36 Uppsala
Sweden